Preşedintele Tribunalului Timiş: Adevărata miză a desfiinţării SIIJ - a îngropa definitiv abuzurile împotriva magistraţilor incomozi

Preşedintele Tribunalului Timiş: Adevărata miză a desfiinţării SIIJ - a îngropa definitiv abuzurile împotriva magistraţilor incomozi

Preşedintele Tribunalului Timiş, Adriana Stoicescu, afirmă, într-o postare pe facebook, că adevărata miză a desfiinţării Secţiei de Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) este aceea " de a îngropa definitiv abuzurile săvârşite împotriva magistraţilor incomozi".

Adriana Stoicescu punctează că ani la rând s-a încălcat dreptul la o instanţă imparţială în condiţiile în care procurori care au competenţe de cercetare a magistraţilor pot fi în acelaşi timp părţi în cauzele supuse judecăţii.

"Într-o ţară în care oamenii mai au încredere doar în Zâna Măseluţă şi în care, în curând, staborul va redeveni o opţiune, nimeni nu vorbeşte despre adevărata miză a desfiinţării Secţiei Speciale. Aceea de a îngropa definitiv abuzurile săvârşite împotriva magistraţilor incomozi. Şi de a o lua de la capăt, eventual. Între ţipete politicianiste şi păreri emise la un pahar, niciun profesionist nu a ieşit să explice ce a însemnat şi ce poate însemna, conferirea competenţei de cercetetare a magistraţilor unor procurori care, în acelaşi timp, sunt părţi în cauzele deduse judecăţii. Nimeni nu spune că, ani de zile, de fapt, s-a încălcat flagrant dreptul la o instanţă imparţială şi independentă. Cât de corect poţi să judeci când ştii că procurorul tău de şedinţă poate începe mâine urmărirea penală împotriva ta, în baza unui denunţ formulat de un condamnat pe care tu, judecător corect, l-ai trimis după gratii? Cât de imparţial te poţi pretinde când şi se poate flutura, ani la rând, dosarul de urmărire penală pe numele tău, dacă dai cumva semne de prea multă independenţă?", a scris Adriana Stoicescu.

Aceasta susţine independenţa şi imparţialitatea judecătorilor şi consideră că timp de peste 20 de ani justiţia a fost "obiectul trocului murdar" al partidelor politice, iar politicienii îşi doresc continuarea luptei anticorupţie "pe hârtie".

"Faptul că există oameni care nici măcar nu au citit raportul Inspecţiei Judiciare, dar susţin cu vehemenţă desfiinţarea Secţiei, arată cât de superficial gândim. Politicienii par a nu înţelege că independenţa şi imparţialitatea judecătorilor sunt mai importante decât orgoliile meschine şi trebuie să rămână deasupra înţelegerilor şi minciunilor politicianiste, a jocurilor de culise. Nu am fi ajuns aici dacă justiţia nu ar fi fost, de mai bine de 20 de ani, obiectul trocului murdar al tuturor partidelor politice. Când numirea procurorilor de rang înalt s-a făcut pe principiul unu de la mine unu de la tine, la ce să te aştepţi? Dacă cineva îşi imaginează că politicienii îşi doresc, prin desfiinţarea Secţiei, apărarea independenţei magistraţilor, se înşeală amarnic. Ei îşi doresc continuarea luptei anticorupţie pe hârtie, garantată doar împotriva adversarilor politici, cu largul concurs al unor judecători reduşi la tăcere", mai afirmă preşedintele Tribunalului Timiş în postarea menţionată.

Adriana Stoicescu adaugă că după desfiinţarea SIIJ, "următorul pas va fi desfiinţarea Inspecţiei Judiciare".

"Căci nu va mai avea nimeni timp să se gândească la dreptate şi aplicarea legii, la corectitudine. Vom fi ocupaţi să pronunţăm soluţii potrivite, menite să ne asigure liniştea şi libertatea. Următorul pas va fi desfiinţarea Înspecţiei Judiciare, reîntoarcerea la inspectorii judiciari din cadrul Ministerului Justiţiei, tribunalele populare conduse de oamenii puterii. Totul cu largul concurs al celor care nu citesc şi fac politică, deşi ar trebui să citească şi să nu facă politică. Noapte bună, democraţie şi stat de drept!", conchide Adriana Stoicescu.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a afirmat, vineri seara, în începutul şedinţei de guvern, în legătură cu memorandumul propus privind desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), că aceasta este o instituţie sui generis care iese din principiile de funcţionare ale Ministerului Public, prin modul de reglementare a funcţionării.

Premierul Ludovic Orban a precizat că propunerea MJ de desfiinţare a acestei secţii, în principiu, i se pare o propunere corectă, care de altfel este şi în programul de guvernare.

"Practic angajamentul nostru legat de MCV este de transpunere a recomandărilor, pentru că obiectivul nostru este la un moment dat să punem punct acestui MCV", a afirmat premierul Orban. AGERPRES / (AS - autor: Cristina Matei, editor: Marius Frăţilă, editor online: Alexandru Cojocaru)

Cititi şi:

* Memorandumul propus de Ministerul Justiţiei privind desfiinţarea SIIJ, adoptat în şedinţa de Guvern


populare
astăzi

1 LIVE Alegeri parlamentare 2024 / PSD a câștigat alegerile cu peste 22%, AUR e pe doi cu 18%, urmat de PNL

2 Uite, asta este chestie gravă și concretă despre Călin Georgescu!

3 Simple zvonuri?

4 VIDEO Da, este surprinzătoarea președintă a POT, are două masterate şi a participat la tranzacţii imobiliare de sute de milioane de euro

5 ALERTĂ Avem distribuirea mandatelor în Parlament! PSD, PNL, UDMR și Minoritățile au majoritate și pot guverna fără USR, spun calculele partidelor!