„Avertizam în urma cu o lună că ”Preţul gazelor naturale în iarnă va atinge cele mai mari valori din instoria utilizării gazelor naturale. Consumatorii industriali mari se vor închide singuri, fără să fie raţionalizaţi.”. Din păcate nu a venit iarna, dar pe fondul creşterii cererii de gaze pentru înmagazinare, preţul a sărit de 200 euro/MWh pe bursa din Olanda”, precizează specialistul în energie.
Potrivit acestuia, în ultimul an preţul gazelor naturale tranzacţionate pe bursa din Olanda a crescut de cca 9 ori şi aşteptările traderilor sunt de creştere a preţului pentru iarna 2022/2023.
Statistic, anual, preţul gazelor naturale începe să crească începând cu luna august, atunci când se îmcheie contractele de achiziţie gaze pentru iarna/anul viitor. Astfel, trebuie să ne aşteptăm ca preţurile gazelor să crească în această perioadă şi să atingă valori care nu au mai existat în istoria tranzacţiilor cu gaze.
Cine nu are gaze naturale va da „oricât” pe ele
„Dar problema cea mai importantă a iernii viitoare este existenţa efectivă a gazelor, şi astfel vom asista la situaţii în care unii consumatori/ţări, vor fi determinaţi să ofere ”oricât” pe gaze, doar pentru a le avea. O situaţie care va adduce companii şi tări din Europa în situaţia de a beneficia de unele câştiguri immense in această iarnă prin poiliticile şi programele pe care le vor întreprinde.
Din păcate România, chiar dacă este al doilea producător de gaze din UE, nu se va găsi în lista acestor ţări.”, susţine Chisăliţă.