Preşedintele iranian Ebrahim Raisi este înmormântat în oraşul său natal. Nicio ţară europeană nu este reprezentată la ceremonie
După două zile de ceremonii funerare la care au participat sute de mii de susţinători ai Republicii Islamice, preşedintele iranian Ebrahim Raisi va fi înmormântat, joi seară, în oraşul său natal.
O mulţime de oameni a participat la ceremonia de la Teheran
Ebrahim Raisi, care a murit la 63 de ani, la întoarcerea de la inaugurarea comună a unui baraj cu omologul său azer, Ilham Aliev, la frontiera celor două ţări, după ce elicopterul său s-a prăbuşit, a fost preşedinte al Iranului din 2021, informează Agerpres.
Fiind ayatollah, trupul lui va fi depus în principalul mausoleu şiit din nord-estul ţării, cel al imamului Reza, unde pregătirile pentru funeraliile preşedintelui au început de câteva zile. Astfel, în presă au apărut imagini cu portrete uriaşe ale lui Raisi, drapele negre şi simboluri şiite care au fost ridicate pe străzile celui de-al doilea oraş al Iranului, în special în jurul sanctuarului.
De asemenea, miercuri, mulţi oameni s-au adunat în centrul oraşului Teheran, pentru a-l comemora pe preşedinte. Ceremoniile au început cu o rugăciune condusă de liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei, care s-a prosternat în faţa sicrielor celor opt bărbaţi ucişi în accident, printre care şi şeful diplomaţiei Hossein Amir-Abdollahian. Înaltul oficial va fi înmormântat tot joi, dar în sanctuarul lui Shah Abdol-Azim, situat în oraşul Rey, la sud de Teheran.
Ceremoniile s-au derulat conform tradiţiei marilor adunări care au marcat primii 45 de ani ai Republicii Islamice, precum cea de după moartea generalului Qassem Soleimani, un înalt responsabil militar ucis de o lovitură americană în Irak în 2020.
Conducători ai mai multor ţări din Orientul Mijlociu, Africa de Nord şi Asia , printre care preşedintele tunisian Kais Saied şi emirul Qatar Tamim bin Hamad al-Thani, au asistat la o ceremonie de omagiere miercuri după-amiază, la care au fost reprezentate aproximativ 60 de ţări. În contextul în care relaţiile Iranului cu Occidentul sunt în continuare destul de tensionate, nicio ţară din Uniunea Europeană nu a fost reprezentată la ceremonie.
Autorităţile iraniene au decretat cinci zile de doliu naţional, dar, în acelaşi timp, Mohammad Mokhber, care este preşedinte interimar, trebuie să pregătească alegerile prezidenţiale, care s-a stabilit că vor avea loc pe 28 iunie. Până în prezent, nicio personalitate politică nu şi-a declarat public candidatura. Depunerea candidaturilor pentru prezidenţiale se deschide oficial pe 30 mai, iar campania electorală începe pe 12 iunie, potrivit AFP.
Sursa: adevarul.ro