Președintele Klaus Iohannis participă joi la Consiliul European de la Bruxelles
Președintele Klaus Iohannis va participa joi la reuniunea Consiliului European, care va avea loc la Bruxelles, principalele teme de pe agendă vizând gestionarea migrației, securitatea internă și externă a UE, aspecte economice, precum și relațiile externe, anunță Administrația Prezidențială într-un comunicat.
În ceea ce privește gestionarea migrației, potrivit comunicatului Administrației Prezidențiale, accentul va fi pus pe evaluarea stadiului implementării acordurilor în domeniu cu unele state din Africa, precum și a Declarației UE-Turcia. În acest context, se va aborda și tema reformei sistemului de azil, inclusiv principiile de responsabilitate și solidaritate.
"Președintele României va susține intensificarea dialogului și a cooperării cu statele de origine sau de tranzit ale migranților, în vederea dezvoltării lor economice, ceea ce va conduce, implicit, la diminuarea fluxurilor migratorii spre Uniunea Europeană", se precizează în comunicat.
Șeful statului va insista și pe necesitatea continuării implementării Declarației UE-Turcia în domeniul migrației. El va susține că dialogul și comunicarea cu autoritățile turce rămân esențiale, Turcia fiind un partener cheie al Uniunii Europene, precum și un aliat important în cadrul NATO, indică sursa citată.
În materie de securitate internă a Uniunii Europene, vor fi analizate progresele înregistrate în ceea ce privește Agenda europeană pentru securitate.
În acest context, președintele României va sublinia că țara noastră sprijină activ măsurile și instrumentele necesare consolidării securității interne a Uniunii și a unei mai bune apărări a granițelor sale externe, precizează Administrația Prezidențială.
În ceea ce privește apărarea și securitatea externă a Uniunii Europene, discuțiile se vor axa pe relațiile UE-NATO, planul de implementare a Strategiei Globale a UE, precum și Planul european de acțiune pentru apărare propus de Comisia Europeană.
"Președintele Klaus Iohannis va susține aprofundarea cooperării între Uniunea Europeană și NATO pentru a putea răspunde în mod corespunzător provocărilor la adresa securității din regiune", se arată în comunicat.
În cadrul reuniunii Consiliului European va fi analizat și stadiul implementării diferitelor Strategii privind Piața Unică — Strategia privind Piața Unică Digitală, Planul de Acțiune privind Uniunea Piețelor de Capital, Uniunea Energiei — și se va discuta despre stimularea investițiilor la nivel european, inclusiv prin extinderea Fondului European de Investiții Strategice, și despre inițiativele privind ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor și lupta împotriva șomajului.
"Președintele României va sublinia că sunt necesare eforturi suplimentare la nivelul Uniunii cu privire la dezvoltarea politicii industriale europene pentru atingerea țintei de contribuție a industriei cu 20% la PIB-ul Uniunii Europene în anul 2020", menționează Administrația Prezidențială.
În ceea ce privește relațiile externe ale Uniunii Europene, în cadrul reuniunii Consiliului European se va discuta în special despre procesul de ratificare de către Olanda a Acordului de Asociere dintre UE și Ucraina.
Referitor la acest subiect, șeful statului va susține nevoia identificării unei soluții care să permită intrarea în vigoare a Acordului de Asociere dintre UE și Ucraina, fără renegocierea sau modificarea acestuia, relevă sursa citată.
În cadrul întâlnirii în format UE 27 se va discuta despre pașii de urmat în procesul privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.
"Având în vedere procesul lung și complex pe care îl va implica ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, președintele României se va pronunța pentru importanța gestionării într-un mod predictibil a procesului, conform Tratatelor Uniunii și păstrând unitatea celor 27 de state membre", mai precizează Administrația Prezidențială.
AGERPRES