Preşedinţii Franţei şi Turciei au discutat telefonic despre criza din Mediterana de Est
Preşedintele francez Emmanuel Macron i-a cerut marţi omologului său turc Recep Tayyip Erdogan să se angajeze "fără ambiguitate" în dezescaladarea tensiunilor puternice cu statele membre UE Grecia şi Cipru în regiunea de est a Mediteranei, informează AFP.
În cadrul unei convorbiri telefonice, Macron "a solicitat Turciei să respecte pe deplin suveranitatea statelor membre ale UE, precum şi dreptul internaţional, să se abţină de la orice nouă acţiune unilaterală care ar putea provoca tensiuni şi să se angajeze fără ambiguitate în construirea unei zone de pace şi cooperare în Marea Mediterană", potrivit unui comunicat al preşedinţiei franceze.
La rândul său, preşedinţia turcă a informat că Recep Tayyip Erdogan i-a comunicat omologului său că aşteaptă din partea Franţei o atitudine constructivă şi de bun simţ în acest proces, în contextul în care Turcia şi Grecia tocmai şi-au declarat disponibilitatea de a începe negocieri. În această criză, Parisul a sprijinit poziţia Atenei, aminteşte France Presse.
Foto: (c) TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE HANDOUT/EPA
Totodată, preşedintele francez "a solicitat ca un dialog similar, în acelaşi spirit, să fie acceptat de Turcia (şi în relaţia) cu Republica Cipru", potrivit Palatului Elysée.
Relaţiile dintre cele două ţări s-au degradat din cauza tensiunilor din Mediterana de Est, unde Franţa este implicată în sprijinul Greciei şi a Ciprului, dar şi din cauza crizei libiene în care Turcia susţine una dintre părţile beligerante şi este acuzată de Franţa că nu respectă embargoul internaţional privind vânzarea de arme.
Preşedintele francez "a solicitat, de asemenea, Turciei să respecte pe deplin embargoul asupra armelor din Libia în cadrul definit de ONU, precum şi interesele de securitate ale aliaţilor săi în Siria".
"Cei doi şefi de stat au decis să continue dialogul în mod regulat pe aceste subiecte la nivelul lor, precum şi la nivel ministerial", conform comunicatului de presă al preşedinţiei franceze. AGERPRES