Preşedintele interimar al Kârgâzstanului doreşte amendamente la Constituţie pentru a putea candida pentru un mandat complet

Preşedintele interimar al Kârgâzstanului doreşte amendamente la Constituţie pentru a putea candida pentru un mandat complet

Preşedintele interimar al Kârgâzstanului, Sadâr Japarov, care a venit la putere săptămâna trecută în urma unei revolte populare, a declarat luni că intenţionează să candideze pentru un mandat complet dacă vor fi adoptate amendamente la constituţie care să permită acest lucru, informează Reuters.

Noile ambiţii ale lui Japarov ar putea stârni nemulţumirea unora dintre partidele politice care l-au ajutat să ajungă la putere, dar care l-au susţinut doar ca preşedinte interimar, pentru a putea depăşi criza politică de după alegerile disputate.

Actuala Constituţie a Kârgâzstanului le interzice preşedinţilor interimari să candideze în alegerile pe care le supervizează. Japarov, 51 de ani, a devenit preşedinte interimar după ce o revoltă populară a dus la prăbuşirea guvernului condus de predecesorul său Sooronbai Jeenbekov.

"În prezent, Parlamentul pregăteşte amendamente la legile asupra alegerilor prezidenţiale şi parlamentare", a declarat Japarov într-un interviu pentru postul de ştiri Rossia 24. "Dacă voi fi abilitat să candidez ca urmare a acestor amendamente, voi candida", a adăugat el.

Personalitate marcantă a opoziţiei naţionaliste ce ispăşea o sentinţă pentru răpirea unui oponent politic, Japarov a fost eliberat din închisoare de susţinători ai săi în timpul protestelor violente ce au urmat după alegerile parlamentare disputate din 4 octombrie.

Parlamentul l-a numit premier săptămâna trecută, iar Jeenbekov l-a confirmat în această funcţie înainte de a demisiona. Ascensiunea lui Japarov pare să fie până acum aprobată de aliatul-cheie al Kârgâzstanului, Rusia, care şi-a exprimat sprijinul pentru guvernului lui.

Revolta populară din acest an a fost a treia din 2005 care a dus la înlăturarea unui preşedinte în Kârgâzstan. În calitate de premier şi preşedinte interimar, Japarov trebuie acum să supervizeze organizarea de noi alegeri parlamentare, precum şi votul pentru un nou preşedinte. Datele pentru ambele voturi nu au fost încă fixate.

Amendamentele pentru Constituţie ar putea necesita organizarea unui referendum.

Săptămâna trecută, Japarov l-a numit pe aliatul său apropiat Kamcibek Taşiev şef al securităţii naţionale şi a dat publicităţii un program pe termen lung, un indiciu clar al faptului că intenţionează să fie mai mult decât un lider temporar.

În interviul pentru Rossia 24, el a dat de asemenea asigurări că Moscova va rămâne aliatul numărul 1 al Bişkekului şi a exclus orice revizuire a acordurilor bilaterale.

Kârgâzstanul se învecinează cu China şi găzduieşte pe teritoriul său o bază aeriană rusă.

"Legăturile noastre cu Rusia sunt multilaterale şi noi nu ne putem distanţa de Rusia în termeni geopolitici, în ceea ce priveşte cooperarea economică sau economia", a spus Japarov.AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”