Preşedintele Serbiei, despre situaţia din Ucraina. „Acest război nu va face decât să escaladeze”

Preşedintele Serbiei, despre situaţia din Ucraina. „Acest război nu va face decât să escaladeze”

Aleksandar Vucic, preşedintele Serbiei, a declarat miercuri că, în condiţiile în care atât Rusia, cât şi Occidentul îşi menţin poziţiile intransigente şi niciuna nu este dispusă să accepte alt punct de vedere, escaladarea conflictului din Ucraina nu poate fi evitată.

Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic. Foto arhivă

„Dacă aveţi două părţi şi fiecare consideră, din punctul său de vedere, că nu ar trebui învinsă şi niciuna nu vrea să vadă cum vede cealaltă lucrurile, atunci este clar că acest război nu va face decât să escaladeze”, a spus Aleksandar Vucic în faţa presei sârbe la Bruxelles, relatează Agerpres.

Într-o propunere pentru încetarea focului şi o pace negociată transmisă luna aceasta, dar respinsă de Ucraina şi de aliaţii ei occidentali, preşedintele rus Vladimir Putin a cerut retragerea trupelor Kievului din cele patru provincii ucrainene revendicate de Rusia şi renunţarea la intenţia de aderare la NATO a Ucrainei, ca pas premergător reluării negocierilor între Moscova şi Kiev, pe baza acordului nefinalizat la tratativele desfăşurate în martie-aprilie 2022 la Istanbul .

Ucraina a transmis, însă, că acceptă doar „formula de pace” propusă de preşedintele Zelenski, care cere, în special, retragerea tuturor trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean, restabilirea frontierelor Ucrainei recunoscute internaţional şi crearea unui tribunal internaţional pentru judecarea crimelor de război ruseşti.

Rusia consideră aceste puncte ca fiind o cerere de capitulare, astfel că a respins planul şi a cerut Kievului să recunoască „noile realităţi de pe teren”, respectiv pierderea Crimeei şi a celorlalte teritorii ucrainene ocupate de Rusia.

Occidentul, spune Aleksandar Vucic, crede că o victorie a Rusiei va duce la prăbuşirea dominaţiei occidentale din punct de vedere economic şi politic şi că, în plus, armata rusă va ataca apoi alte ţări. Asta în timp ce preşedintele rus Vladimir Putin consideră că, dacă pierde războiul, Rusia va dispărea ca ţară aşa cum este ea acum şi „nu-şi poate permite ca moştenirea sa politică să fie o înfrângere”. Prin urmare, trebuie doar să evaluăm onest poziţiile celor două tabere pentru a vedea „că este imposibil să se evite escaladarea”, a concluzionat preşedintele sârb.

Aleksandar Vucic a apreciat ca pozitivă o iniţiativă chineză de promovare a păcii şi de creare a condiţiilor pentru negocieri, dar crede că este foarte puţin probabil ca aceasta să reuşească.

Deşi Serbia, care aspiră să adere la UE, a condamnat încălcarea integrităţii teritoriale a Ucrainei în urma agresiunii militare ruse lansate în februarie 2022, ea a refuzat până în prezent cererile statelor occidentale de a se ralia sancţiunilor contra Rusiei, ţară cu care menţine legături tradiţionale de prietenie.

Totuşi, preşedintele Vucic a admis săptămâna aceasta că arme şi muniţii exportate de Serbia au fost apoi reexportate către Ucraina.

La fel ca înaintea lansării invaziei în Ucraina, Putin le-a cerut în plus ţărilor occidentale crearea unei noi arhitecturi de securitate . În decembrie 2021, Rusia le-a transmis puterilor occidentale un document în care cerea retragerea trupelor NATO din Europa de Est, garanţii că Ucraina şi Georgia nu vor adera la NATO şi iniţierea de negocieri pentru crearea unui sistem de securitate indivizibil. Occidentul a respins toate aceste cereri, răspunsul Rusiei fiind apoi atacul asupra Ucrainei.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Miza Ucrainei pentru a răni grav Rusia în Crimeea este „bijuteria coroanei”, NIP-16, podul Kerci e „pistol cu apă”

2 Zeci de procurori DNA, plătiți deja cu salarii de peste 5.000 de euro lunar, au dat instituţia în judecată şi cer salarii ca în Parchetul European pe …

3 O doctoriță din Oradea își bombardează colegele cu fantezii sexuale / I-a dedicat uneia dintre ele, de care s-a îndrăgostit, un roman în care descrie „p…

4 Rușii au distrus o fabrică de la Berlin ca să întrerupă livrarea de ajutoare militare pentru Ucraina, dar au greșit ținta

5 „A omorât mai mulți ucraineni decât rușii”