Preţul energiei electrice în Europa ajunge la un nou nivel record. „Magnitudinea creşterii şi a crizei nu sunt comparabile cu nimic din ultimele decenii”

Preţul energiei electrice în Europa ajunge la un nou nivel record. „Magnitudinea creşterii şi a crizei nu sunt comparabile cu nimic din ultimele decenii”

În Germania, preţul electricităţii pentru anul următor a urcat cu 6,4%, la 508 euro pentru un Megawatt-oră pe bursa European Energy Exchange AG. Este un avans de aproximativ 500% în ultimul an, determinat în special de reducerea livrărilor de gaze ruseşti.

În condiţiile în care costurile cu energia continuă să crească, industria simte efectele negative. Nyrstar NV este cea mai recentă firmă afectată, marţi anunţând închiderea topitoriei de zinc Budel din Ţările de Jos - una dintre cele mai mari din Europa.

„Cu cât mai îndelungată va fi perioada în care aceste preţuri cresc, cu atât mai sever va fi impactul resimţit de economie. Magnitudinea creşterii şi magnitudinea crizei nu sunt comparabile cu nimic din ce s-a întâmplat în ultimele decenii", a apreciat Daniel Kral, economist la Oxford Economics, transmite Agerpres .

Ţările europene se pregătesc pentru posibile penurii de energie în această iarnă, unele luând în calcul raţionalizarea livrărilor către anumite industrii, pentru a se asigura că poate fi îndeplinită cererea esenţială.

Seceta şi căldura extremă din Europa au dus la reducerea debitelor râurilor şi a rezervoarelor care sunt cruciale pentru furnizarea de energie hidro în unele ţări.

În Germania, nivelul scăzut al râurilor ar putea agrava problemele de furnizare a energiei, deoarece deficienţele din transport vor afecta planurile Guvernului de a creşte, temporar, utilizarea cărbunelui.

„Vedem deja efectele negative asupra industriei în urma continuării creşterii preţului gazelor. Şi, după noua taxă pe gaze anunţată de Germania săptămâna aceasta, şi gospodăriile vor simţi presiunea", a avertizat Kesavarthiniy Savarimuthu, analist la Bloomberg.

Şi China a anunţat marţi că îşi raţionalizează electricitatea companiilor, în sud-vest, din cauza căldurii, care conduce la o creştere a consumului, în contextul în care instalaţiile hidroelectrice sunt afectate de scăderea nivelului apelor, potrivit presei de stat, relatează AFP.

În provincia Sichuan, temperaturile depăşesc cu regularitate 40°C în ultimele zile, ceea ce antrenează o recurgere aproape sistematică la climatizare, pentru ca cei aproximativ 84 de milioane de locuitori să se răcorească.

În producţia electricităţii, Sichuanul depinde 80% de barajele hidraulice însă cursurile de apă din regiune au secat, potrivit Ministerului chinez al Resurselor de Apă.

Pentru a economisi electricitate, 19 oraşe din provincie au ordonat fabricilor şi întreprinderilor să-şi suspende activitatea, potrivit unui aviz emis duminică şi făcut public de presa oficială. Această măsură - care este în vigoare până sâmbătă - nu-i vizează pe particulari. Unele întreprinderi pot funcţiona la capacitate limitată, pentru nevoile particularilor.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!