„Speram că justiţia britanică îl va proteja, dar a devenit o mare dezamăgire faptul că a fost trimis în Statele Unite, condamnat să-şi petreacă viaţa în închisoare prin ordin judecătoresc”, a spus Lopez Obrador. „Vreau, deoarece vorbim despre acest subiect, să spun că îi voi cere preşedintelui Biden să analizeze această chestiune.”
Potrivit preşedintelui mexican, Assange este „cel mai bun jurnalist al vremurilor noastre”, care a fost tratat „foarte nedrept, mai rău decât un criminal”. „Crima lui, între ghilimele, a fost că a declarat încălcări grave ale drepturilor omului în lume, precum şi amestecul guvernului SUA în afacerile interne ale altor ţări”, a amintit Lopez Obrador.
La începutul lunii ianuarie a acestui an, liderul mexican a declarat că a făcut apel la fostul preşedinte american Donald Trump cu o cerere de renunţare a acuzaţiilor împotriva fondatorului organizaţiei WikiLeaks. El şi-a exprimat încă o dată disponibilitatea de a-i acorda azil.
Pe 17 iunie, a devenit cunoscut faptul că ministrul britanic de interne Priti Patel a decis să-l extrădeze pe Assange în Statele Unite, unde este acuzat de infracţiuni legate de cel mai mare caz de divulgare de informaţii clasificate din istoria Americii. WikiLeaks, la rândul său, a menţionat că va ataca decizia de extrădare a jurnalistului la Înalta Curte din Londra. Organizaţia a subliniat că persecuţia sa „a fost întotdeauna o chestiune politică”.