Prețul cu care a ajuns să se vândă un apartament studio în „blocurile rusești” din București. „Unde se pune dușul?”
Anunțul vânzării unui apartament în București, în zona centrului comercial AFI Cotroceni, a captat atenția internauților. Mulți dintre ei l-au luat în derâdere și susțin că prețul este nejustificat, în timp ce alții cred că este vorba de un chilipir.
Apartamentele din blocurile vechi bucureștene sunt la mare căutare. FOTO: Adevărul
Prețurile proprietăților imobiliare continuă să crească, în special în marile orașe , iar Bucureștiul nu putea să facă excepție. Pretențiile vânzătorilor cresc de la un an la altul, iar cumpărătorii sunt tot mai greu de convins.
Nu întâmplător, anunțurile sunt privite cu suspiciune, iar oamenii reclamă că prețurile sunt mult prea mari și sunt artificiale. Este și cazul unui anunț apărut pe un grup de Facebook în care propietarii își pun la vânzare case, apartamente și terenurile direct, fără intermediari, fără agenții.
„Studio de vânzare în blocurile rusești, situat langa Afi Cotroceni.Etajul 2/4, are o suprafață de 54m2, este decomandat, imobilul din 1956. Avem un living, o bucătărie, o baie și un grup sanitar, și un balcon. Distanța față de metrou Orizont este de 3 minute, Afi Cotroceni la 5 minute. Se vinde împreună cu o boxă la subsol. Preț 85.000 euro, comision 0%”, se menționează în anunț, iar la final este trecut un număr de contact.
Anunțul s-a viralizat, iar internauții au comentat în diverse feluri. Mai mulți oameni au vrut să afle ce înseamnă „bloc rusesc” și au formulat această întrebare. „Adică bloc de cărămidă cu pereți de 40 cm, un grup sanitar...”, a scris cineva.
Ce e un „bloc rusesc”
„Este un bloc foarte vechi, nu știu dacă din cărămidă ori ba. Clădirile în formă de cvartal sunt de inspirație rusească, atât, formă, în rest sunt constuite în conformitate cu cerințele perioadei. Nimic deosebit, nimic în minus! Poate că la acest aspect se referă”, a venit altcineva cu completarea.
„Ai mei și cu mine stăm în asemenea blocuri! Recomand sincer să se locuiască în ele! Materiale robuste și calde iarnă și răcoroase vara! Țevile de apă din fontă! Anii '60. Am locuit la etajul 8 în blocurile făcute în '70... cu beton de calitate B50, cam friguroase, dar rezistente. Nu recomand materialele actuale, sub nici o formă”, a fost sfatul altuia.
„Mă bucur pentru dumneavoastră și confortul dumneavoastră. Prin comentariile mele, subliniez că orice apartament, atât de vechi, mic (e studio) și foarte vechi, nu merită acest preț! Țevi din fontă s-au folosit până în 92-93 ...”, a intervenit cineva.
Critici pe bandă rulantă
„«Bloc rusesc» e de bine pentru cei care cred că «înainte se construia mai bine». E un mit. La fel e și cu blocurile «pe rulmenți/bile». Nu există așa ceva”, a comentat altul.
„Chiar nu există motive, reale, să crești prețul unui apartament, aflat într-o clădire mult îmbătrânită! Toate sunt mituri, și blocurile japoneze, rusești și cele pe role, etc! Eu mă mir de răspunsul cumpărătorilor, mă mir că încă reacționează lumea la tipul asta de manipulare. Nu vorbim de un kg de mere, vorbim de o investiție de zeci, sute de mii de euro!”, a scris cineva.
„Ăla ar trebui să nu depășească 40 000. Agenții influențează proprietarii și au ridicat prețurile la niște clădiri vechi. Cumpăr apartament de 70 ani să mai bag 30 mii euro. Îmi dau ăștia de la cultură vreun certificat de casă monument istoric care întră în patrimoniu UNESCO”, a fost altă observație.
„Asta zice optimistul! Pesimistul zice că se dărâmă... Realistul, nu se bagă...”, a glumit cineva.
Unii spun că e prea ieftin
Au existat însă și voci care susțin că prețul este mai mult decât rezonabil. Și că, din contră, proprietarul vinde ieftin. „Eu stau în bloc monument istoric din 1910, în centru. Nu știu care îți e problema cu anul. Nu vrei să renovezi? Ia-ți apartament renovat sau bloc nou la periferie”, a contrazis altcineva.
„Sunt apartamente de 2 și 3 camere mai mici decât acest studio, și se vând cu mult mai mult chiar și în Berceni, nu înțeleg de ce se miră lumea”, a scris altul. „Un preț bun. Sunt foarte căutate. Bate în 100.000 unul, spor la vânzare”, a fost altă părere.
„Pe Brâncoveanu e 100.000. Tot cu necesar de renovare”, a punctat cineva. „Este subțire... Dacă vrei nou cu două camere este 140.000 de euro. Practic nu prea rentează să vinzi acum cu preț mic că nu mai poți cumpăra nimic după. Gen dacă vrei să sari de la vechi de 2 cmaere la 3 nou vinzi cu 100k și mai pui 80k. TVA-ul este foarte mare”, a fost altă părere.
„Cam are logică. Să-mi zici și mie ce vinzi vechi și găseșți nou lângă. Găseșți la 6-8 km în câmp. Nou vezi zona Pallady, vezi Militari Residence, vezi Berceni - Dealul Cucului... Multe”, a comentat un internaut.
„Nu e prost cine cere”
„Compar un studio de 80.000 euro cu un apartament de 2 sau chiar 3 camere de până în 100.000 euro. Unde nu trebuie să mai bagi alți bani în reparații. Dar știi vorba aia: nu e prost cine cere…”, i-a contrazis altul.
„Asta da logică. Dacă am o proprietate într-o stare jalnică, o vând scump că să îmi iau alta și mai scumpă. Cum ar veni, vând un Matiz la preț de Audi că să îmi iau un Lexus”, s-a amuzat altul.
„S-a vândut, mulțumesc”
„Unde se pune dușul?”, a întrebat cineva. „Sunt două băi, una cu cadă și cealaltă are doar grupul sanitar”, a venit răspunsul. „Două băi și o cameră?”, s-a mirat cineva. „Exact”, a venit răspunsul.
„Pentru apartamentul ăsta îți trebuie 30.000 doar să-l scoți la lumina. Finisaje, geamuri, instalații. La mobilă mai pui 20-30.000 și tot de pe vremea rușilor e”, s-a distrat cineva. „35.000 am băgat eu în 70 m2, în 2010”, a scris altul.
„Cu tot respectul, în vreo 85 de ani îl și vindeți”, a fost altă ironie. „Vă pot oferi 55.000 de euro. Cash”, a scris alt internaut, dar a fost refuzat. „S-a vândut, mulțumesc”, a răspuns vânzătorul.
Sursa: adevarul.ro