Președintele Iohannis, șase luni de mandat și o singură certitudine
Astăzi se împlinesc şase luni de când Klaus Iohannis a preluat mandatul de preşedinte al României. Arogant și foarte, foarte, prea foarte preocupat să nu semene cu fostul președinte, Iohannis și-a început mandatul pupându-se ostentativ cu jegul pesedist de la Palatul Victoria. Acum, după șase luni, jegul i-a rămas înfipt în gât, să se sature de bune intenții. Nu era mai bine, dacă tot ținea în ruptul capului, să și-l facă pe jeg un mic tatuaj temporar pe organul sexual pe care-l mângâia fricos în pubertate și n-ar mai știut nimeni acum de el?
„Primul lucru la care vreau să renunț este imunitatea președintelui României”, declara Klaus Iohannis pe 6 noiembrie 2014. O decizie a Curţii Constituţionale din decembrie l-a lămurit, însă, că acest lucru este imposibil.
„Rog Parlamentul să ia în discuţie toate solicitările venite din partea justiţiei şi să le încuviinţeze pe toate”, spunea preşedintele României câteva zile mai târziu. Partidele l-au susţinut, iar aleşii au lăsat impresia că nu vor ieşi din cuvântul liderilor. Chiar şi Jegul Ponta anunţa că PSD va vota toate solicitările justiţiei. Minunea a ţinut însă doar două luni, iar în martie Iohannis se declara deja dezamăgit.
Preşedintele a propus crearea unui Cod al Incompatibilităţilor, pentru că, spunea el, legea este ambiguă. Nu doar că nu şi-a găsit susţinători, ba chiar parlamentarii au venit cu propuneri legislative care dezincriminează conflictul de interese.
Şeful statului a mai promis că va reforma legile electorale, dar ideea votului prin corespondenţă s-a pierdut în dispute politice.
Legile electorale au fost adoptate, însă cele ale alegerilor parlamentare încă îşi aşteaptă rândul pe agenda deputaţilor. Un alt proiect prezidenţial, revizuirea Constituţiei, a fost şi el dat uitării.
Și exemplele cu ,,realizărili'' ar putea continua, etc, etc...
O singură certitudine am putut remarca. Agenda de politică externă a președintelui chiar a fost una în regulă. Și a urmat principiile trasate în ultimii 10 ani. Iar întâlnirile, și externe și interne, au arătat un președinte activ și bine intenționat pe această zonă.