Preşedintele SRR: Consiliul de Administraţie al Societăţii există în momentul acesta, dar este nefuncţional

Preşedintele SRR: Consiliul de Administraţie al Societăţii există în momentul acesta, dar este nefuncţional

Preşedintele-director general al Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR), Ovidiu Miculescu, a declarat, marţi, la Comisia de cultură a Senatului, că, în urma deciziei din 3 iulie a Curţii Constituţionale, Consiliul de Administraţie (CA) al SRR există, dar este nefuncţional.

Ovidiu Miculescu a mai spus în timpul audierilor din Comisia de cultură a Senatului că anul 2014 a fost pentru Radioul Public unul cu "trend ascendent pe toate capitolele", în primul rând în ceea ce priveşte audienţa înregistrată.

Potrivit preşedintelui-director general al SRR, din punct de vedere financiar, 2013 s-a încheiat pe plus, în condiţiile în care SRR nu a mai primit bani de investiţii de doi - trei ani de la bugetul de stat.

"Ne asigurăm singuri investiţiile, am reuşit să creăm profit, care a fost destinat inclusiv investiţiilor. Angajaţii au încasat participaţia la profit. La şase luni, stăm pe un plus de aproape şase milioane de lei net", a afirmat Ovidiu Miculescu.

Preşedintele SRR a ţinut să menţioneze că, în 2013 şi 2014, SRR a întărit foarte tare "disciplina financiară, fiind vorba de bani publici". "Anul acesta trebuie să încheiem execuţia bugetară pe plus", a mai afirmat Miculescu.

Acesta a precizat că majoritatea posturilor Societăţii Române de Radiodifuziune "cresc în audienţă în termen de cotă de piaţă şi număr de ascultători".

Potrivit preşedintelui-director general al SRR, postul naţional de radio este "lider de audienţă pe indicatorii naţionali, urbani şi Bucureşti", acelaşi trend ascendent înregistrându-l şi Antena Satelor, în timp ce Radio România Cultural "merge bine".

Ovidiu Miculescu a atras atenţia că există o problemă la capitolul acoperire. "Avem o problemă pentru că nu acoperim teritoriul României, aşa cum scrie în actele normative. Este o chestiune ce ţine de ANCOM şi parţial de CNA. (...) Teritoriul României nu este acoperit în acea proporţie de 97% şi exact în zonele de frontieră, dincolo existând comunităţi de români, nu prea avem semnal. În Europa se renunţă deja la FM şi noi încă emitem pe unde medii şi lungi", a precizat Ovidiu Miculescu.

Miculescu a prezentat şi situaţia Consiliului de Administraţie al SRR, afimând că în 2014 vechiul Consiliu şi-a încheiat mandatul şi a fost ales un nou consiliu, pentru care s-a făcut o contestaţie, în acest moment existând o acţiune pe rolul justiţiei.

"În momentul acesta, Consiliul de Administraţie este format din cinci membri valizi, în urma deciziei CC (Curţii Constituţionale, n.r.), iar cei opt nominalizaţi de grupurile parlamentare trebuie să intre din nou în audieri", a precizat Miculescu.

El a adăugat: "CA există în momentul acesta, dar este nefuncţional".

Potrivit preşedintelui-director general al SRR, acest context nu afectează deciziile importante ale SRR privind anul 2014.

"Deciziile privind 2014 au cam fost luate, inclusiv în şedinţa noului Consiliu din iulie. Nu sunt chestiuni complicate şi grele, e o chestiune care ţine de grilele de program, pentru că trebuie aprobate de CA, dar este mai mult o upgradare, o corecţie. Este o chestiune pe care o să mi-o asum, împreună cu Comitetul Director. Înaintăm grilele la CNA, la începutul acestei luni, nu sunt chestiuni grave", a aprecizat Miculescu.

Despre proiectul de buget al SRR pentru 2015, Ovidiu Miculescu a spus că speră ca până în luna decembrie va funcţiona noul Consiliu de Adminsitraţie.

Judecătorii Curţii Constituţionale (CC) au decis, pe 3 iulie, că hotărârea Parlamentului privind numirile în noul Consiliu de Administraţie al Societăţii Române de Radiodifuziune nu a fost constituţională, întrucât nu s-au respectat prevederile privind nominalizarea candidaţilor în funcţie de algoritmul politic şi de ponderea grupurilor parlamentare. Decizia CC a venit ca urmare a unei sesizări depuse de PNL.

Contactat la momentul respectiv de MEDIAFAX, Georgică Severin , preşedintele Comisiei pentru Cultură din Senat, a declarat că Parlamentul ar putea numi un nou membru al PNL în Consiliul de Administraţie al Radioului Public, în luna septembrie, când ar urma să se întrunească plenul acestei instituţii.

El a mai spus că există două variante pentru rezolvarea situaţiei în cazul CA al Radioului Public. "Dacă părţile se înţeleg, se poate ajunge la formula dorită de Curtea Constituţională, printr-o negociere şi printr-o cedare de locuri între părţi. Şi atunci varianta este foarte simplă. Se înlocuieşte un membru din Consiliu cu altul propus de partea contestatară (PNL, n.r.). Este varianta la care cred că se va ajunge, pentru că n-are rost să ne complicăm", a spus Georgică Severin.

Dacă nu se va ajunge la un compromis, o altă variantă este aceea că hotărârea Parlamentului din 16 iunie, prin care a fost numit actualul CA al SRR, "va fi lovită de nulitate", a explicat Georgică Severin. El a precizat însă că nu crede că se va ajunge la această situaţie. "Eu sunt convins că părţile se vor înţelege", a spus Severin.

Pe 16 iunie, plenul Parlamentului a aprobat noul Consiliu de Administraţie al Societăţii Române de Radiodifuziune, cu 332 de voturi "pentru" şi 49 "împotrivă", membrii CA depunând atunci şi jurământul pentru învestirea în funcţie.

Liderul deputaţilor PNL, George Scutaru , a declarat atunci că, potrivit legii privind funcţionarea TVR şi a SRR, validarea membrilor CA ai SRR se face conform ponderii parlamentare. Scutaru preciza că liberalii trebuiau să aibă două locuri, însă au primit doar unul.

Scutaru preciza că la Curtea Constituţională va fi contestat modul în care PSD a decis ponderea în Consiliul de Administraţie al Radiodifuziunii, prin încălcarea legii.

Noul Consiliu este format din membrii titulari Mirela Ioana Fugaru, Ilie Virgil Daniel, Ruxandra Săraru (propuşi de grupul parlamentar PSD), Alexandru Ducu Bertzi (propus de PNL), Ovidiu Miculescu (propus de Guvern), Radu F. Alexandru (din partea PDL), Maria Ţoghină (propusă de Administraţia Prezidenţială), Alina Stanciu (propusă de PC), Demeter Andras Istvan (UDMR), Alexandra Dumitraşcu (PPDD), Ana Florea (grupul minorităţilor naţionale), Nicoleta Viorica Balaci şi Adrian Doroş (din partea angajaţilor SRR).

Mandatul fostului CA al SRR s-a încheiat la sfârşitul lunii iunie.

Sursa: mediafax.ro


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”