Președintele Iohannis la CSM: Procesul de reparare a legilor justiției nu s-a finalizat din cauza majorității parlamentare ostile reformelor în domeniu și care s-a dedicat trup și suflet unor legi menite să-i apere pe infractori
Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi, la CSM, că procesul de reparare a legilor justiției nu s-a finalizat din cauza majorității parlamentare ostile reformelor în domeniu și care s-a dedicat trup și suflet unor legi menite să-i apere pe infractori și a sjusținut că legislația în justiție trebuie să fie rezultatul unei dezbateri ample în viitorul Parlament.
Principalele declarații:
Ne revedem într-un context total atipic în acest an marcat de pandemie.
Confruntați cu o criză sanitară de amploare, fără precedent, am fost cu toții nevoiți să ne adaptăm. Răspunsul la această situație dramatică nu a fost și nu e deloc simplu.
Misiunea justiției de a asigura respectarea drepturilor fundamentale a rămas la fel de importantă.
Măsurile din pandemie au determinat amânarea cauzelor ori creșterea volumului de muncă a instanțelor și parchetelor și alte consecințe.
În mod evident, este nevoie de un efort comun pentru depășirea acestei perioade și sunt convis că magistrații înțeleg cel mai bine acest lucru.
A fost și o oportunitate pentru digitalizarea parchetelor și instanțelor.
Constrângerile actuale au dovedit utilitatea noilor tehnologii, în avantajul tuturor participanților la actul de justiție.
Într-o Românie europeană, nimeni nu e mai presus de lege, iar justiția trebuie să funcționeze la întreaga capacitate.
Prin votul de la referendum românii au transmis că independența justiției și buna ei funcționare nu sunt negociabile. Au dat un mesaj clar și pentru lupta anticorpuție și suntem datori să răspundem onest acestor solicitări.
Procesul de reparare a legilor justiției a început deja. Motivul pentru care acest demers nu s-a finalizat este binecunoscut: o majoritate parlamentare care nu a făcut niciun secret că e ostilă reformelor sistemului judiciar, dar s-a și dedicat trup și suflet unor legi menite să-i apere pe infractori, o majoritate care nu s-a sfiit să voteze contrar interesului public.
De aceea, legislația într-un domeniu atât de important trebuie să fie rezultatul unei dezbateri ample în viitorul Parlament, cu o majoritate construită în jurul unor forțe democratice.
În curs de actualizare