Preşedintele sud-coreean, calificat de influenta soră a liderului nord-coreean drept ''un papagal crescut de America''
Regimul de la Phenian i-a reproşat marţi preşedintelui sud-coreean Moon Jae In că este ''neruşinat'', după ce acesta a criticat testele de rachetă efectuate de Coreea de Nord săptămâna trecută, relatează dpa şi Reuters.
După testul nord-coreean de joi al unei arme prezentate ca fiind o "rachetă ghidată tactică de tip nou", preşedintele Coreei de Sud a reacţionat declarând într-un discurs citat de Yonhap că "acţiunile care îngreunează atmosfera de dialog sunt indezirabile".
El a afirmat de asemenea că "oamenii sunt foarte preocupaţi" de lansările de rachete nord-coreene şi a făcut apel la intensificarea dialogului între Washington, Phenian şi Seul.
În urma acestui discurs, influenta soră a liderului nord-coreean Kim Jong Un, Kim Yo Jong, l-a calificat pe Moon ca fiind "un papagal crescut de America" şi l-a acuzat de "neruşinare", într-o declaraţie difuzată marţi de agenţia de presă de stat KCNA.
Foto: (c) JORGE SILVA POOL / EPA
"Un astfel de comportament lipsit de logică şi de respect din partea Coreei de Sud este exact la fel cu logica gangsterească a SUA de a considera dreptul Coreei de Nord la autoapărare ca fiind o încălcare a 'rezoluţiilor' ONU şi o 'ameninţare' la adresa comunităţii internaţionale", se arată în declaraţia citată.
Şi preşedintele american Joe Biden a criticat testele de joi, care potrivit Japoniei şi Coreei de Sud au implicat rachete balistice cu rază scurtă de acţiune. Biden a promis să nu lase fără răspuns continuarea escaladării tensiunilor de către state nucleare ostile.
Noile teste ale Phenianului au avut loc în contextul în care la mijlocul lunii martie s-a încheiat o rundă de nouă zile de exerciţii militare comune ale forţelor armate sud-coreene şi americane. Rezoluţiile ONU interzic Coreei de Nord să efectueze teste de rachete balistice şi Phenianul este vizat de sancţiuni internaţionale dure pentru a-l descuraja să dezvolte rachete ce ar putea fi echipate cu focoase nucleare. AGERPRES