Președintele Serbiei, despre scandalul NIS Petrol / Gazprom din România. Vucici: „Nu are nimic de-a face cu noi!“
Președintele Serbiei, Aleksandar Vucici se implică în scandalul de spionaj Gazprom din România. Acesta a anunțat că, deși nu cunoaște cazul, dacă acuzațiile sunt reale, cei vinovați nu sunt cetățeni sârbi, relatează Euronews Serbia.
Aleksandar Vucici a anunțat că Serbia nu are nicio legătură cu sdandalul Gazprom FOTO EPA EFE
După perchezițiile DIICOT la NIS Petrol, subsidiară a Gazprom, Vucici a transmis că acestea dăunează imaginii țării, în condițiile în care NIS Petrol e o companie sârbă. Dacă acuzațiile sunt adevărate, nu e vorba de cetățeni sârbi, a spus Vucici, citat de Euronews Serbia.
„Nu exclud deloc posibilitatea unei adevărate vinovății a NIS, dar nu cunosc cazul, nu m-am ocupat de asta. Este important să subliniez că nu sunt cetăţeni sârbi, nu are nimic de-a face cu noi. Sunt în mare parte ruşi, dar vom cere mai multe informaţii de la poliţia română”, a spus el.
Vucici a lăsat să se înțeleagă că scandalul ar avea legătură cu poziția Serbiei pe scena internațională, „să-i disciplineze pe cei pe care unii îi consideră neascultători”.
„Acuză una din subsidiarele NIS de scurgere de date sau ceva. Oricum, ăsta e singurul lucru care ne mai lipsea. Explică acum că asta nu are nicio legatura cu statul sârb, când va fi anunțat în toate știrile din lume despre o companie din Belgrad”, a spus el.
NIS a precizat că „a cooperat și va coopera pe deplin cu toate autoritățile competente pentru a clarifica toate aspectele legate de activitățile companiei și ale angajaților săi din România”.
Unde au ajuns informațiile din România
Această reacție vine după ce DIICOT a realizat nouă percheziții în București și Timișoara la NIS Petrol, subsidiară a Gazprom, „într-o cauză având ca obiect comiterea infracțiunilor de divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice și transfer neautorizat de date informatice”, potrivit comunicatului procurorilor.
De când NIS Petrol a început să facă prospecțiuni în județul Timiș, în 2008, în zonele de lângă localitățile Cenad, Dudeștii Vechi, Valcani, Beba Veche, Tomnatic, Teremia Mare, Comloșul Mare, Gottlob și Sânnicolau Mare, a adunat o serie de informații despre rezervele de petrol și gaze din respectivele perimetre.
Cu toate că avea obligația de a transmite aceste date statului român, reprezentat prin ANRM, ca proprietar al terenurilor respective, NIS Petrol a transmis toate informațiile direct către Belgrad și de acolo, cel mai probabil, către Moscova.
Practic, autoritățile române habar nu au avut ce s-a descoperit în timpul prospecțiunilor de către NIS Petrol. Patru persoane au fost acuzate de divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice și transfer neautorizat de date informatice.
Sursa: adevarul.ro