Președintele Klaus Iohannis a plecat de la Casa Albă | Iohannis: Toată lumea este îngrijorată de ceea ce face Rusia; este nevoie de dialog și de descurajare

Președintele Klaus Iohannis a plecat de la Casa Albă | Iohannis: Toată lumea este îngrijorată de ceea ce face Rusia; este nevoie de dialog și de descurajare

Președintele Klaus Iohannis a plecat, vineri, de la Casa Albă după ce a discutat o oră cu omologul său american, Donald Trump, în Biroul Oval.

Președintele Iohannis a semnat în cartea de onoare, a avut convorbiri tete-a-tete și oficiale cu președintele SUA și a susținut o declarație de presă comună cu omologul său american.

UPDATE 23.05 Iohannis: Toată lumea este îngrijorată de ceea ce face Rusia; este nevoie de dialog și de descurajare

Toată lumea este îngrijorată de ceea ce face Rusia, a declarat, vineri, președintele Klaus Iohannis, subliniind că este nevoie de dialog pentru a se ajunge la o soluție fezabilă.

"Toată lumea este îngrijorată, dar a fi îngrijorat ar trebui să te ducă către la a fi pregătit, așa că trebuie să fim foarte clari și foarte deschiși dacă vorbim despre Rusia. În opinia mea, avem nevoie de dialog, dar pe de altă parte avem nevoie de ceea ce noi toți am decis la NATO — o descurajare a Rusiei. Un dialog ar trebui să ducă către o soluție fezabilă", a spus șeful statului, la Washington, la conferința de presă comună cu omologul său american, Donald Trump, întrebat dacă acțiunile Rusiei ar trebui să creeze îngrijorare.

UPDATE ORA 22.56 Iohannis: Probabil vom avansa în chestiunea vizelor acordate românilor pentru a călători în SUA

Președintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că cel mai probabil România și SUA vor avansa în ceea ce privește chestiunea vizelor acordate românilor pentru a călători în Statele Unite ale Americii.

Șeful statului a precizat că a menționat chestiunea vizelor pentru români în discuția cu omologul său american, Donald Trump, dar și în alte întâlniri cu oficiali din SUA.

"Am menționat acest aspect. L-am menționat și în timpul altor întâlniri, pentru că este important pentru noi, este important pentru românii care vor să vină în Statele Unite. Tot mai mulți oameni vin din România în Statele Unite, unii vin ca turiști, unii vin pentru afaceri, iar cei care vin pentru afaceri ar trebui încurajați. Problema vizelor ar putea fi important să o discutăm și probabil că vom avansa în această privință", a spus Iohannis, la conferința de presă comună cu omologul său american, Donald Trump, susținută la Washington.

Și președintele Donald Trump a afirmat că "în mod cert" această chestiune va fi discutată.

"Nu am discutat, dar în mod cert vom discuta", a declarat președintele SUA.

UPDATE ORA 22.55 Iohannis: NATO este cea mai puternică alianță de pe pământ; cheltuielile trebuie împărțite

Președintele Klaus Iohannis a afirmat, vineri, că i-a plăcut declarația omologului său american, Donald Trump, cu privire la împărțirea cheltuielilor în NATO, motivând că aceasta este cea mai puternică alianță de pe pământ și trebuie păstrată la fel.

"Am fost și eu la Bruxelles și m-am întâlnit cu președintele Trump. I-am ascultat discursul și mi-a plăcut, pentru că NATO se bazează pe valori. (...) Este o alianță militară, iar cheltuielile militare sunt complicate. Sunt necesari mulți bani, pentru că NATO este cea mai puternică alianță de pe pământ și vrem să o păstrăm așa. Trebuie să cheltuim bani pentru apărare și în momentul în care cheltui bani și ești într-o alianță înseamnă împărțirea cheltuielilor. Sunt total de acord cu domnul președinte în această privință. Unora le-a plăcut, multora nu le-a plăcut, dar aceasta este situația. Trebuie să facem asta. Nu este un scop în sine, ci trebuie să facem asta pentru a fi puternici și pentru a ne apăra națiunile", a spus șeful statului, la Washington, la conferința de presă cu omologul său american, Donald Trump.

