Preşedintele Iohannis a semnat decretul de numire în funcţia de procuror-şef al DIICOT a lui Felix Bănilă

Preşedintele Iohannis a semnat decretul de numire în funcţia de procuror-şef al DIICOT a lui Felix Bănilă

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul pentru numirea în funcţia de procuror-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) a lui Oliver-Felix Bănilă pe o perioada de trei ani, a informat Administraţia Prezidenţială.

Pe 11 iunie, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, i-a transmis preşedintelui Klaus Iohannis propunerea de numire a lui Felix Bănilă, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău, în funcţia de procuror-şef al DIICOT, după ce acesta primise aviz favorabil din partea Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

În motivarea avizului favorabil dat de Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii se menţiona că Felix Bănilă, la interviul susţinut în faţa CSM, a identificat soluţii pentru îmbunătăţirea activităţii DIICOT şi a prezentat o viziune de ansamblu asupra activităţii.

La selecţia organizată de Ministerul Justiţiei pentru şefia DIICOT se mai înscrisese, pentru un nou mandat, Daniel Horodniceanu.

Conform reglementărilor legale în vigoare, procurorul-şef al DIICOT este numit de preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul CSM. Numirea se face pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.

Pe 19 mai procurorul Felix Bănilă a declarat că are încredere în capacitatea şefului statului Klaus Iohannis de a lua o decizie în deplină cunoştinţă de cauză în ceea ce priveşte numirea sa la şefia DIICOT.

Declaraţia acestuia a survenit în contextul scrisorii transmise de reprezentanţi ai DIICOT preşedintelui Klaus Iohannis, în care solicitau respingerea numirii lui în funcţia de procuror-şef al Direcţiei.

"Nu pot să comentez nimic în legătură cu acest demers şi nu pot să fac niciun fel de speculaţie, pentru că (...), în primul rând, nu este deontologic şi în al doilea rând procedura. Eu aştept decizia domnului preşedinte (Klaus Iohannis - n.r.) şi eu am încredere în capacitatea domnului preşedinte de a discerne şi de a lua o decizie în deplină cunoştinţă de cauză. Ştiţi foarte bine - este rolul dumnealui constituţional, poate să mă numească sau poate să nu mă numească şi de dânsul depinde toată această chestiune. Legea reglementează în mod clar etapele acestei proceduri, precum şi rolul şi atribuţiile fiecăruia dintre cei trei actori implicaţi în această procedură, şi anume ministrul Justiţiei, Consiliul Superior al Magistraturii şi preşedintele României", preciza, pentru AGERPRES, Felix Bănilă. AGERPRES


populare
astăzi

1 Declarație impertinentă a ambasadorului Ucrainei în Polonia: „Nu trimiteţi trupe, nu participaţi la reconstrucția postbelică”

2 SURSE Acționează „efectul Georgescu?” / Ponta ar avea șanse reale să fie ales președinte

3 ALERTĂ Ce mărfuri s-ar putea scumpi în România ca urmare a tarifelor lui Donald Trump

4 Ministrul american al finanțelor: „Nu ripostați la taxele americane, altfel va fi rău. Relaxați-vă și încasați lovitura”

5 „Da, eu sunt unul dintre emisari” / Cine este milionarul româno-american care spune că este trimisul lui Marcel Ciolacu să discute cu administrația Trum…