Preşedintele Poloniei avertizează în legătură cu pericolul reprezentat de imperialism
Preşedintele polonez Andrzej Duda a avertizat marţi în legătură cu pericolul reprezentat de imperialism, cu ocazia unui eveniment comemorativ, organizat la Gdansk, la împlinirea a 81 de ani de la începerea celui de-al Doilea Război Mondial, informează dpa.
''Acest loc este un simbol al eroismului soldaţilor polonezi şi pentru întreaga lume un avertisment împotriva imperialismului şi politicii brutale care conduce la război'', a declarat Andrzej Duda la Westerplatte, o peninsulă care a adăpostit un avanpost polonez atacat de forţele germane la 1 septembrie 1939.
Ceea ce s-a întâmplat la Westerplatte serveşte drept avertisment că tragedia unui război mondial nu trebuie să se repete niciodată, a continuat şeful statului polonez.
''Aceste evenimente au dus la tragedii ale naţiunilor, au luat viaţa a milioane de oameni care au pierit în luptă sau au fost ucişi; ele au condus la Holocaust şi la tot întunericul care s-a întâmplat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial'', a subliniat el.
Foto: (c) Grzegorz Michalowski / EPA
Premierul polonez Mateusz Morawiecki a marcat cei 81 de ani de la începerea războiului la Wielun, un oraş situat în prezent din centrul Poloniei care a fost bombardat de Luftwaffe în zorii zilei de 1 septembrie 1939. Oraşul, la acea vreme aflat la numai 20 de kilometri de frontiera cu Germania, nu avea garnizoană militară, apărare antiaeriană sau industrie.
Primul obiectiv al aviaţiei militare germane a fost spitalul din oraş.
''Acesta este locul unde a ieşit la iveală intenţia barbară a germanilor - genocidul şi exterminarea. Istoricii întreabă 'De ce Wielun? De ce acest oraş lipsit de apărare?' Bombele au ucis peste 1.000 de oameni aici. Este greu de găsit un răspuns la această întrebare. Câte mame şi-ar fi alăptat copiii, câţi profesori ar fi câştigat un premiu Nobel? Câţi antreprenori ar fi făcut acest pământ mai bogat?'', a spus Morawiecki.
El a lansat un avertisment cu privire la tentativele de falsificare a istoriei celui de-al Doilea Război Mondial. ''Acesta a fost un război totalitar, început de două regimuri criminale, genocidale. Astăzi la Wielun suntem datori să spunem: gata cu nazismul, gata cu comunismul. Gata cu războiul!'', a accentuat prim-ministrul polonez.
În Al Doilea Război Mondial, Polonia a pierdut aproximativ şase milioane de cetăţeni, dintre care aproape jumătate erau evrei polonezi. În urma conflagraţiei, ţara nu şi-a recăpătat suveranitatea deplină, intrând în sfera de influenţă sovietică. AGERPRES