Președintele Republicii Moldova amână numirea șefului Găgăuziei în Cabinetul de Miniștri pentru legăturile sale cu Șor
După cum a declarat Maia Sandu, „există unele suspiciuni asociate cu această persoană”.
Evghenia Huțul împreună cu Ilan Șor. Foto: Arhia Adevărul
Numirea șefei Găgăuziei, Evghenia Huțul, ca membru al Guvernului Republicii Moldova este amânată din cauza legăturilor sale cu partidul Șor, care a fost declarat ilegal de Curtea Constituțională (CC) a țării, a declarat președintele Republicii, Maia Sandu, într-un interviu pentru PRO TV .
„Sunt niște suspiciuni asociate cu această persoană. Guvernul angajează oameni care lucrează în folosul cetățenilor Republicii Moldova, care respectă statul. Când există suspiciuni că cineva face parte dintr-un grup infracțional sau lucrează în interesul altui stat, trebuie mai întâi să ne dăm seama. Noi nu trebuie să ne grăbim să facem ceva, întrucât legea nu prevede termene”, a spus Sandu, răspunzând la o întrebare despre motivele întârzierii.
Sandu a acuzat în mod repetat partidul de opoziție Șor de finanțare ilegală și intenționează să saboteze cursul pro-european al țării. În iunie, Curtea Constituțională a Moldovei a susținut cererea guvernului de a interzice activitățile acestui partid. Deși validitatea acuzațiilor împotriva ei nu a fost dovedită, judecătorii au remarcat că ar putea lua o astfel de decizie ca „măsură de precauție”. Aceștia au luat act de constatările Serviciului de Informații și Securitate, care a acuzat partidul Șor că acționează în interesul Rusiei, precum și de sancțiuni împotriva forței politice conduse de Ilan Șor, din UE și Statele Unite.
Șor a fost condamnat la șapte ani și jumătate de închisoare în 2015 pentru fraudă și spălare de bani. Această sentință a fost atacată cu recurs și a fost examinată de Curtea de Apel Chișinău, care în aprilie 2023 l-a condamnat pe liderul partidului la 15 ani de închisoare. În 2019, Șor a părăsit Moldova și se află în Israel; autoritățile republicane solicită extrădarea lui.
Șeful Găgăuziei conduce administrația publică, reprezintă autonomia în materie de politică externă și face parte din Guvernul Republicii Moldova. Într-un interviu acordat TASS, Huțul și-a anunțat intenția de a consolida relațiile de prietenie ale regiunii cu Rusia.
Sursa: adevarul.ro