Președintele Iohannis, discurs în Parlamentul European: Ridicarea controalelor la fronterele aeriene și maritime trebuie urmată în cel mai scurt timp de ridicarea controalelor la frontierele terestre

Președintele Iohannis, discurs în Parlamentul European: Ridicarea controalelor la fronterele aeriene și maritime trebuie urmată în cel mai scurt timp de ridicarea controalelor la frontierele terestre

Președintele Klaus Iohannis a susținut un discurs în plenul Parlamentului European: Ridicarea controalelor la fronterele aeriene și maritime trebuie urmată în cel mai scurt timp de ridicarea controalelor la frontierele terestre.

Klaus Iohannis:

Vreau să reafirm încrederea mea și a poporului român în puterea incontestabilă a unei singure Europe.

Aderarea ne-a adus beneficii indiscutabile și concrete: fondurile europene ne-au permis să realizăm proiecte de infrastructură, peste 600.000 de tineri au participat la Erasmus.

UE e un spațiu al siguranței, prosperității și versității. Un spațiu al liberei circulații.

Ridicarea controalelor la fronterele aeriene și maritime trebuie urmată în cel mai scurt timp de ridicarea controalelor la frontierele terestre.

UE se confruntă cu provocări geostrategice fără precedent. Viitorul nostru și al următoarelor generații depinde de deciziile pe care le luăm acum.

În UE, peste tot, instabilitatea și insecuritatea au atins cote alarmante.

Pe lângă toate provocările de securitate, asistăm și la o criză a valorilor și a încrederii în instituțiile noastre.

Trebuie să facem mai multe pentru a promova percepția și convingerea că suntem cu toții parte a aceleiași comunități de valori care trebuie protejată de fiecare dintre noi.

Într-un moment de răscruce trebuie să găsim împreună răspunsurile la provocări.

Ce putem face și ce trebuie să facem?

Privind spre viitor, apare o întrebare esențială. Ce putem face mai mult pe plan intern? Întărirea rezilienței noastre interne este esențială. Impune găsirea celei mai bune strategii ca răspuns la amenințările hibride.

Succesul depinde de o piață unică puternică.

Noi, ca Uniune, facem acum pași fără precedent distanțându-ne de o abordare reactivă și consolidând reziliența internă.

O altă linie de acțiune evidentă este de a continua să susținem Ucraina. Trebuie să fim alături de Ucraina și poporul său.

Împotriva vocilor care invocă o anumită uzură legată de solidaritate, apărarea democrației, a iontegrității teritoriale, suveranității și ordinii mondiale bazate pe reguli nu poate să facă obiectul niciunei oboseli.

Trecem acum către planificare comună pe termen lung și convergență crescută în domeniul apărării și securității.

În timp ce colaborăm deplin de NATO, e momentul să facem efortul pentru industria noastră de apărare.

Trebuie să fim conștienți că euroscepticismul e în creștere, Adepții săi pun probleme parțial reale, dar dau răspunsuri greșite și periculoase, care ne-ar arunca într-o criză. De aceea trebuie să fim onești în comunicarea noastră cu cetățenii.

Cum poate UE să continue să-și externalizeze atractivitatea? Aceasta e o altă întrebare cheie. Răspunsul e extinderea UE prin acceptarea de noi membri.

România și eu personal am sprijinit și promovat acest obiectiv.

Extinderea e o parte esențială la răspunsul noastru la crizele geostrategice și pentru pace și stabilitate.

UE trebuie să-și asume un rol global de lider.

Influența și puterea economică a UE trebuie să fie oglindită de rolul său la nivel internațional.

UE are la dispoziție instrumentele pentru a-și atinge obiectivele. Răspunsul dat pandemiei și crizelor care au urmat este grăitor.

Dar trebuie să simplificăm capacitatea noastră decizională.

Măsuri ca votul prin majoritatea calificată în anumite domenii de politică externă și de securitate pot fi luate fără redeschiderea tratatelor.

Trebuie să ne folosim de toate posibilitățile pe care le avem pentru a avea un proces decizional mai facil.

Este răspunderea noastră comună să facem ce este mai bine pentru cetățenii noștri. Avem o răspundere specială față de tineri.


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…