Președintele Donald Trump le-a statelor membre ale Alianței Nord-Atlantice ''să contribuie corespunzător și să-și onoreze obligațiile financiare" față de Alianță, sugerând astfel, din nou, că țările europene contribuie prea puțin financiar în cadrul NATO și SUA prea mult. Trump a arătat că, în opinia sa, "nu este corect față de cetățenii și contribuabilii din Statele Unite", adăugând că "23 dintre cele 28 națiuni membre" ale NATO "datorează sume mari de bani din anii trecuți".

UPDATE ORA 22.44 Iohannis: Nu putem sta singuri pe Flancul estic, ne bazăm pe Parteneriatul cu SUA

Președintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că România se bazează pe Parteneriatul cu SUA în ceea ce privește Flancul estic.

"România este foarte conștientă că se află pe Flancul de est și ne bazăm puternic pe Parteneriatul dumneavoastră domnule Trump pentru că nu putem sta acolo fără SUA, nu putem fi singuri acolo. Pe de altă parte, Parteneriatul nostru are oportunități imense nu doar în chestiuni de siguranță, dar și de natură comercială, economică. De aceea este foarte important. România este membră a Uniunii Europene și cred că este în interesul ei și al dumneavoastră să fie un partener puternic pentru SUA", a spus șeful statului, la Washington, la conferința de presă comună cu omologul său american, Donald Trump.

El a apreciat implicarea președintelui Trump în lupta împotriva terorismului.

"Implicarea dumneavoastră a determinat atât de multe națiuni să fie conștiente de faptul că trebuie să împărțim cheltuielile în interiorul NATO, de aceea România a decis — dacă nu mă înșel suntem prima țară în mandatul dumneavoastră — creșterea contribuției pentru apărare la 2%. O parte importantă din acest buget merge la achizițiile strategice și sper că vom găsi împreună metode pentru a folosi bine acești bani", a afirmat Iohannis.

Șeful statului a subliniat că relațiile româno-americane și legăturile transatlantice sunt vitale.

"Legătura transatlantică nu înseamnă doar diplomație politică, ci stă la baza civilizației noastre. Împreună vom face această legătură transatlantică mai puternică, mai bună. NATO și UE nu trebuie să concureze una împotriva celeilalte, ci trebuie să lucreze împreună de așa natură încât să producă efecte sinergetice, să facă NATO mai puternic, să facă Europa mai puternică, să facă SUA mai puternice", a punctat Iohannis.

El a arătat că întărirea Parteneriatului strategic va duce la un schimb comercial mai ridicat.

"Asta am discutat, asta ne dorim pentru că suntem responsabili nu doar pentru securitate, ci pentru bunăstarea cetățenilor noștri", a conchis șeful statului.

UPDATE ORA 22.15 Donald Trump: Qatarul trebuie să înceteze imediat să finanțeze terorismul

UPDATE ORA 22.15 Președintele Donald Trump afirmă explicit angajamentul față de Articolul 5 al NATO

UPDATE ORA 22.14 Iohannis: Parteneriatul cu SUA trebuie să devină mai puternic; modelează România

Parteneriatul strategic dintre România și SUA trebuie să devină mai puternic, să definească relațiile bilaterale dintre cele două țări, a declarat președintele Klaus Iohannis, vineri, la conferința de presă cu omologul său american, Donald Trump.

