Președintele polonez refuză să se întâlnească cu Tusk pentru a discuta despre reformele judiciare din Polonia

Președintele polonez refuză să se întâlnească cu Tusk pentru a discuta despre reformele judiciare din Polonia

Președintele conservator polonez Andrzej Duda a refuzat să se întâlnească cu șeful Consiliului European, Donald Tusk, pentru a discuta despre reformele controversate ale sistemului judiciar în Polonia, un motiv de îngrijorare la Bruxelles, a anunțat unul dintre colaboratorii săi, informează joi AFP.

Miercuri, Comisia Europeană a cerut guvernului polonez "suspendarea noilor legi și reluarea dialogului angajat" în legătură cu acestea, amenințând cu sancțiuni fără precedent dacă Varșovia nu pune capăt unor "riscuri clare" asupra statului de drept.

"Am primit o solicitare pentru o întâlnire", a declarat, în noaptea de miercuri spre joi, Krzysztof Szczerski, șeful de cabinet al președintelui polonez.

"Președintele a cerut să i se comunice președintelui Tusk că, în opinia sa, nu există niciun motiv pentru intervenția șefului Consiliului European", a mai spus Szczerski, citat de agenția de presă PAP.

"Președintele consideră că șeful Consiliului European ar trebui să ia inițiativa mai degrabă la Bruxelles și nu la Varșovia pentru a explica natura modificărilor și motivele disputei politice" din Polonia, a insistat el.

Parlamentul polonez, dominat de dreapta conservatoare, a continuat, în timpul nopții, lucrările asupra unei legi foarte controversate cu privire la Curtea Supremă ce face parte dintr-o reformă cuprinzătoare, denunțată de opoziție drept o "lovitură de stat" și împotriva căreia mii de persoane manifestează de duminică în fiecare zi în țară.

În câteva ore, comisia parlamentară însărcinată să examineze noua lege a respins în bloc mai mult de o mie de amendamente prezentate de opoziție și a aprobat, de asemenea în bloc, modificările propuse de șeful statului, care își consolidează competențele asupra viitoarei funcționări a Curții Supreme.

Votul final asupra textului este așteptat, joi, în camera inferioară a parlamentului (Seim — n.r.), ceea ce ar permite Senatului (camera superioară), de asemenea dominat de partidul conservator Dreptate și Justiție (PiS), să îl aprobe în ziua următoare, notează France Presse.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...