„Doresc să laud relaţiile de cooperare şi prietenie dintre ţările noastre şi popoarele noastre. Am deplină încredere că vizita şi ceea ce se va întreprinde şi acordurile care se vor semna, eficientizarea activităţii comisiei comune vor avea un impact major în consolidarea relaţiilor bilaterale dintre cele două ţări”, a spus Mahmoud Abbas.
Preşedintele Palestinei i-a mulţumit preşedintelui Klaus Iohannis ”pentru fermitatea poziţiei sale în sprijinirea cauzei păcii în Orientul Mijlociu şi dreptului poporului palestinian la libertate şi independenţă”.
„Mulţumesc României pentru sprijinul său economic şi politic şi pentru sprijinirea instituţiilor noastre naţionale, lucru care va face ca România, care are un statut distins în Uniunea Europeană, să fie capabilă să joace un rol politic în animarea procesului de pace, fără de care nu se va ajunge la securitate şi pace în Orientul Mijlociu”, a mai afirmat Abbas, citat de News.ro.
Preşedintele Palestinei a mai afirmat că l-a pus la curent pe preşedintele Klaus Iohannis cu ultimele evoluţii ale situaţiei, după vizita preşedintelui SUA, Joe Biden, în regiune, precum şi după instalarea noului Guvern în Israel.
”Noi confirmăm necesitatea încetării acţiunilor unilaterale ale Israelului, care subminează soluţia celor două state precum şi orientarea către aplicarea acordurilor semnate în vederea tranzitării către viziunea politică ce are la bază soluţia celor două state, pe principiul graniţelor din 1967 şi conform deciziilor legitime internaţionale şi către încetarea ocupaţiei israeliene pe teritoriul Statului Palestina, cu capitala la Ierusalimul de Est, pentru ca toate statele din zonă să trăiască în securitate, pace şi relaţii de bună vecinătate”, a mai afirmat Mahmoud Abbas.
Preşedintele palestinian a mai arătat: ”Confirmăm aici că situaţia actuală nu mai poate continua, de aceea noi continuăm să iniţiem contacte pentru a strâge sprijin internaţional, în vederea creării unor iniţiative care să prevină agravarea situaţiei înainte de a fi prea târziu, pentru că prăbuşirea soluţiilor celor două state ne va pune în faţa unor opţiuni dificile şi complicate”.
Mahmoud Abbas a declarat că, în ciuda acestui lucru, ”ei sunt pregătiţi să se implice în orice eforturi de pace şi iniţiative care au la bază legitimitatea internaţională, lucru care va duce la înrădăcinarea păcii şi stabilităţii pentru toată lumea, în zonă, la încetarea ocupaţiei israeliene şi la formarea Statului Palestinian, cu capitala la Ierusalimul de Est”.
”Suntem mulţumiţi de eforturile dumneavoastră şi apreciem ceea ce face România ca stat prieten, ca stat care crede în pace şi care sprijină declanşarea negocierilor”, a mai afirmat Mahmoud Abbas, reiterând ”aprecierea lor şi mulţumirea faţă de România, pentru tot ceea ce a oferit poporului palestinian şi cauzei păcii în Orientul Mijlociu”