Președintele pe care îl voi vota. Iohannis, părăsit, „pas cu pas”, de jurnaliștii care l-au susținut

Președintele pe care îl voi vota. Iohannis, părăsit, „pas cu pas”, de jurnaliștii care l-au susținut

Mi-e imposibil sa inteleg ce a urmarit, care a fost strategia presedintelui in privinta numirii dnei Andronescu in fruntea ministerului Educatiei. Intai a lasat sa se inteleaga ca se va gandi mult, spre foarte mult, indiferent de incheierea perioadei de interimat, dupa care, fara nicio explicatie, a semnat decretul de numire. Ceea ce reprezinta si pe fond, si sub aspectul formei, un imens non sens.

Pe fond, Ecaterina Andronescu reprezinta tot ceea ce dl Iohannis ar trebui sa respinga in Educatie. Nu discut aici calitatile de chimist sau la catedra ale domniei sale, pentru ca nu am caderea. Dar ca ministru, dna Andronescu a fost intruchiparea antireformismului in invatamant, in special in cel universitar.

Cand nu a condus de-a dreptul ministerul, dna Andronescu a orchestrat din Parlament dinamitarea articol cu articol a Legii reformatoare a Educatiei. Si a inceput exact cu articolele care nu ii conveneau personal: varsta de pensionare si incompatibilitatea intre functiile politice si aceea de rector. Dupa care au cazut sub toporul ei mai toate masurile gandite de Daniel Funeriu si Mircea Miclea pentru un inceput de asanare a invatamantului romanesc, devenit o suma de triburi si feude.

In plus, nu cred ca poti sa fii un autentic formator de caractere daca nu esti tu insusti un caracter. Iar dna Andronescu numai ce a dat o mostra de oportunism mucegait. In august contesta regimul Dragnea intr-o scrisoare care a adunat milioane de vizualizari pe internet, pentru ca dupa cateva luni sa se vanda pentru o functie de ministru.

In august, dna Andronescu ii cerea demisia lui Liviu Dragnea. Acum ii pupa inelul. In august, dna Andronescu contesta aprig guvernul Dancila: "Componenta actualului guvern nu este expresia PSD-ului si nu reprezinta nivelul si capacitatea profesionistilor din partidul nostru. (...) Acest guvern nu ma reprezinta nici pe mine, nici pe dumneavoastra, dragi colegi, nici PSD-ul, nici Romania. Acest guvern este expresia unei singure persoane, ceea ce nu este in regula". Acum intra in guvenrul incompetent "expresia unei singure persoane".

In mod normal presedintele ar fi trebuit sa fie mai atent cu Educatia decat cu oricare alt domeniu cat timp cel mai important proiect anuntat al mandatului sau a fost tocmai "Romania educata", unul, ce-i drept, din care nu a ramas decat titlul. Iar mandatele dnei Andronescu numai o Romanie educata nu au generat.

Da, stiu ca prin comparatie cu toti pesedisii agramati care s-au perindat la Educatie, in ultima vreme mai ales, dna Andronescu poate parea drept o izbavire. Dar agramatii aceia au avut cu totii girul domniei sale, de sub pulpana sa feudala au iesit.

Stiu si teoria ca daca presedintele refuza prima propunere, a doua putea sa fie mai rea. Greu de crezut. Dna Andronescu este un rau pervers, care loveste din spatele unui discurs ingrijit si a unei aparente onorabile, ceea ce poate fi cu mult mai periculos.

Dar dincolo de toate acestea, nu inteleg forma aleasa. Daca voiai sa te bati, dupa cum pareai, de ce ai sucombat atat de repede si fara explicatii? Daca aveai de gand sa capitulezi si in privinta aceasta, de ce n-ai facut-o din start fara sa ridici o asteptare pe care apoi ai dezumflat-o spre stupoarea unora si amuzamentul celorlati? Care a fost logica acestui penibil act ratat?

A ajuns la concluzia ca interimatul nu poate depasi 45 de zile? In urma cu cateva zile spunea pe dos. Nicio posibila explicatie nu e o justificare.

Si ironia sortii face ca aceasta noua capitulare dintr-un lung sir sa se intample tocmai in ziua cand se implineau 4 ani de cand a castigat spectaculos cel de-a doilea tur al prezidentialelor, fiind propulsat spre mandat de un efort plin de speranta al acestui popor.

Un efort la inaltimea caruia presedintele a fost o singura data - episodul OUG 13. In rest, presedintele a fost, fie din comoditate, fie din nepricepere sau lasitate, complicele distrugerii functiei prezidentiale.

Fiecare pas in spate facut fara lupta a fost un pas inainte pentru PSD care a prins, cu fiecare pas, tot mai mult curaj, ajungand sa faca lucruri la care pe vremea lui Traian Basescu nici macar nu indraznea sa se gandeasca, cum ar fi obligarea presedintelui sa semneze un decret de revocare.

In afara unor declaratii, mai mult sau mai putin inspirate, Klaus Iohannis nu a mai facut nimic pentru a apara aceasta tara si electoratul care l-a propulsat in fruntea ei. S-a multumit sa constate ca nu mai e nimic de facut, atunci cand chiar nu mai era, pentru ca nici nu facuse nimic decat sa constate.

Si poate chiar si asa nu am fi ajuns unde suntem daca presedintele nu o desemna in functia de premier, tot fara obiectii si lupta, pe dna Dancila. Guvernul Dancila e un accident al democratiei, dupa cum spune. Da, unul pe care l-a provocat in egala masura cu Liviu Drangea.

Dupa dl Iohannis, functia prezidentiala nu va mai conta, de fapt, pentru ca nu va mai avea atributii. Romania se va fi transformat fraudulos in republica parlamentara, fara ca poporul sa fi fost intrebat.

Si de aceea eu nu voi mai vota decat candidatul care va pune in capul programului sau electoral, in capul prioritatilor sale, reconstructia functiei prezidentiale in acord cu o republica semi-prezidentiala, ceea ce suntem potrivit Constitutiei. Altfel, un presedinte precum dl Iohannis chiar nu mai conteaza si mi se pare profund inutil, scrie jurnalista Ioana Ene Dogioiu pe  Ziare.com
 
 


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”