Presupus atac acustic împotriva unui funcţionar american: China nu a descoperit 'niciun indiciu'
Autorităţile chineze au asigurat joi că nu au descoperit 'niciun indiciu' care ar permite să explice traumatismul cerebral suferit de un funcţionar american în China, caz ce aminteşte de 'atacurile acustice' suferite de diplomaţi americani în Cuba, informează France Presse.
'China a efectuat o anchetă minuţioasă şi a transmis rezultatele preliminare ale acesteia SUA', a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Lu Kang. 'Nu am găsit o explicaţie şi niciun indiciu care să conducă la situaţia evocată de Statele Unite', a adăugat el.
Ambasada SUA în China a emis miercuri o alertă pentru a-i avertiza pe rezidenţii americani în legătură cu 'fenomene auditive sau senzoriale acute şi neobişnuite, însoţite de zgomote anormale sau sunete pătrunzătoare'.
Este vorba de cazul unui funcţionar american la post la Canton (sud), care 'a simţit recent zgomote şi presiuni subtile, vagi, dar anormale'. El a fost diagnosticat cu un traumatism cranio-cerebral (TCCL).
Incidentul aminteşte de misterioasele 'atacuri ţintite' care au afectat între sfârşitul anului 2016 şi vara anului 2017 mai mult de 20 de diplomaţi americani aflaţi la post la Havana.
'Simptomele medicale' sunt 'extrem de similare şi total compatibile cu simptomele medicale care i-au afectat pe americanii care lucrau în Cuba', a declarat secretarul de stat american Mike Pompeo.
Aceşti diplomaţi au suferit pierderi de auz, tulburări cognitive, vertij, insomnie sau probleme de vedere. Incidentele au fost descrise uneori ca 'atacuri acustice', deşi Departamentul de Stat a fost precaut cu privire la cauze.
Prezent miercuri la Washington, ministrul de externe chinez, Wang Yi, a invocat un 'caz izolat', pe care nu doreşte să-l vadă 'politizat'.
AGERPRES