"Sărbătorim 20 de ani de Parteneriat strategic. Anul acesta este important pentru ambele națiuni. Acest Parteneriat cu SUA modelează România cum este astăzi, solidă, cu o democrație solidă, cu o economie solidă și sustenabilă, cu o creștere economică puternică, o Românie care este alături de trupele americane în Afganistan, în Irak. Acest Parteneriat a contribuit la ceea ce România este astăzi. Acest Parteneriat a fost și este foarte important și cred că acest Parteneriat nu numai că trebuie să continue, ci trebuie să devină mai puternic, trebuie să definească relațiile noastre bilaterale, trebuie să contribuie la rezolvarea atât de multor probleme", a spus șeful statului, la Washington.

UPDATE ORA 22.07 Întâlnire Trump-Iohannis: Președintele american apreciază rolul de lider al României în creșterea finanțării NATO




Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a apreciat vineri exemplul oferit de România celorlalte state membre NATO prin creșterea bugetului apărării de la 1,4% la peste 2% din PIB.

La conferința de presă comună cu președintele Klaus Iohannis, după întâlnirea la vârf de la Casa Albă, Trump i-a mulțumit omologului său român pentru rolul său de lider.

Președintele SUA a reamintit și contribuția armată a României la lupta împotriva terorismului, inclusiv prin jertfa supremă a 31 de militari.

UPDATE ORA 21.34 Trump, la întâlnirea cu Iohannis: Un aliat de încredere; avem un Parteneriat măreț

Președintele american, Donald Trump, a apreciat, vineri, în debutul discuțiilor cu omologul său român, Klaus Iohannis, relația dintre SUA și România, catalogând drept "măreț" Parteneriatul dintre cele două țări.

"Este o onoare să vă avem aici, un aliat de încrede, o țară minunată, o relație excelentă", a spus Donald Trump, la începutul întâlnirii cu Klaus Iohannis, în Biroul Oval.

La rândul său, președintele Iohannis s-a declarat onorat să se afle la Casa Albă.

"Este o mare plăcere și o onoare să mă aflu aici. Aștept cu nerăbdare să discutăm despre Parteneriatul nostru", a spus șeful statului.

În context, Donald Trump a replicat: "Da, un Parteneriat măreț".

Președintele Iohannis a ajuns la Casa Albă

Președintele Klaus Iohannis a ajuns, vineri, la Casa Albă, unde se întâlnește cu omologul său american, Donald Trump.

Șeful statului va semna în cartea de onoare de la Casa Albă și va avea convorbiri tete-a-tete și oficiale cu președintele american.

Ulterior, cei doi oficiali vor susține o declarație de presă comună.

Miercuri, președintele Klaus Iohannis declara că întâlnirea cu președintele SUA, Donald Trump, va avea un impact pozitiv major asupra publicului din România, dar și asupra comunității românești din Statele Unite.

"Sunt fericit să pot împărtăși povestea noastră de succes președintelui Trump, vineri, când vom avea convorbiri la Casa Albă. Întâlnirea noastră va fi importantă nu numai la nivel politic, ci va avea un impact pozitiv major asupra publicului român de acasă, asupra comunității românești din SUA, asupra comunităților de afaceri din țările noastre și asupra tuturor celor care au depus eforturi (...) pentru a face relația noastră mai solidă", a afirmat Iohannis, în cadrul dezbaterii '20 Years After — The Relevance of the Romanian — U.S. Strategic Partnership in the Current International and Security Context', organizată de Heritage Foundation.

Administrația Prezidențială arăta, săptămâna trecută, că întrevederea celor doi înalți oficiali va fi un excelent prilej pentru discutarea perspectivelor de aprofundare și extindere a Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite, pe toate palierele relevante, inclusiv în contextul în care în acest an se împlinesc 20 de ani de la lansarea acestuia.

"Președintele Klaus Iohannis va aborda prioritățile de acțiune în cadrul relației bilaterale și va reconfirma angajamentul ferm al țării noastre de a rămâne un aliat predictibil, stabil și de încredere al Statelor Unite", preciza Administrația Prezidențială.

Tot vineri președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, la Departamentul de stat, cu secretarul de stat Rex Tillerson.

Președintele Klaus Iohannis efectuează până vineri o vizită în Statele Unite ale Americii.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”