Președintele Turciei nu mai este binevenit în Germania (responsabil german)
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a depășit limita comparând guvernul Germaniei cu naziștii și nu mai este binevenit în țară, a afirmat marți Volker Bouffier, un aliat major al cancelarului german Angela Merkel, relatează Reuters.
Afirmațiile făcute de Volker Bouffier, premier al landului Hessa, reflectă preocuparea crescută în legătură cu afirmațiile președintelui turc Erdogan potrivit cărora Germania și alte puteri europene folosesc tactici naziste interzicând organizarea de mitinguri ale diasporei turce pe teritoriile lor.
'Ajunge!', a avertizat Bouffier, care este și vicepreședinte al Uniunii Creștin Democrate a cancelarului german. 'Domnul Erdogan și guvernul său nu sunt bineveniți în țara noastră și aceasta trebuie să se înțeleagă acum', a declarat el pentru postul de televiziune DLF.
Media din Germania au semnalat că Erdogan intenționează să viziteze Germania în martie și să atragă de partea sa turcii care trăiesc în această țară pentru a susține un pachet de măsuri privind extinderea prerogativelor prezidențiale în cadrul unui referendum, la 16 aprilie.
Bouffier a apreciat că o astfel de vizită ar crea probleme de securitate. 'Cineva care ne insultă în acest mod nu se poate aștepta că vom aduna mii de polițiști pentru a-l proteja', a afirmat el.
Guvernul Germaniei a anunțat că nu a primit o cerere oficială privind efectuarea unei vizite de către președintele Erdogan.
Angela Merkel a cerut luni Turciei să înceteze comparațiile făcute cu regimul nazist și a afirmat că guvernul ei își rezervă dreptul de a bloca viitoare vizite ale unor responsabili turci dacă aceștia nu respectă legea germană.
Reiner Haseloff, un alt membru al conservatorilor lui Merkel și premier al landului Saxonia-Anhalt, a cerut Berlinului să interzică astfel de vizite.
Relațiile dintre Turcia și mai multe țări vest-europene s-au deteriorat semnificativ în ultimele săptămâni, Ankara comparând de mai multe ori cu metodele ''naziste'' sau ''fasciste'' refuzul unor state, în special Germania și Olanda, de a le permite unor miniștri turci să participe pe teritoriul lor la mitinguri în favoarea referendumului din 16 aprilie privind întărirea puterilor președintelui turc.
Berlinul a calificat luni drept 'inacceptabile' acuzațiile formulate în ajun de președintele turc, care a afirmat că șefa executivului german 'aplică practici naziste' contra etnicilor turci din Germania și a oficialilor turci.
"Când le spunem că sunt naziști nu le place. Își manifestă solidaritatea. În special Merkel. Dar tu ai recurs în acest moment la practici naziste", a atacat-o Erdogan pe Merkel într-un discurs televizat desfășurat la Istanbul. "Împotriva cui? A confraților mei turci din Germania și a fraților miniștri și parlamentari" care au încercat să se deplaseze în Germania în urmă cu două săptămâni pentru a face campanie în favoarea extinderii prerogativelor președintelui Turciei. "Misiunea ta nu este să susții organizațiile teroriste, ci să le extrădezi", a mai spus Recep Tayyip Erdogan, cu referire la Angela Merkel.
Turcia a mai acuzat Germania, la începutul lunii, că recurge la practici "naziste" atunci când împiedică desfășurarea mitingurilor electorale pro-referendum și când refuză participarea miniștrilor turci, provocând reacții critice la Berlin, Bruxelles și Paris. Și la adresa Olandei, care a interzis la rândul ei venirea unor miniștri turci, Erdogan a folosit aceiași termeni, deși fusese avertizat de mai mulți lideri europeni să renunțe la aceste expresii.
La rândul său, vicepremierul turc Numan Kurtulmus a afirmat luni că Turcia folosește metafore despre 'facism' deoarece este preocupată de faptul că țări europene își uită istoria și cad din nou în capcana nazismului.
AGERPRES/( AS — autor: Violeta Gheorghe, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Ada Vîlceanu)