Președintele Iohannis vizitează pe 18 iulie județele Harghita și Covasna
Președintele Klaus Iohannis va merge pe 18 iulie în județele Harghita și Covasna, unde va participa la dezbateri cu aleșii locali, reprezentanții instituțiilor județene și va vizita Complexul Monahal Șumuleu Ciuc, Căminul "Sfântul Ștefan" din Miercurea Ciuc și fabrica Perla Harghitei din Sâncrăieni.
Ea a arătat că șeful statului va participa, cu această ocazie, la o dezbatere cu autoritățile locale, care va avea loc la Consiliul Județean Harghita în Miercurea Ciuc.
"Va fi o dezbatere la care vor participa peste 300 de aleși locali, dar și reprezentanți ai instituțiilor județene. Această dezbatere poartă numele 'Coerență și transparență, exemple de bune practici la nivelul județelor Harghita și Covasna'. Se va concentra pe identificarea problemelor cu care se confruntă cei din administrația locală din județele Harghita și Covasna, pe identificarea domeniilor cu potențial de dezvoltare în această zonă, dar și a modului în care sunt puse în practică măsurile de ordin administrativ în această zonă", a precizat purtătorul de cuvânt al șefului statului.
Dobrovolschi a subliniat că județele Harghita și Covasna au un potențial extraordinar de dezvoltare. În context, ea a indicat că temele care vor fi abordate în cadrul acestei dezbateri sunt: infrastructura, activitățile economice și forța de muncă la nivel local, capacitatea de colaborare prin intermediul clusterelor și asociațiilor de dezvoltare intercomunitară, turismul și potențialul de dezvoltare din zonă.
Șeful statului va merge și la Complexul Monahal Șumuleu Ciuc, una dintre cele mai cunoscute zone de pelerinaj din România și cel mai mare complex de acest gen din Europa de Est.
"Vizita la acest centru spiritual are un rol foarte clar. Președintele își dorește să sublinieze încă o dată importanța pe care o acordă încurajării tradițiilor, respectării drepturilor și libertăților prevăzute de Constituție când vorbim despre libertate religioasă, dar și dezvoltarea parteneriatului între autoritățile locale și culte în domenii precum cel cultural, social și educațional", a afirmat Mădălina Dobrovolschi.
Președintele Iohannis va vizita și căminul "Sfântul Ștefan" din Miercurea Ciuc, unde va avea și o întâlnire cu meșteșugari, întreprinzători și producători autohtoni.
"Președintele își dorește să sublinieze faptul că susține agricultura ecologică și, de asemenea, producătorii autohtoni, meșteșugarii. Să nu uităm că aceste aspecte țin de brandul României și, dacă tot vorbim de potențial de dezvoltare în această zonă, tocmai aceste lucruri pot face parte din elementele de dezvoltare agroturistică din zona Harghita și Covasna", a adăugat purtătorul de cuvânt al președintelui Iohannis.
De asemenea, șeful statului va vizita fabrica Perla Harghitei din Sâncrăieni, cu tradiție în îmbutelierea apei minerale și cu capital integral românesc.
"România se află pe locul cinci la nivelul Uniunii Europene la capitolul producție de ape minerale, care este, din nou, un fapt care merită adus în prim plan. Tocmai de aceea, șeful statului intenționează să sublinieze acest potențial pe care îl are zonă, un potențial economic important, tocmai pentru că există resurse deosebit de bogate în izvoare de ape minerale", a menționat Drbrovolschi.
Tot pe 18 iulie, președintele Iohannis va merge în municipiul Sfântul Gheorghe din Harghita, unde va avea o întâlnire cu reprezentanții clusterelor, asociațiilor profesionale și incubatoarelor din zonă pentru a discuta despre măsurile care ar putea fi luate pentru încurajarea întreprinderilor mici și mijlocii din zonă.
În aceeași zi, șeful statului va participa la ceremonia militară organizată la Mausoleul de la Mărăști, în județul Vrancea, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la bătălia de la Mărăști.
"Președintele vrea să pună în evidență contribuția remarcabilă pe care au avut-o ostașii români la ceea ce înseamnă realizarea Unirii. Și, de asemenea, două aspecte importante — cât este de necesar să marcăm momentele glorioase ale Armatei Române și președintele își mai dorește să sublinieze nevoia urgentării și intensificării pregătirilor pentru anul 2018. Să nu uităm că vorbim despre Centenarul Marii Uniri și sunt necesare aceste pregătiri foarte serioase", a evidențiat Dobrovolschi.
AGERPRES