Președintele Iohannis prezintă Parlamentului Strategia Națională de Apărare

Președintele Iohannis prezintă Parlamentului Strategia Națională de Apărare

Președintele Klaus Iohannis vorbește luni în plenul reunit al Parlamentului despre Strategia Națională de Apărare a Țării pentru perioada 2015 - 2019. Pe 10 iunie, CSAT a hotărât promovarea Strategiei Naționale de Apărare "O Românie puternică în Europa și în lume" în Parlament pentru a fi adoptată, una dintre principalele noutăți ale acestui document fiind conceptul de securitate extinsă.

"Am gândit această strategie ca pe un document integrator, care oferă o viziune și o direcție în materie de securitate națională. Viziunea mea este a unei Românii puternice în Europa și în lume, asta însemnând pentru mine cel puțin trei lucruri: un stat care își apără cetățenii, oriunde s-ar afla ei, o țară care își apără valorile, interesele, simbolurile, dar și bunurile naționale și resursele naturale, care știe să-și protejeze patrimoniul, domeniile de excelență, care pune prioritate pe educație și pe sănătate și, în al treilea rând, un stat care contribuie la menținerea securității colective alături de partenerii lui și la promovarea democrației și libertății", spunea președintele Klaus Iohannis, la acea dată, subliniind că Parteneriatul Strategic cu SUA, apartenența la NATO și la UE sunt reafirmate ca piloni ai politicii externe și de securitate.

Pe 12 iunie, șeful statului a trimis Parlamentului Strategia Națională de Apărare.

Totodată, Klaus Iohannis le-a transmis președintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, și președintelui Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, solicitarea de a adresa Parlamentului un mesaj referitor la această strategie.

Comisiile de apărare din Camera Deputaților și Senat au avizat favorabil pe 17 iunie Strategia Națională de Apărare.

Șeful statului a avut consultări cu partidele și formațiunile parlamentare pe tema Strategiei la începutul lunii iunie.

Zilele trecute, Strategia a fost prezentată și reprezentanților corpului diplomatic din statele membre ale NATO și ale Uniunii Europene.

Pentru elaborarea Strategiei Naționale de Apărare au fost consultate comisiile de apărare ale Parlamentului, reprezentanți ai societății civile, ai mediului academic, ai instituțiilor cu atribuții în domeniul securității naționale. AGERPRES


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…