Preşedintele sârb critică, în faţa unor ambasadori occidentali, decizia Pristinei de a introduce taxe la produsele sârbeşti
Preşedintele sârb Aleksandar Vucic a avut miercuri o întrevedere cu ambasadorii a cinci state - SUA, Marea Britanie, Franţa, Italia şi Germania - precum şi cu şeful delegaţiei UE în Serbia, informează Tanjug.
"Fără să fie deloc vina ei, Serbia se află într-o poziţie dificilă şi nu înţelege decizia Pristinei de a introduce taxe la mărfurile sârbeşti şi adoptarea de noi rezoluţii împotriva Serbiei şi sârbilor", le-a declarat Vucic ambasadorilor.
Potrivit Tanjug, într-o conversaţie deschisă, constructivă şi substanţială, Vucic şi ambasadorii au discutat despre summitul pentru Balcanii de Vest organizat săptămâna trecută la Berlin, despre întrevederea lui cu şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini şi despre dialogul cu Pristina care stagnează.
Ambasadorii l-au îndemnat pe Vucic să dea dovadă de reţinere şi să continue acţiunile serioase şi responsabile în vederea soluţionării problemelor din regiune, printr-o stabilizare deplină a situaţiei politice.
Vucic a dat asigurări că Serbia va acţiona în mod raţional şi serios şi va relua dialogul cu albanezii din Kosovo-Metohia, facilitat de UE, imediat ce Pristina va revoca taxele.
În urmă cu două decenii, Belgradul a pierdut în urma unui război controlul asupra teritoriului kosovar, însă Serbia continuă să considere Kosovo una dintre provinciile sale.
Anul trecut, dialogul dintre Belgrad şi Pristina părea să se relanseze, sprijinindu-se pe ideea - susţinută de preşedinţii sârb Aleksandar Vucic şi kosovar Hashin Thaci - privind "un schimb de teritorii" sau "corecţii frontaliere", înainte de o recunoaştere reciprocă. Şeful statului sârb spera să accelereze astfel procesul de aderare a ţării sale la UE, obiectiv care este departe totuşi de a fi împărtăşit în unanimitate atât în Serbia şi Kosovo, cât şi în Europa.
De atunci, însă, această iniţiativă a fost ucisă în faşă prin obstrucţionarea de către Serbia a candidaturii Kosovo la Interpol, apoi de decizia Pristinei de a impune taxe vamale de 100% la importurile sârbeşti. Şeful guvernului kosovar afirmă că această măsură va fi menţinută atâta vreme cât Belgradul nu va da dovadă de o atitudine mai flexibilă în problema recunoaşterii independenţei Kosovo. La rândul său, Serbia refuză să revină la masa discuţiilor organizată de UE, atât timp cât drepturile sale sunt subminate.AGERPRES