Președintele Poloniei, vizat de o tentativă de asasinare în primele zile ale invaziei din Ucraina? Dezvăluirile unui jurnalist
Autoritățile de la Varșovia au deschis o investigație asupra unei potențiale tentative de asasinare a președintelui Andrzej Duda la începutul invaziei ruse din Ucraina, susține un jurnalist polonez.
Andrzej Duda FOTO EPA-EFE
Potrivit jurnalistului Zbigniew Parafianowicz, ancheta a fost lansată în urma unui incident petrecut cu un avion cu care Andrzej Duda se deplasa pe 25 martie anul trecut spre Rzeszow pentru a se întâlni cu președintele american Joe Biden.
Presa internațională a relatat la acea vreme că avionul care îl transporta pe Duda a fost întors din drum și a aterizat de urgență la Varșovia, dar președintele polonez a ajuns în cele din urmă la Rzeszow, în sud-estul Poloniei, cu un alt aparat de zbor.
Zbigniew Parafianowicz scrie despre acest incident în noua sa carte, intitulată „Polonia în război”. Potrivit jurnalistului polonez, piloții au întâmpinat la un moment dat probleme cu comenzile avionului - un Boeing 737-800 NG - și au depus din plin eforturi pentru a ateriza de urgență. Unii pasageri își aduc aminte cu groază de acele clipe, mărturisind că au fost „aproape de moarte”.
Andrzej Duda era însoțit de șeful Statului Major al Poloniei, generalul Raimund Andrzejczak.
În urma acestui incident, autoritățile au deschis o anchetă pentru posibilitatea unui sabotaj sau a unei tentative de omor.
Polonia, aflată în mod tradițional în relații tensionate cu Rusia, s-a poziționat fără nicio reținere de partea Ucrainei în contextul invaziei ordonate de Vladimir Putin, ceea ce a atras numeroase critici din partea regimului de la Moscova.
Între timp, autoritățile poloneze au deconspirat sabotaje puse la cale de Rusia pentru obstrucționarea transporturilor de armament către Ucraina și au arestat mai mulți suspecți.
Președintele polonez decedat într-un accident aviatic produs în Rusia
Un președinte polonez a murit într-un accident aviatic produs în circumstanțe obscure chiar în Rusia. La 10 aprilie 2010, avionul Tupolev Tu-154M care transporta o delegație poloneză de cel mai înalt rang s-a prăbuşit la 1,5 kilometri de pista de aterizare a Aeroportului din Smolensk. În total, 96 de persoane au murit: preşedintele Lech Kaczynski, soţia sa, oficialităţi politice, responsabili militari, reprezentanţi proeminenţei ai societăţii civile din Polonia şi opt membri ai echipajului. Delegaţia poloneză se deplasa la Smolensk pentru a participa la evenimentele de comemorare a 70 de ani de la Masacrul de la Katyn.
„Adevărata cauză a catastrofei de la Smolensk au fost două explozii în faza finală a zborului”, se menţionează într-un raport publicat de autoritățile de la Varșovia în primăvara anului trecut.
Autorii raportului evocă „posibilităţi” de plasare a unor explozibili şi de provocare a unei deflagraţii „la momentul şi locul dorit printr-un mesaj radio codificat”. Este posibil ca dispozitive explozive să fi fost introduse la bord în timpul reviziei făcute aparatului de zbor în Rusia, cu puţin timp înainte de zborul către Smolensk. Revizia avusese loc la uzinele Aviakor din Samara „deţinute pe atunci de oligarhul rus Oleg Deripaska, un amic al (...) lui Vladimir Putin”.
Liderul politic din umbră al Poloniei, Jaroslaw Kaczynski, afirmă de ani de zile că fratele său geamăn a murit în urma unui „atentat rusesc”.
Regimul de la Moscova refuză în continuare să returneze epava avionului, cerută de ani de zile de Polonia, sub pretextul că trebuie mai întâi să finalizeze propria anchetă, cu toate că rezultatele finale oficiale ale investigației efectuate în Rusia au fost făcute publice încă din 2011.
Sursa: adevarul.ro