Președinția Franței, despre dineul de lucru Macron-Orban: Discuții despre „unitatea europeană” față de Rusia lui Putin
Președintele francez Emmanuel Macron îl va primi luni seară la Paris pe premierul ungar Viktor Orban pentru a insista asupra „unităţii ţărilor europene” privind războiul din Ucraina, precum şi asupra „valorilor europene” şi a „statului de drept”, a anunțat Președinția Franței.
Viktor Orban și Emmanuel Macron în timpul unei întrevederi la Budapesta FOTO EPA-EFE
În timpul unui dineu de lucru la Palatul Elysée, şeful statului francez şi premierul ungar urmează să discute despre pregătirile Consiliului European programat pentru 23 şi 24 martie la Bruxelles. Cei doi lideri de stat vor evoca „chestiuni de politică industrială, energie şi migraţie”, a anunțat Preşedinţia Franței, citată de AFP și Agerpres .
Viktor Orban navighează împotriva curentului partenerilor săi europeni în dosarul ucrainean de la declanşarea invaziei ruse în Ucraina în urmă cu mai bine de un an.
Premierul Ungariei a făcut mai multe declarații pro-Kremlin, acuzând, între altele, Europa că ar duce un „război indirect” împotriva Rusiei. De asemenea, el a făcut în mod constant apeluri la încetarea focului chiar dacă acest lucru ar presupune cedări teroriale în favoarea Moscovei, în loc să ceară retragerea armatei ruse din Ucraina pentru instaurarea păcii.
În acelaşi timp, liderul naţionalist de la Budapesta a avut mai multe fricţiuni cu Uniunea Europeană pe tema respectării fluctuante a statului de drept în Ungaria, chestiune pe care Emmanuel Macron, mai eurofil, va încerca să o abordeze din nou luni seară, notează AFP.
Dineul de la Palatul Elysée, organizat la peste un an de la ultima întâlnire bilaterală între Macron și Orban, în decembrie 2021, la Budapesta, „va fi o ocazie de a reafirma importanţa valorilor europene şi a unităţii ţărilor UE în susţinerea pentru Ucraina în contextul agresiunii ruse, în special prin aplicarea sancţiunilor împotriva Rusiei”, au transmis membri din anturajul preşedintelui francez.
Macron va reitera, de asemenea, „necesitatea ratificării, de către Ungaria, a aderării Finlandei şi Suediei la NATO”.
Din cei 30 de membri ai NATO, numai Turcia şi Ungaria au mai rămas să ratifice cele două candidaturi depuse în plin război în Ucraina. O sursă diplomatică franceză s-a declarat luni „destul de încrezătoare” în ceea ce priveşte procesul de ratificare angajat de partea ungară.
Sursa: adevarul.ro