Prețul plătit de Rusia în schimbul a câteva mii de kilometri pătrați din Ucraina. Ritmul progreselor rusești a încetinit considerabil

Prețul plătit de Rusia în schimbul a câteva mii de kilometri pătrați din Ucraina. Ritmul progreselor rusești a încetinit considerabil

Progresul Rusiei a încetinit considerabil în ultimele cinci luni, după o creștere în noiembrie, se arată în două analize separate. Potrivit estimărilor Institutului pentru Studierea Războiului (ISW), ritmul lunar al câștigurilor teritoriale scăzut sub o treime în raport cu luna noiembrie. Ministerul Apărării din Marea Britanie a raportat o scădere și mai accentuată față de acea perioadă – afirmând sâmbătă că rata totală de avans a scăzut la o cincime, relatează Business Insider, potrivit yahoonews .

Artilerie ucraineană pe frontul din Zaporojie FOTO EPA-EFE

Artilerie ucraineană pe frontul din Zaporojie FOTO EPA-EFE

Rusia a cucerit 203 de kilometri pătrați de teritoriu ucrainean în luna martie, față de peste 600 lm pătrați în noiembrie, au apreciat analiștii ISW.

La acea vreme, Moscova a forțat puternic pe frontul de est, desfășurând neîncetat trupe în mici asalturi terestre pentru a epuiza munițiile și dronele ucrainene.

Într-o actualizare a evoluției pe câmpul de luptă, serviciile britanice de informații a scris că „rata de avans a Rusiei a scăzut lună de lună din noiembrie 2024, când forțele sale armate au capturat mai mult de 700 de km pătrați”.

Ministerul Apărării nu a explicat cum a ajuns la evaluarea sa, actualizările sale bazându-se de regulă pe statistici și cifre de la guvernul ucrainean.

De partea cealaltă ISW a explicat că a folosit imagini geolocalizate pentru a-și face propria evaluare.

Niciuna dintre analize nu a luat în calcul factorul iernii care a afectat câmpul de luptă în ultimele luni, ținând cont de faptul că condițiile de vreme introduc în ecuație dificultăți logistice și legate de teren care reduc intensitatea luptelor

Ambele analize au atribuit parțial încetinirea contraatacurilor recente ale Ucrainei, în special în jurul Torețk și Pokrovsk - un oraș cheie din regiunea Donețk care furnizează rute de aprovizionare către alte poziții ucrainene de pe frontul din est.

„Forțele ucrainene au desfășurat contraatacuri localizate în direcțiile Pokrovsk și Toretsk în ultimele săptămâni, recâștigând pozițiile pierdute în aceste zone”, a scris ISW duminică.

Atacurile au inversat unele dintre câștigurile Rusiei față de anul trecut. La începutul anului 2025, Torețk era considerat în mare parte sub controlul Rusiei. Totuși, luptele s-au reluat de atunci în oraș, în timp ce trupele ucrainene au împins pe flancurile rusești în încercarea de a ține poziția de nord a Moscovei acolo.

Ministerul Apărării din Marea Britanie a declarat că progresele limitate ale Rusiei în martie au avut loc în cea mai mare parte în aceeași regiune – Donețk – deși a adăugat că Moscova „nu și-a îmbunătățit poziția operațională” în zonă.

Câștigurile Moscovei pe frontul de est au venit în special cu un mari costuri umane. Estimările ucrainene și occidentale arată că, în medie, până la 1.500 de soldați ruși au fost uciși sau răniți zilnic, când încleștările au avut cea mai mare intensitate în toamnă.

Tactica sa de asalt la sol a funcționat într-o oarecare măsură, Rusia câștigând peste 4000 de kilometri pătrați de teritoriu ucrainean în 2024. Dar, potrivit cifrelor Ucrainei, aceste câștiguri au fost cu prețul a aproximativ 427.000 de soldați, răniți sau uciși.

Această strategie a contribuit la o narațiune în creștere în Ucraina și Europa conform căreia victoria Kievului asupra Rusiei izvorăște din impunerea unor cheltuieli grele în personal și arme. În plus, Kremlinul trebuie să plătească familiilor trupelor sale căzute și rănite, în timp ce oferă bonusuri mari pentru a angaja mii de noi soldați pentru a-i înlocui.

