Președintele Zelenski ordonă „curățenie“ la Serviciului de protecție și Pază după mai multe tentative de asasinare ce l-au vizat

Președintele Zelenski ordonă „curățenie“ la Serviciului de protecție și Pază după mai multe tentative de asasinare ce l-au vizat

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, i-a cerut noului șef al serviciului de protecție și pază de stat din Ucraina să curețe rândurile acestuia de persoanele care îl discreditează, după ce doi dintre ofițerii săi au fost acuzați de comploturi pentru asasinarea unor înalți oficiali, scrie The Guardian.

Volodimir Zelenski FOTO Profimedia

Serviciul de securitate de stat (SBU) a declarat luna trecută că a prins doi colonei din serviciul de protecție și pază pe care i-a acuzat că au cooperat cu Rusia pentru a pune la cale asasinarea lui Zelenski și a altor oficiali, inclusiv a șefului serviciilor de informații militare, Kirilo Budanov. Serviciul de pază asigură securitatea pentru diverși oficiali guvernamentali.

Asasinarea lui Zelenski era pregătită ca un "cadou" cu ocazia preluării de către Vladimir Putin al celui de-al cincilea mandat de președinte al Rusiei, a anunțat SBU.

Prezentându-l luni pe colonelul Oleksi Morozov personalului, Zelenski a declarat că principalul său obiectiv este să se asigure că numai cei care își văd viitorul legat de Ucraina se alătură agenției.

"Și, bineînțeles, agenția trebuie să fie curățată de oricine alege să nu fie cu Ucraina sau discreditează serviciul de pază de stat", a scris el pe Telegram.

Șeful statului a subliniat importanța modernizării Serviciului de Pază și a adoptării de noi abordări lipsite de sovietism. Potrivit acestuia, noul șef al departamentului are liber pentru a face schimbări.

Zelenski a adăugat că departamentul are nevoie de noi abordări în ceea ce privește recrutarea și îmbunătățirea bazei de formare, inclusiv a propriului teren de formare. Șeful statului a adăugat că ar trebui înființat un centru specializat de formare în domeniul securității .

Șeful statului ucrainean l-a demis pe predecesorul lui Morozov, Serhi Rud, în luna mai, la două zile după ce SBU a reținut angajați ai agenției care, potrivit serviciului de informații al Ucrainei, lucrau pentru Serviciul Federal de Securitate al Rusiei și scurgeau informații clasificate.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Stareța Mănăstirii Voroneț, Gabriela Platon, demisă din funcție, alături de conducătorii altor cinci unități monahale

2 „Cineva trebuie să vorbească despre acest infern” / Dezvăluirile unui luptător român din trupele speciale israeliene

3 Un fost procuror DNA cu pensie lunară de 42.700 lei a dat statul în judecată pentru mărire!

4 Ucraina a reușit să obțină cel mai mare succes de război asimetric din istorie

5 O informație care dă fiori / SUA nu mai pot ține pasul cu ritmul de expansiune al armatei chineze