Președintele Iohannis: PSD este și cinic și iresponsabil pentru că depune moțiune în epidemie, în criză și culmea în vacanța parlamentară

Președintele Iohannis: PSD este și cinic și iresponsabil pentru că depune moțiune în epidemie, în criză și culmea în vacanța parlamentară

Președintele Klaus Iohannis a criticat, miercuri, PSD din cauza moțiunii de cenzură depuse luni împotriva guvernului Orban, declarând că ”este cinic și iresponsabil pentru că depune moțiune în epidemie, în criză și culmea în vacanța parlamentară”. Șeful statului a acuzat PSD că ”nu are soluții pentru România, caută soluții pentru baronii care se simt deconectați de resursele publice și probabil suferă”.

Redăm mai jos cele mai importante declarații:

Am participat la reuniunea extraordinară a Consiliului European în regim de videoconferință. Am subliniat că fraudarea alegerilor, reprimarea violentă a protestelor și tratamentele inumane nu pot fi lăsate fără un răspuns din partea UE.

Am solicitat încetarea imediată a celor reținuți ilegal. Trebuie luată măsuri suplimentare din partea UE, inclusiv adoptarea de sancțiuni împotriva celor vinovați de violențe împotrova cetățenilor pașnici.

Am sublilniat că trebuie să evaluăm în profunzime relațiile dintre UE și Belarus pentru a identifica cele mai bune măsuri. Trebuie susținute aspirațiile cetățenilor din Belarus pentru democrație și libertate.

Situația din Mali. Avem noi, România, 120 de militari români. Aceștia sunt în siguranță în acest moment, în ciuda tensiunilor din zonă create de lovitura de stat. Suntem pregătiți să acționăm în consecință dacă va fi cazul.

Întrebări

Ce veți face dacă PSD va propune premier tehnocrat? Această moțiune de cenzură mi se pare neavenită, din motive simple și clare. Dacă țara este cuprinsă de o epidemie și suntem în criză economică, nu vi din opoziție și depui moțiune. Asta arată doar că acest partid care a depus moțiunea PSD, nu este doar cinic, este și iresponsabil. Nu poți să vi în plină pandemie și criză să dai jos guvernul să arăți propriilor alegători că mai ești acolo. PSD nu are soluții pentru România, caută soluții pentru baronii care se simt deconectați de resursele publice și probabil suferă. Deci este neavenită. Pe lângă asta, există dubii privind constituționalitatea acestui demers. Nu s-a depus niciodată în vacanța parlamentară o mțiune de cenzură. După părerea mea, moțiunea este clar neavenită, vom vedea dacă este neconstituțională sau nu. Despre trecerea din sesiunea extraordinară în cea ordinară, specialiștii trebuie să analizeze legalitatea unui astfel de demers. După părerea mea, este un gest politic iresponsabil de uz intern pentru PSD.

Există o divergență majoră între Guvern și Parlament pe tema pensiilor și alocațiilor. Cum intenționați să acționați ca mediator? Nimeni nu și-a dorit această epidemie care global s-a dezvoltat în  pandemie, nimeni nu și-a dorit criză economică. Dar această epidemie a venit și a apărut și criza. Evident că toată lumea își dorește să câștige mai bine și guvernanții doresc să dea bani mai mulți. Pentru a face posibil acest lucru, trebuie să existe acești bani. Nu este posibil să împarți bani care nu există. Totuși, am spus de la bun început că nu putem să avem o situație în care categoriile cele mai vulnerabile să plătească nota de plată pentru această epidemie și recesiune. Cu toate că marea majoritate a specialiștilor au repetat că nu se pot majora nici pensiile, nici salariile, am solicitat guvernului să găsească soluții atât cât se poate. Au găsit majorarea alocațiilor în etape iar majorarea punctului de pensie se realizează totuși, guvernul a venit cu o soluție. Nu vorbim de altceva. Este o majorare atât cât s-a putut acum. Mai încolo, se vor căuta soluții pentru majorări ulterioare.

Există o nemulțumire foarte mare în sectorul HORECA. Ați abordat și acest subiect cu Guvernul? Noi înțelegem bine această preocupare din zona Horeca, este sectorul probabil cel mai grav lovit de criză. Pentru a veni în sprijinul întreprinzătorilor, Guvernul a aprobat deja diverse scheme de ajutor. Trebuie să fim sinceri, aici este vorba de sănătatea publică a întregii populații. Avem un număr de bolnavi în plus, noi măsuri de relaxare nu sunt posibile. Până nu intrăm într-o descreștere consistentă a epidemiei, nu se vor lua alte măsuri de relaxare, dar guvernul va veni cu măsuri de sprijin economic.

