Președintele Iohannis participă vineri la Summitul UE de la Roma

Președintele Iohannis participă vineri la Summitul UE de la Roma

Președintele Klaus Iohannis va participa vineri la Summitul UE de la Roma, a anunțat luni purtătorul de cuvânt al șefului statului, Mădălina Dobrovolschi.

"Este (...) un summit aniversar pentru că se împlinesc 60 de ani de la momentul semnării tratatelor de la Roma, ocazie cu care liderii țărilor europene vor semna o declarație. Este un moment în care vor începe dezbaterile privind viitorul UE în contextul Brexit", a declarat Dobrovolschi, la Palatul Cotroceni.

Ea a fost întrebată dacă președintele Klaus Iohannis va avea o discuție cu premierul Sorin Grindeanu pe marginea Summitului de la Roma.

"Dacă domnul președinte Klaus Iohannis va considera că este necesar să existe astfel de discuții, ele cu siguranță vor avea loc, vor fi anunțate, vor fi comunicate de către Departamentul de Comunicare sau chiar de către domnul președinte", a răspuns purtătorul de cuvânt al șefului statului.

Dobrovolschi a mai informat că miercuri, la ora 13,00, președintele Iohannis va avea o întrevedere cu liderul grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Weber.

La începutul lunii martie, România a transmis statelor membre ale Uniunii Europene un document în care este prezentată poziția cu privire la viitorul UE în pregătirea Summitului de la Roma.

În document se precizează că "obiectivul principal al Declarației de la Roma ar trebui să fie acela de a transmite un semnal clar că statele membre UE trebuie să rămână unite, coerente și angajate să conlucreze pentru o Europă puternică, bazată pe valori și incluzivă, care să fie în măsură să recâștige încrederea cetățenilor europeni", a informat Administrația Prezidențială.

România pledează pentru o Uniune Europeană mai puternică, mai consolidată și mai coezivă iar unul din principiile de bază ale Declarației de la Roma trebuie să vizeze unitatea, coeziunea și durabilitatea.

"Trebuie să fie clar exprimat faptul că nu există nicio alternativă la o soluție europeană care plasează stabilitatea economiilor și societăților noastre și prosperitatea cetățenilor noștri în centrul acțiunilor Uniunii", mai stipulează documentul.

Un alt principiu enunțat în document este "fără pași înapoi".

"Este esențial să prezervăm și să construim pe baza realizărilor fundamentale ale UE: cele patru libertăți fundamentale interconectate — Piața Internă, Schengen, euro, politica de coeziune și extinderea. Prezervarea unei abordări echilibrate și incluzive în promovarea acestor politici, spre beneficiul comun al tuturor membrilor UE, este esențială pentru o Uniune de succes și prosperă. Există domenii, cum ar fi securitatea și apărarea, în care este încă loc pentru dezvoltare, chiar în cadrul oferit de actualele tratate. În astfel de domenii ar trebui să asigurăm implementarea deplină a prevederilor tratatelor, fapt care ar putea presupune îmbunătățirea modului de lucru al UE, în condițiile respectării spiritului de unitate și coerență înscris în Tratate", relevă documentul citat.

Totodată, se menționează ca principii ce ar urma să fie cuprinse în Declarația de la Roma evitarea fragmentării și o abordare integrată privind principiul solidarității și asigurarea convergenței.

AGERPRES


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...