Prețul energiei depășește un nou maxim istoric pe piața spot
Preţul mediu al energiei electrice cu livrare în ziua de marţi a ajuns la peste 3.000 de lei/MWh, fiind cel de-al doilea preţ ca mărime pentru această zi din Europa, după cel din Ungaria, transmite Profit.ro.
Nou maxim istoric al prețului energiei electrice spot, Foto: Arhivă Adevărul
Potrivit sursei citate, pe lângă presiunea externă, o presiune suplimentară a fost pusă de oprirea accidentală a centralei Romgaz de la Iernut, în urma unei avarii.
Totodată, prețul mediu al energiei cu livrare în ziua de miercuri de pe piața pentru ziua următoare, pe care se tranzacționează un volum echivalent cu peste 50% din consumul intern, a fost stabilit la 3083 lei/MWh (631 euro/MWh), cu 75 de lei peste cel aferent livrarilor de marti, de 3.008 lei/MWh (sau 616 euro/MWh), precizează Profit.ro .
Defalcat pe ore, cel mai mare preț va fi mâine în intervalul orar 19.00 - 20.00, 4.152,5 lei/MWh.
Ziua precedentă, în același interval orar, cel mai mare preț a fost de 3.879 de lei/MWh.
Duminică, s-a înregistrat o avarie la centrala Romgaz de la Iernut, cu o capacitate instalată de 200 MW. Explicaţia de pe site-ul operatorului de sistem Transelelctrica: ,,Declanşare Iinie 220kV, punere la pământ în circuitele de curent continuu. Remediere defecţiuni circuite apă abur”.
Centrala de la Iernut ar urma să fie repusă în funcţiune pe 29 august.
Marţi, în cadrul unei întâlniri cu presa, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie din România (AFEER), Laurenţiu Urluescu, a transmis că, în acest moment, Piaţa pentru Ziua Următoare, PZU, piaţa spot, unde preţurile sunt foarte mari acum, este cea mai lichidă piaţă de energie din România şi nu poate fi închisă, aşa cum s-a cerut în spaţiul public.
,,Nu putem închide cea mai lichidă piaţă din România, PZU. Este şi piaţa din care suntem interconectaţi, iar dacă o desfiinţăm nu mai vine energia din import. Pe de altă parte, şi în alte ţări sunt aceleaşi probleme. Problema este la nivel european, iar soluţia trebuie găsită tot la nivel european. Dacă fiecare ţară îşi face soluţie proprie, vor apărea distorsiuni şi fluxuri comerciale nefireşti care ar înrăutăţi situaţia", a precizat preşedintele AFEER.
Acesta a mai menţionat că statul român va câştiga în acest an peste 43 de miliarde de lei din taxele şi dividendele plătite de sectorul energetic, ca urmare a majorării preţurilor.
,,Din rapoartele ANRE şi din declaraţiile din presă, statul a plătit furnizorilor pentru decontare 4,5 miliarde de lei, în perioada noiembrie 2021 - martie 2022, prima parte a schemei, OUG 118, sumă plătită în proporţie de 99%. În primul trimestru al acestui an statul ar urma să colecteze aproape 11 miliarde de lei, din care 2,9 miliarde TVA adiţional, 5,3 miliarde din supraimpozitarea producătorilor - Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz, OMV Petrom, precum şi 2,6 miliarde din dividende. Înmulţind cu patru, rezultă că pentru tot anul statul român încasează peste 43 de miliarde de lei, chiar mai mult, pentru că preţurile au crescut între timp faţă de primul trimestru", a subliniat oficialul AFEER, potrivit Agerpres.
Sursa: adevarul.ro