Președintele Georgiei nu a promulgat legea agenților străini
Premierul Georgiei nu a exclus introducerea unor modificări în legea agenților străini după vetoul președintelui
Irakli Kobakhidze. Foto: Facebook
Prim-ministrul Georgiei, Irakli Kobakhidze nu a exclus ca autoritățile, cu asistența partenerilor internaționali, să poată face modificări în proiectul de lege privind agenții străini, după ce președintele țării, Salome Zurabishvili, nu l-a promulgat.
„Am impresia că acum există o pregătire pentru discuții în legătură cu prevederile legii [privind agenții străini]. Le-am explicat partenerilor noștri că, în cadrul procedurilor de veto, ne putem compara pozițiile”, a spus Kobakhidze la o conferinţă de presă cu jurnalişti georgieni.
După cum a explicat șeful guvernului, dacă președintele pune veto asupra unui anumit proiect de lege, ea va trebui, de asemenea, să trimită comentariile ei motivate parlamentului. Potrivit lui Kobakhidze, comentariile cu privire la proiectul de lege privind agenții străini pot fi formulate în așa fel încât autoritățile să le ia în considerare și, dacă este cazul, să le susțină.
La 1 mai, Parlamentul Georgiei a susținut proiectul de lege „Cu privire la transparența influenței străine” în a doua lectură. Zurabishvili, opoziția și diplomații occidentali s-au pronunțat împotriva proiectului de lege, pe care l-au considerat un obstacol în calea integrării republicii în Uniunea Europeană.
Departamentul de Stat a spus că proiectul de lege are scopul de a submina societatea civilă vibrantă a țării.
Liderii partidului de guvernământ Visul Georgian - Georgia Democrată susțin că acesta servește doar scopului de transparență a finanțării externe a sectorului neguvernamental și a presei.
Zurabishvili a spus că va respinge proiectul de lege dacă va fi adoptat în toate cele trei lecturi.
La începutul lunii aprilie, partidul de guvernământ din Georgia și-a anunțat decizia de a reintroduce proiectul de lege în parlament. Acest lucru vine la un an după ce o inițiativă similară a dus la proteste în masă, forțând autoritățile să abandoneze proiectul de lege. Textul său rămâne același ca anul trecut, cu excepția termenului „agent de influență străină”. În schimb, a fost folosit conceptul de „organizație care promovează interesele unei puteri străine”.
Sursa: adevarul.ro