Președintele Erdogan, despre relațiile Turciei cu Europa și SUA (interviu Reuters)

Președintele Erdogan, despre relațiile Turciei cu Europa și SUA (interviu Reuters)

Turcia nu va permite stabilirea unei baze a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) în nordul Irakului, a declarat marți președintele Recep Tayyip Erdogan într-un interviu acordat agenției Reuters, după ce aviația turcă a lovit poziții ale luptătorilor kurzi din Irak și Siria.

*Aviația turcă lovește luptătorii kurzi sprijiniți de SUA

Erdogan a declarat că regretă moartea unor luptători kurzi și că nu aceștia au fost țintele atacurilor aeriene din regiunea irakiană Sinjar și din nord-estul Siriei. El a precizat că Statele Unite, Rusia și Irakul au fost informate despre operațiune.

Ankara susține că bilanțul este de 70 de morți, iar miliția kurdă YPG afirmă că au fost doar 20.

Departamentul de stat american a afirmat că intervenția turcă nu a fost aprobată de coaliția internațională condus de SUA împotriva Statului Islamic.

Interviul cu Reuters nu s-a limitat la evenimentul de marți, ci a acoperit subiecte din politica internă și externă a Turciei.

Turcia își va reconsidera poziția privind aderarea la Uniunea Europeană dacă este ținută prea mult în așteptare și dacă persistă mentalitatea ostilă din unele state membre, a avertizat Erdogan. El s-a declarat gata să supună ideea aderării la UE unui referendum. "În Europa, lucrurile au ajuns foarte serioase în materie de amploare a islamofobiei. UE își închide ușile în fața Turciei, iar Turcia nu își închide ușile în fața nimănui", a mai spus președintele. "Dacă nu acționează sincer, trebuie să găsim o cale de ieșire. De ce am mai aștepta? Vorbim de 54 de ani", a arătat el.

Ankara nu recunoaște decizia de marți a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) de a adăuga Turcia pe lista țărilor de supravegheat, care este o mișcare "exclusiv politică", a afirmat șeful statului turc. "Sunt foarte curios cum va acționa UE față de ultima rezoluție" a APCE.

În ceea ce privește Siria, nu este posibilă nicio soluție a conflictului atâta timp cât președintele Bashar al-Assad rămâne la putere, este de părere Erdogan. El a dezvăluit că președintele rus Vladimir Putin i-a spus că nu este angajat personal față de liderul de la Damasc. Acesta nu va fi însă înlocuit de Statul Islamic, care — a insistat liderul de la Ankara — nu are nicio legătură cu islamul.

În politica internă, Erdogan a afirmat că va reveni în formațiunea de guvernământ, Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP) după ce Înalta Comisie Electorală va anunța rezultatele oficiale ale referendumului din 16 aprilie. Cetățenii turci au aprobat, la consultarea populară, modificarea Constituției țării lor, în sensul extinderii prerogativelor președintelui. Acesta a precizat că congresul AKP va decide dacă îi redă poziția de șef al partidului, iar data congresului va fi decisă de partid.

Potrivit lui Erdogan, rezultatul referendumului nu poate fi revizuit nici de Curtea Constituțională a Turciei, nici de Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. Alegerile anticipate după referendum nu sunt pe agenda politică, a mai precizat președintele.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”