Prețul și volatilitatea acțiunilor; Perspectivele pentru 2021

Prețul și volatilitatea acțiunilor; Perspectivele pentru 2021

Indiferent de condițiile economice, geopolitice sau medicale care au fost în lumea de-a lungul anilor piața bursieră a fost într-o continuă schimbare. Cu atât mai mult, cu cât situația actuală din lumea este instabilă, bursa este din ce în ce mai imprevizibilă, anticiparea evoluției ei a devenit din ce în ce mai greu de realizat. În acest articol o să vă prezint în linii mari piața bursieră, evoluția ei în 2020 dar și perspectivele ei în 2021. 

 

Piața acțiunilor în 2020

Indicii urmăriți pe scară largă de pe piața bursieră au fost aruncați în aer în 2020. Indicele de volatilitate CBOE, cunoscut și sub numele de VIX, măsoară volatilitatea acțiunilor pe ultimele 30 de zile. În martie 2020, a atins un maxim istoric de 85,47, eclipsând recordul său anterior stabilit în timpul Marii recesiuni. Cât de nebună a fost piața? De la sfârșitul lunii februarie, Dow Jones a înregistrat 14 din cele mai mari 17 scăderi ale punctelor sale într-o singură sesiune, precum și opt din cele nouă cele mai mari creșteri ale punctelor sale într-o singură zi din istoria sa de 124 de ani. 

Una dintre cele mai la modă investiții în aceste zile este investiția în ethereum. Ethereum este un software care rulează pe o rețea de computere care se asigură că datele și programele de pe calculatoarele mici numite smart contracts sunt reproduse și procesate pe toate computerele din rețea, fără un coordonator central. Viziunea companiei este de a crea un computer în lume descentralizat, autosustenabil, rezistent la cenzură, de neoprit. Jetonul lui Ethereum se numește Ether, scurtat la ETH. Acesta este o criptomonedă care poate fi tranzacționată cu alte criptomonede sau alte monede similare, la fel ca BTC. Prețul ethereum în acest moment este de 7168 RON.

 

Alte criptomonede cu potențial investițional sunt - 

  1. Bitcoin (BTC) - Bitcoin este cea mai larg adoptată criptomonedă. Deși nu este cea mai avansată din punct de vedere tehnologic, continuă să fie lider în domeniu. Prețul în acest moment al unui bitcoin este de 232,733 RON. Pentru cei care doresc să investească în criptomonede, bitcoin rămâne cea mai lichidă opțiune.
  2. Stellar (XLM) -  Stellar a surprins analiștii și investitorii deopotrivă, crescând cu 200% în prima săptămână a lunii ianuarie. În acest moment un stellar constă 1,578 RON. Stellar ar putea deveni o criptomonedă de top pentru 2021.
  3. Cardano (ADA) - Cardano este cea mai mare criptomonedă din a treia generație și are un potențial ridicat în 2021. În primul rând, ADA are un impuls. A durat doar trei ani pentru a atinge un plafon de piață de 10 miliarde de dolari - o treime din timpul necesar bitcoinului pentru a face același lucru. În al doilea rând, se află la doar 0,30 dolari pe monedă, ceea ce îl face o țintă tentantă pentru investitori. În cele din urmă, are capacitatea de a gestiona tranzacțiile și contractele inteligente. Acest lucru aduce o îmbunătățire naturală pentru alte criptomonede, cum ar fi bitcoin.

 

Sursa pozei pixabay.com 


Cea mai simplă definiție a volatilității este o reflectare a gradului în care se mișcă prețul. O acțiune cu un preț care fluctuează extrem de mult, atinge noi maxime și minime sau se mișcă neregulat, este considerată extrem de volatilă. O acțiune care își menține prețul relativ stabil are o volatilitate redusă.

 

Cum afectează inflația piața de acțiuni?

Inflația - creșterea prețului bunurilor și serviciilor - reduce puterea de cumpărare a fiecărei monede. Efectul creșterii inflației este: prețurile bunurilor cresc, consumatorii pot achiziționa mai puține bunuri, veniturile și profiturile scad, iar economia încetinește pentru o perioadă de timp, până la luarea unei măsuri de echilibru economic.

Examinarea datelor istorice privind rentabilitatea în perioadele de inflație ridicată și scăzută poate oferi o anumită claritate investitorilor. Numeroase studii au analizat impactul inflației asupra rentabilității acțiunilor. Din păcate, aceste studii au produs rezultate contradictorii atunci când sunt luați în considerare mai mulți factori, și anume geografia și perioada de timp. Majoritatea studiilor concluzionează că inflația poate avea un impact pozitiv sau negativ asupra acținuilor, în funcție de capacitatea investitorului și de politica monetară a guvernului.

 

Piața bursieră se va prăbuși din nou în 2021?

O prăbușire a pieței bursiere este cauzată de două lucruri: o scădere dramatică a prețurilor acțiunilor și panică. Iată cum funcționează. Investitorii care cumpără acțiuni realizează profit atunci când valoarea acțiunilor lor crește. Valoarea (și, prin urmare, prețul) acțiunilor respective se bazează pe cât de bine cred investitorii că va performa compania. Așadar, dacă consideră că o compania în care investesc va scădea ca valoare, vând acțiunile respective în încercarea de a ieși înainte ca valoarea să scadă complet.

Trebuie să stabilim un lucru important: nimeni nu poate prezice cu exactitate dacă piața bursieră se va prăbuși sau nu în 2021. Gândește-te la tot ceea ce s-a întâmplat anul trecut.

Tot ce putem face este să evaluăm ce indicatori vor influența piața și investițiile dvs. în anul următor. Vestea bună este că, în ansamblu, analiștii financiari importanți prezic o creștere constantă a pieței bursieră în 2021.

După cum puteți observa, cu toate că anul 2020 a fost un an foarte imprevizibil, din toate punctele de vedere, domeniul bursier nu s-a lăsat mai prejos. Cu toate aceste anul pare să liniștească puțin apele și să stabilizeze puțin piața bursieră. Majoritatea analiștilor anticipează o creștere a pieței bursiere în 2021, ar putea fi o variantă de luat în calcul pentru o viitoare investiție.


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...