Ucraina a reușit să încetinească atacurile rusești datorită tacticilor îmbunătățite, spun analiștii

Oficialii și analiștii occidentali apreciază că Ucraina a reușit să oprească ofensiva Rusiei, potențial câștigătoare, în estul țării printr-o combinație de tactici ale dronelor și apărare îmbunătățite, relatează The Telegraph, potrivit yahoonews.

Progresele Moscovei au fost, de asemenea, blocate de lunile reci de iarnă și de luptele din zonele urbane.

George Barros, de la Institutul pentru Studierea Războiului, a declarat că durata ofensivei Rusiei își face simțit impactul „Când continui să lupți dincolo de punctul în care ești epuizat și punctul în care operațiunile ofensive ale forțelor tale au culminat, poți continua să lupți, dar vei obține beneficii mici și în scădere. Rata ta de uzură va crește și pur și simplu nu vei fi la fel de eficient", a spus el.

Contraofensivele ucrainene au contribuit, de asemenea, la erodarea constantă a câștigului Rusiei. „Așa cum ne așteptam, câștigurile Rusiei au încetinit pe măsură ce s-au apropiat de zone urbane, cum ar fi Pokrovsk, iar ratele victimelor lor au continuat să fie foarte, foarte ridicate”, a spus un înalt oficial NATO. „Rusia a arătat în mod repetat că va continua să accepte acest tip de strategie – pierderi mari în schimbul câștigurilor lente”.

Rusia a lansat ceea ce ar fi putut fi o ofensivă câștigătoare vara trecută, valorificând capturarea Avdiivka, un oraș din regiunea Donețk din estul Ucrainei. În noiembrie anul trecut, trupele Moscovei au avansat pe 730,5 kilometri pătrați în teritoriul ucrainean, dar până luna trecută, această cifră a scăzut la 143 de kilometri pătrați, potrivit unei actualizări recente a Ministerului britanic al Apărării.

„Aș reține că, în același timp, Ucraina a realizat câteva mici câștiguri tactice pe aceleași linii de front”, a spus oficialul NATO. „Au reușit să stopeze progresele rusești în regiunea Zaporojie. Observăm rezultate similare în jurul Harkovului, unde loviturile ucrainene cu drone au împiedicat destul de eficient forțele ruse să avanseze."

Luna trecută, Brigada 59 de Asalt a Ucrainei a susținut într-o postare pe rețelele de socializare că 85% din pierderile cauzate de oamenii săi au fost cu sisteme fără pilot. Folosirea dronelor alături de sistemele tradiționale cu rază lungă de acțiune, precum obuzierele de artilerie furnizate de Occident, a ajutat Ucraina să lovească efectiv forțele ruse pe o rază de 30 km.

Michael Kofman, analist senior la Carnegie Endowment și unul dintre cei mai de încredere analiști de război, a scris recent: „Dronele sunt responsabile pentru peste 60% din pierderile zilnice ale Federației Ruse în acest moment și sunt principalul mijloc de a opri atacurile în combinație cu minele și artileria tradițională”.

În ciuda încetinirii progreselor sale, Rusia continuă să avanseze, încercând să captureze cât mai mult din teritoriul ucrainean înaintea oricăror negocieri de pace. Vladimir Putin continuă să investească resurse în forțele sale armate pentru a-și atinge obiectivul a ocupa întreaga țară – un trofeu la care oficialii occidentali insistă că nu a renunțat.

El a semnat recent un decret de mobilizare a încă 160.000 de militari, cel mai mare număr de recruți din Rusia din ultimii 14 ani.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Platforma care l-a dat învingător pe Donald Trump în America știe cine va câștiga primul tur al alegerilor din România

2 „România e pe mâna securiștilor, a copiilor și nepoților lor. Gelu Voican Voiculescu și gașca acaparaseră hotelurile și restaurantele”

3 ALERTĂ Americanii pregătesc discret înființarea la București a unui birou al temutei agenții de forță care expulzează imigranți ilegali

4 ALERTĂ Încep să apară datele reale despre potențialul militar al Rusiei, care contrazic flagrant minciunile de acum un an sau doi...

5 Grav! O fi de capul lui? / Orban a început să se joace cu bricheta printre canistrele cu benzină din Balcani...