Președintele Iohannis condamnă rectificarea bugetară: Este inadmisibilă această abordare!
Președintele Klaus Iohannis critică Guvernul în termeni virulenți, după ce acesta a adoptat rectificarea bugetară în ciuda faptului că nu a existat un aviz din partea CSAT. Șeful statului spune că executivul are o agendă paralelă cu cea a românilor şi acuză Guvernul că încearcă să abată atenţia opiniei publice de la problemele grave la care nu e capabil să găsească soluții. În consecință, Klaus Iohannis solicită public Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională pentru a verifica în ce măsură Ordonanța de urgență de rectificare a bugetului de stat pe anul 2018 îndeplinește exigențele constituționale de adoptare.
Președintele a convocat-o la Cotroceni pe Viorica Dăncilă pentru discuţii pe această temă. Întâlnirea ar fi trebuit să aibă loc joi, numai că premierul are deja programată o vizită în Spania, astfel că la Preşedinţie va merge ministrul finanţelor, Eugen Teodorovici, şi ministrul justiţiei, Tudorel Toader.
Comunicatul Președinției după rectificarea bugetară:
„Președintele României condamnă ferm adoptarea proiectului rectificării bugetare de către Guvern, fără avizul Consiliului Suprem de Apărare a Țării
Președintele României, domnul Klaus Iohannis, condamnă ferm adoptarea proiectului rectificării bugetare de către Guvernul condus de Prim-ministrul Viorica Dăncilă, fără avizul Consiliului Suprem de Apărare a Țării. Este inadmisibilă această abordare a Executivului, în condițiile în care avizul CSAT este obligatoriu atunci când sunt afectate bugetele instituțiilor din domeniul securității naționale.
Ignorând cu bună știință necesitatea avizului CSAT, Guvernul se situează de unul singur în afara cadrului legal în vigoare. Demersul inexplicabil de a continua cu adoptarea rectificării bugetare în aceste condiții demonstrează lipsa evidentă a dorinței de dialog a Guvernului în interesul cetățenilor. Este o nouă acțiune care arată agenda paralelă pe care Guvernul Dăncilă o are cu agenda reală a românilor și o încercare de a abate atenția opiniei publice de la problemele grave la care Guvernul nu este capabil să găsească soluții. Pesta porcină africană este cel mai elocvent exemplu de criză generată de lipsa măsurilor pe care Executivul avea datoria să le adopte, astfel încât să fie stopată răspândirea virusului și să fie evitate pagubele imense pe care în prezent vedem că le suportă crescătorii de porcine și populația.
Președintele Klaus Iohannis avertizează încă o dată că lipsa de viziune și de responsabilitate, cât și modul dezastruos în care a fost gestionată activitatea guvernamentală fac previzibilă intrarea României în dificultăți majore. Responsabili pentru situația complicată în care este împinsă țara noastră sunt atât membrii foarte slab pregătiți ai Guvernului, cât și partidele politice care susțin în continuare cel mai incompetent guvern din ultimii 30 de ani.
Președintele României consideră că această rectificare bugetară este una necesară și, tocmai de aceea, și-a manifestat întreaga disponibilitate pentru a discuta cu Guvernul și a găsi soluțiile potrivite.
Ședința CSAT care a avut loc marți, 4 septembrie a.c., s-ar fi putut încheia cu un aviz negativ, însă Președintele Klaus Iohannis a considerat că singura cale de a ieși din acest impas, în beneficiul României, este dialogul instituțional. Acestei invitații la colaborare loială în interesul public, Guvernul îi răspunde prin obtuzitate politică, preferând să întrețină un conflict, care îi afectează direct pe cetățeni.
Din păcate, nu este prima dată când Guvernul și Prim-ministrul refuză dialogul instituțional cu Președintele României, preferând ca, în locul atribuțiilor constituționale și al cooperării loiale, să pună indicațiile primite de la conducerea de partid.
Dincolo de vulnerabilitățile de fond ale actualei construcții bugetare, prin adoptarea rectificării bugetare în absența avizului CSAT, fie el pozitiv sau negativ, Guvernul forțează limitele Constituției. Acest demers reprezintă o deraiere gravă de la principiul colaborării loiale pe care ar trebui să se întemeieze funcționarea democratică și eficientă a instituțiilor statului român.
Decizia Prim-ministrului de a refuza dialogul instituțional pe o problemă urgentă și de importanță deosebită conduce astfel la un blocaj instituțional. Un asemenea comportament nu poate rămâne nesancționat. Ca atare, în vederea realizării rolului constituțional de a veghea la buna funcționare a autorităților publice, Președintele României va uza de toate prerogativele pe care Legea fundamentală i le conferă.
În acest sens, Președintele României solicită public Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională pentru a verifica în ce măsură Ordonanța de urgență de rectificare a bugetului de stat pe anul 2018 îndeplinește exigențele constituționale de adoptare”.