Președintele Republicii Dominicane a subliniat nevoia tot mai mare pentru o operațiune internațională în Haiti
Luis Abinader a remarcat lipsa unui guvern central puternic în țara vecină.
Luis Abidaner. Foto: Arhiva Adevărul
Președintele Republicii Dominicane, Luis Abinader, spune că disputa asupra fluviului de graniță dintre țara sa și Haiti demonstrează lipsa unui guvern puternic în Port-au-Prince, capabil să asigure un control adecvat asupra teritoriului și securității țării. După cum a declarat vineri liderul dominican, situația actuală nu face decât să sporească necesitatea unei operațiuni internaționale cu sprijinul unei propuneri corespunzătoare la ONU.
„Asemenea acțiuni reflectă absența unui guvern central puternic atunci când grupurile anarhiste decid să [construiască] un canal privat pentru oameni de afaceri privați și grupuri anarhiste. Aceste acțiuni reflectă, de asemenea, nevoia unei forțe de menținere a păcii, pe care guvernul haitian însuși a solicitat-o anterior”, spuse politicianul.
Potrivit lui Abinader, Republica Dominicană a venit anterior cu o inițiativă similară, care acum devine din ce în ce mai relevantă. „Acum doi ani, în septembrie 2021, am prezentat ONU această propunere în beneficiul Haiti, cu scopul de a pacifica și liniști poporul haitian, iar astăzi este și mai necesară”, a spus șeful statului.
Autoritățile din Republica Dominicană au decis vineri să închidă granița cu Haiti din cauza agravării relațiilor urmare a unei dispute privind construcția unui canal de la râul Masacre, care desparte țările. De la începutul lunii septembrie, fermierii haitieni au lucrat la construirea unui canal , argumentând că acțiunile lor sunt necesare pentru agricultura republicii.
Republica Dominicană spune că proiectul va dăuna fermierilor de pe malul său. Abinader a spus că „prostia construcției complet inadecvate fără niciun gând ingineresc este o provocare pe care guvernul nu o va accepta”.
Situația de securitate și umanitară s-a deteriorat în Haiti după asasinarea președintelui țării, Jovenel Moïse, în iulie 2021, și a unui cutremur din august a acelui an, care a ucis peste 2.200 de oameni. Potrivit postului Telesur TV, bandele armate controlează peste 80% din teritoriul capitalei și se consolidează în alte regiuni ale țării.
Anterior, ministrul de externe kenyan, Alfred Mutua, a declarat că republica africană, la cererea grupului de țări Prietenii Haiti, a fost de acord să ia în considerare pozitiv problema conducerii unei forțe multinaționale în Haiti. Kenya s-a angajat să trimită 1.000 de ofițeri de poliție în țara central americană. Ministrul a indicat că va desfășura trupe de menținere a păcii după ce va primi un mandat de la Consiliul de Securitate al ONU.
Sursa: adevarul.ro