Prețul apartamentelor, prăbușire record în Germania şi Franţa, arată ultimele cifre.
Scăderea an de an a indicelui prețurilor proprietăților rezidențiale germane a fost cea mai mare, de la începutul înregistrărilor, în anul 2000, a anunțat Biroul Federal de Statistică.
Începe tsunami imobiliar în Europa?
Scăderea prețurilor locuințelor este cel mai recent semn al problemelor de pe piața imobiliară rezidențială germană, unde construcția de locuințe încetineşte.
Doar 21.200 de apartamente au fost aprobate pentru construcție, în aprilie, cu 31,9% mai puțin decât în anul precedent. A fost cea mai mare scădere din martie 2007.
Cu toate acestea, au existat semne de încetinire a scăderii prețurilor locuințelor, deoarece prețurile au scăzut cu 3,1%, față de trimestrul anterior, o scădere mai mică decât cea de 4,9%, înregistrată între trimestrele trei și patru.
"Cererea mai scăzută, din cauza costurilor de finanțare mai mari, și inflația persistent ridicată sunt probabil în continuare principalele motive pentru declinul prețurilor de achiziție", a declarat agenția germană de statistică.
"Piața imobiliară germană a trecut de la a fi o piață a vânzătorilor, la o piață a cumpărătorilor, iar tranzacțiile aproape că au ajuns la un punct mort", a declarat Carsten Brzeski, economist cu sediul la Frankfurt, la banca olandeză ING.
"Indicele oficial al prețurilor este aproape o ficțiune, deoarece se bazează pe atât de puține tranzacții noi", a spus Brzeski, conform Financial Times .
Franz-Bernd Grosse-Wilde, directorul executiv al Spar- und Bauverein eG Dortmund, o asociație de locuințe din orașul Ruhr, a declarat că incertitudinea legată de noile reglementări, cum ar fi măsurile de îmbunătățire a eficienței energetice a locuințelor, a făcut ca "investițiile în imobiliare să fie neatractive".
Biroul de statistică a precizat că prețurile au scăzut în primul trimestru atât în orașe, cât și în zonele rurale, deși au scăzut mai mult în zonele urbane. Cele mai mari scăderi au fost înregistrate în primele șapte mari orașe din Germania - Berlin, Hamburg, Munchen, Köln, Frankfurt, Stuttgart și Düsseldorf - unde prețurile pentru casele uni și bifamiliale au scăzut cu 10,4%, iar cele pentru apartamente cu 6,4%.
De asemenea, prețurile au scăzut și în zonele rurale slab populate: cele pentru casele unifamiliale și bifamiliale au scăzut cu 7,8%, iar cele pentru apartamentele proprietate personală au scăzut cu 5,3%.
Nemţii nu-şi mai permit
Experții au declarat că datele arată că mulți germani nu-și mai permit să cumpere o casă sau un apartament, ceea ce duce la scăderea numărului de tranzacții imobiliare. Cererea de credite ipotecare este în scădere din mai 2022, deși a existat o ușoară revenire, în martie.
Cea mai bună rată pentru un nou credit ipotecar pe 10 ani, în valoare de 190.000 de euro, pentru o proprietate în valoare de 352.000 de euro, a crescut de la 0,43%, la începutul anului 2021, la 3,39%, potrivit Dr. Klein, broker ipotecar german.
Rambursările lunare pentru un credit ipotecar german tipic pe 10 ani, de 300.000 de euro, în valoare de 80% dintr-o proprietate, au ajuns la 1.505 euro în luna mai, o creștere cu peste 300 de euro față de anul precedent, a declarat brokerul.
Nici Franţa nu se simte bine
„Parisul suferă”, scrie euro.dayfr.com , dar capitala nu mai este o excepție: tensiunea pieței imobiliare se observă acum la nivel național.
Rețeaua principală de agenții, ca număr de tranzacții, Century 21, a publicat un raport pentru prima jumătate a anului 2023, care consacră schimbarea radicală a situației pieței imobiliare din Franța.
„Activitatea, care a fost înfloritoare în ultimii opt ani, a încetinit brusc: – 14,1% între prima jumătate a anului 2022 și prima jumătate a anului 2023”, notează semnul.
Această inversare a trendului se explică prin creșterea puternică și rapidă a ratelor dobânzilor, sub imboldul Băncii Centrale Europene (BCE), care a urmărit astfel, încă de la începutul războiului din Ucraina, să lupte împotriva inflației galopante.
Rata medie a creditului ipotecar (excluzând asigurările) a scăzut de la 1,06%, în decembrie 2021, la 3,28%, în mai, potrivit Observatorului de credit pentru locuințe CSA, reducând considerabil capacitatea de împrumut a gospodăriilor.
Această creștere, combinată cu inflația, afectează puternic puterea lor de cumpărare imobiliară. „Față de iulie 2022, gospodăriile se confruntă cu o insolvență de aproximativ -18,4%”, notează Century 21.
Conform brokerului de credit Meilleurtaux, în șase luni, între ianuarie și iunie, francezii ar fi pierdut în medie echivalentul a 5 metri pătrați, ca suprafaţă, în cele mai mari douăzeci de orașe ale Franței.
Trebuie să scadă preţurile
Aşa că notarii, agenții imobiliari și economiștii sunt de acord: această scădere a bugetelor cumpărătorilor trebuie compensată de o scădere substanțială a prețurilor imobiliare, pentru ca piața să îşi revină, adică să reînceapă vânzările.
Pe 30 mai, think tank-ul Terra Nova estima că creșterea ratelor dobânzilor va determina o scădere a prețurilor proprietăților cu „aproximativ 20%, la o ratp de medie constantă”. Ceea ce ar fi „o veste bună din punct de vedere al bogăției și al inegalităților intergeneraționale”, consideră think tank-ul.
Pentru prima dată din anul 2017, prețul mediu pe metrul pătrat de apartament a scăzut la nivel național, în primul semestru al acestui an (– 1,7%, în douăsprezece luni, pentru a ajunge la 4.198 euro pe metrul pătrat), conform datelor Century 21.
Această scădere rămâne timidă, iar prețurile continuă chiar să crească (+0,9%) la case, până la atingerea unui record istoric.