Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas şi-a atenuat ameninţarea privind ruperea coordonării în domeniul securităţii cu Israelul
După ce a anunţat în weekend ruptura coordonării în domeniul securităţii cu Israelul, preşedintele palestinian Mahmoud Abbas şi-a atenuat luni poziţia, afirmând că este vorba de o "opţiune", şi nu de o măsură deja aplicată de palestinieni, relatează AFP.
Planul preşedintelui Donald Trump pentru o rezolvare a conflictului israeliano-palestinian prezentat săptămâna trecută a fost respins de palestinieni, care acuză Washingtonul că a pregătit un proiect prea favorabil Israelului.
Încercând să atragă statele arabe de partea sa, Mahmoud Abbas a declarat sâmbătă că a rupt "orice legătură" cu Israelul, inclusiv în domeniul securităţii, şi cu Statele Unite, în timpul unei alocuţiuni la sediul Ligii Arabe de la Cairo.
Luni, el a afirmat însă că nu a tăiat legăturile cu cele două state, dar că ar putea să o facă.
"Dacă americanii continuă cu acest proiect, boicotul este (o opţiune), un boicot complet", a declarat el în timpul unei reuniuni a cabinetului său la Ramallah.
După recunoaşterea de către SUA în 2017 a Ierusalimului drept capitală a Israelului, Autoritatea Palestiniană a rupt legăturile politice cu administraţia Trump.
"Mai rămâne un canal, iar acest canal trebuie tăiat", a adăugat Mahmoud Abbas, făcând referire la coordonarea în domeniul securităţii.
Nu este prima dată când Autoritatea Palestiniană foloseşte ameninţarea unei rupturi în coordonarea pe securitate cu Israelul pentru a se opune unor decizii politice. Însă ea nu a pus niciodată în aplicare această ameninţare.
Planul de pace al SUA promite Israelului suveranitatea totală asupra Ierusalimului şi a unei mari părţi a Cisiordaniei ocupate de către Israel din 1967, între care şi Valea Iordanului, o câmpie vastă care ar deveni astfel noua frontieră de est a statului evreu.
Proiectul prevede de asemenea crearea unui stat palestinian demilitarizat în Cisiordania amputată şi în Fâşia Gaza, notează AFP. AGERPRES