Cum va răspunde UE dacă Rusia va intra cu trupe în Belarus? Nu considerăm că acest scenariu este unul care se va întâmpla. Situația din Belarus este îngrijorătoare, pentru toată lumea, dar singurele soluții sunt cele diplomatice, prin discuții calme și aplicate.

Dacă părinții nu vor să pună diagnostic copiilor lor? Cred că nu trebuie să ne formalizăm prea tare, dar pe de altă parte în toții anii în care am fost la catredă, am costatat la toți părinții o preocupare față de sănătatea copiilor. Sigur, au partea lor de răspundere. Nici aici nu văd vreo problemă. Îi încurajez pe toți să-și trimită copiii la școală dacă sunt sănătoși. Fiecare să-și asume rolul și răspunderea care-i revine.

Ați merge pe litoral? Cred că este bine ca românii să meargă în concediu la munte, la mare, dar nu este o vară ca oricare alta, dar trebuie să luăm măsuri de precauție: masca, distanța, igiena. Aceste măsuri ajută foarte mult. Am citit un studiu care arată că purtarea măștii poate să prevină până la 80% din infecții. Iată o piesă simplă care ne ajută foarte mult. Recomand românilor să meargă la munte, la mare, dar să respecte acest măsuri absolut necesare, pentru a se proteja pe ei și pe ceilalți.

Dacă numărul de infectări va crește exponențial, ar mai fi oportună organizarea de alegeri locale și parlamentare? Deocamdată nu avem nici un motiv să credem că numărul de infectări crește exponențial. Situația este fluidă. Nu pot să vă spun nici eu, nici premierul, care va fi situația peste doua sau cinci săptămâni. DAr cu toții sperăm să se reducă numărul de infectări noi zilnice, să avem posibilitatea să declarăm măsuri care fac procedura de alegeri sigură. Dacă lucrurile merg rezonabil mai departe, eu cred că se pot organiza alegeri. Nici aceste alegeri nu vor fi ca până acum. Se va purta mască, se va sta la o distanță rezonabilă.

Ambasadorul SUA v-a apreciat eforturile de a curăța România de baronii roși și de moștenirea lor coruptă. De ce ați girat racolările primarilor de la PSD la PNL? Nu le-am girat, dimpotrivă. Și săptămâna trecută m-am exprimat franc, împotriva traseismului politic. Acea parte din întrebare mi se pare tendențioasă. Eu sunt împotriva traseismului politic. Iar acei primari și parlamentari care au trecut de la un partid la altul, nu trebuie să-mi explice mie de ce au făcut-o, dar fiecare dintre ei trebuie să=i explice propriului electorat de ce au trecut dintr-o parte în  alta.

Dacă moțiunea PSD trece, Ludovic Orban rămâne prima opțiune de premier? După moțiune este după moțiune și discutăm atunci. Cum vedeți lista PSD București? Nu-mi permit să comentez candidaturile.

În legătură cu primarii racolați de PNL, veți discuta cu Ludovic Orban? Am răspus colegului dvs, am răspus și săptămâna trecută, va fi mereu același. Eu sunt împotriva traseismului politic. Eu președintele nu sunt în nici un partid, nu pot eu să intervin într-un partid, dar public am tot dreptul să-mi spun opinia. Eu, Klaus Iohannis, sunt împotriva traseismului. Se poate întâmpla ca unii să-și schimbe doctrina, dar asta e o situație rarissima.

PSD vrea să vină la guvernare? Moțiunea este neavenită și arată că PSD, marele partid parlamentar este și cinic și iresponsabil pentru că depune moțiune în epidemie, în criză și culmea în vacanța parlamentară.

Despre alocații. Este un populism grosolan, chestiune de iresponsabilitate. Sunt atâția bani câți a calculat guvernul.

Ce se întâmplă în zonele rurale în care nu există acces la internet? Este important să înceapă școala fizic, din cauza epidemiei nu peste tot va fi posibil. Ministerul educației a pregătit cursul pentru profesori, pentru a-i pregăti. Cred că este posibil să se găsească soluții pentru fiecare caz în parte. Majoritatea școlilor vor funcționa fizic. Acolo unde nu se poate vor fi găsite soluțiile cele mai potrivite pentru a facilita acelor copii să nu piardă materia.

Nu cred că se va boicota începerea anului școlar. A fost vorba tot din motive electorale de creșteri salariale anticipate. Trebuia să aibă loc o creștere la începutul acestui an și una înainte de începerea anului școlar. Din motive ce țin de criză și epidemie, bugetul s-a micșorat, nu s-a mărit. Acea creștere s-a realizat. Această creștere din toamnă nu mai este posibilă acum și a fost amânată pentru la anul, când suntem convinși că situația economică va fi mai bună decât în acest an.


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”