Președintele Republicii Moldova discută cu conducerea partidului de guvernământ despre remanierea sau demisia Cabinetului

Președintele Republicii Moldova discută cu conducerea partidului de guvernământ despre remanierea sau demisia Cabinetului

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a reunit duminică seara membri ai Partidului Acțiune și Solidaritate, membri ai guvernului și deputați pentru a discuta despre viitoarea remaniere sau demisia cabinetului Nataliei Gavriliță, a cărei plecare este cerută de protestatari, a anunțat canalul TV-8 apropiat autorităților. TV-8 a însoțit știrea de un reportaj despre sosirea la reședința prezidențială a membrilor guvernului, deputaților și activiștilor de partid, care au refuzat însă orice comentariu.

Dorin Recean este vazut ca viitorul premier al Republicii Moldova. Foto: Arhiva Adevărul

Dorin Recean este vazut ca viitorul premier al Republicii Moldova. Foto: Arhiva Adevărul

"Guvernul Nataliei Gavriliță va fi remaniat, sau va urma demisia acestuia", au declarat surse pentru TV-8, sub rezerva anonimatului. Potrivit acestora, în caz de demisie, actualul consilier prezidențial pentru securitate, fostul ministru de Interne, Dorin Recean, ar putea conduce următorul guvern. „Aceste subiecte au fost discutate la o ședință de noapte în administrația prezidențială”, notează postul TV. Faptul că Dorin Recean ar putea să o înlocuiască pe Gavriliță ca prim-ministru a fost menționat anterior pe pagina sa de Twitter și de către Jason Jay Smart, un strateg politic american care a lucrat în guvernul Republicii Moldova.

De câteva luni încoace, în Moldova au loc mii de proteste ale susținătorilor opoziției și cetățenilor nemulțumiți de scăderea nivelului de trai. Participanții la mitinguri acuză autoritățile că nu pot face față crizei, prețurile au ajuns de câteva ori mai mari la alimente, gaze, electricitate și există o inflație record în ultimii 20 de ani, care a ajuns la 34% în termeni anuali. Conducerea țării este criticată pentru refuzul de a negocia prețuri mai bune la gaze cu Rusia, precum și pentru presiunea politică asupra reprezentanților opoziției.

Pe lângă partidul Șor, la proteste participă și Partidul Comuniștilor parlamentar, Partidul Socialiștilor și alte formațiuni de opoziție. Autoritățile au limitat dreptul opoziției de a organiza proteste pentru perioada stării de urgență, care a fost introdusă din cauza situației din Ucraina și a crizei energetice.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Declarație impertinentă a ambasadorului Ucrainei în Polonia: „Nu trimiteţi trupe, nu participaţi la reconstrucția postbelică”

2 SURSE Acționează „efectul Georgescu?” / Ponta ar avea șanse reale să fie ales președinte

3 ALERTĂ Ce mărfuri s-ar putea scumpi în România ca urmare a tarifelor lui Donald Trump

4 Ministrul american al finanțelor: „Nu ripostați la taxele americane, altfel va fi rău. Relaxați-vă și încasați lovitura”

5 „Da, eu sunt unul dintre emisari” / Cine este milionarul româno-american care spune că este trimisul lui Marcel Ciolacu să discute cu administrația Trum…