„Președintelui îi place să lupte, este palpitant pentru el”, spune elita rusă despre Putin atunci când vine vorba de Ucraina
Mulți membri ai elitei politice rusești sunt dezamăgiți de faptul că războiul Moscovei împotriva Ucrainei nu s-a încheiat în 2024 și spun că economia rusă nu mai poate rezista mult timp sub sancțiuni, potrivit publicației Meduza .
„Emoția principală este dezamăgirea. Ne așteptam să se termine războiul, să se termine luptele. Oboseala a fost sentimentul principal de mult timp. Ne-am săturat deja să așteptăm. Simți că mergi din ce în ce mai adânc în fiecare zi. De asemenea, ne așteptam la un fel de ridicare a sancțiunilor în schimbul păcii. Acum, provoacă din ce în ce mai multă durere”, a declarat o sursă apropiată de administrația de la Kremlin pentru Meduza.
Starea economiei ruse a devenit într-adevăr un „punct de tensiune” până la sfârșitul anului 2024, au confirmat alte surse. Marii afaceriști au vorbit deschis despre nemulțumirea lor față de rata cheie ridicată a Băncii Centrale. În cuvintele unui consultant rus care lucrează atât cu administrația Putin, cât și cu sfera de business: „Deocamdată, majoritatea companiilor supraviețuiesc cumva, toată lumea afișează o față curajoasă. Unii chiar cresc. Dar acest lucru se întâmplă din cauza canibalizării activelor companiilor străine care pleacă, cele slabe. Dar toată lumea înțelege că acest lucru nu va dura pentru totdeauna. Cu siguranță nu va fi mai bine de acum încolo.”
Victoria lui Trump a reînnoit speranțele de pace, dar nu pentru mult timp
Sursele Meduza sunt de acord că „speranțele pentru o pace rapidă” și relaxarea sancțiunilor s-au estompat după ce Ucraina și-a lansat incursiunea în regiunea Kursk a Rusiei în august 2024. Cu toate acestea, o sursă din guvernul rus, una dintre persoanele apropiate administrației lui Putin, și un parlamentar din partidul Rusia Unită au recunoscut cu toții că era previzibil și că războiul ar fi putut să dureze până în 2025, chiar dacă armata ucraineană nu s-ar fi angajat în ofensiva din Kursk.
„Președintelui îi place să lupte, este palpitant pentru el. De ce să te oprești la jumătatea drumului dacă poți să le dai lovitura finală?” a întrebat retoric o sursă apropiată administrației Putin. În același timp, această persoană a spus că unii „patrioți” din elita rusă (în primul rând, oficiali de securitate de rang înalt) sunt nemulțumiți de abordarea președintelui. „Ce au ei nu este suficient”, a explicat el. „Ei au nevoie de o mobilizare, de o tranziție completă către o poziție de război, iar asta nu se întâmplă.”
Potrivit mai multor surse Meduza, victoria lui Donald Trump la alegerile prezidențiale din SUA a reînnoit „anumite speranțe” de pace în rândul oficialilor ruși de rang înalt. Acum, însă, aceste speranțe „nu mai sunt atât de mari”. „Președintele rus are cerințele sale – întregul teritoriu a patru regiuni din Ucraina. Condițiile lui Trump sunt diferite. Nu este clar unde se află compromisul”, a spus o sursă apropiată Kremlinului.
Nimeni nu știe ce se va întâmpla după încheierea războiului
În același timp, două surse apropiate echipei de politică internă a lui Putin au spus că, în ciuda „oboselii de război”, încheierea conflictului în 2025 ar putea fi o „criză potențială” pentru oficialii administrației prezidențiale. „Pentru a spune direct, este clar în prezent în jurul a ce se învârte totul. Dacă SVO (n.r. acronim pentru ceea ce Rusia numește operațiunea militară specială din Ucraina, adică războiul pe scară largă) se încheie, ce se întâmplă în continuare? Ar trebui să le spui oamenilor ce se va întâmpla mâine, de ce este greu acum, când vor deveni lucrurile mai ușoare și cum. Și nimeni nu știe răspunsurile”, a explicat unul dintre oficiali.
La începutul lunii decembrie, presa rusă a transmis că administrația Putin a organizat un seminar pentru adjuncții guvernatorilor regionali, unde au discutat despre „indicatorii țintă” pentru alegerile pentru Duma de Stat din 2026 și planurile pentru dezvoltarea unei „imagini a victoriei”. Doi oficiali regionali care au participat la eveniment au declarat pentru Meduza că sfârșitul războiului a fost într-adevăr un subiect de discuție, totuși oficialii administrației nu au oferit detalii. „A fost mai degrabă o recunoaștere că SVO se va încheia oricum și va trebui făcut ceva. Dar cum te poți pregăti pentru pace dacă termenii acelei păci sunt neclari? Deși, mi-am dat seama de un lucru – orice rezultat al SVO va fi numit o victorie”, și-a amintit unul.
Scenarii pentru realitatea postbelică
Oricum ar fi, aceste două surse au mai spus că la seminar au fost prezentate mai multe scenarii de „intrare în realitatea postbelică”. „De exemplu, s-a vorbit că în 2025, am putea organiza alegeri anticipate, să asigurăm o victorie și să alegem un „parlament al victoriei” care să includă o anumită proporție de personal militar”, a amintit un oficial regional. „Dar acestea au fost doar propuneri superficiale.”
Un strateg politic care lucrează pentru administrația Putin, familiarizat cu această „propunere” specială, a spus că „nu a văzut nicio logică în alegerile anticipate”. „De ce să devansăm alegerile dacă sunt deja atât de aproape? În plus, situația economică este proastă și cu siguranță nu va fi mai bună până în toamnă. Dar în 2026, cine știe?”, a declarat el pentru Meduza.
De asemenea, Kremlinul ia în considerare „integrarea mai profundă” cu Belarus printre posibilele opțiuni pentru ipotetica sa „nouă agendă” pentru Rusia în timp de pace. Potrivit unei surse apropiate administrației Putin, aceasta ar putea include orice, de la înființarea de „agenții comune” până la „o reuniune de teritorii”. Cu toate acestea, această persoană a mai spus că dacă aprofundarea legăturilor este sau nu realistă „depinde în întregime de Aleksandr Lukașenko și el clar vrea să rămână conducătorul cu drepturi depline al Belarusului”.
Cu sau fără o „nouă agendă”, sondajele de opinie arată că majoritatea rușilor sunt în favoarea începerii negocierilor, semnării unui acord de pace și încheierii războiului cu Ucraina. Chiar și datele de la Veber , o agenție „nonprofit” pro-Kremlin care conduce campanii de PR și dezinformare pentru Ministerul rus al Apărării, arată că două treimi dintre ruși au fost nemulțumiți de rezultatele din 2024.