Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Braşov, Aristotel Căncescu, a fost REŢINUT. Ancheta procurorilor vizează şi un deputat PC, abonat la contracte cu Consiliul Judeţean Braşov

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Braşov, Aristotel Căncescu, a fost REŢINUT. Ancheta procurorilor vizează şi un deputat PC, abonat la contracte cu Consiliul Judeţean Braşov

 Aristotel Căncescu a fost reţinut de către procurorii DNA. Procurorii DNA au făcut percheziții, luni dimineaţa, la domiciliile vicepreședintelui și președintelui CJ Brașov, Mihai Pascu şi Aristotel Căncescu. De asemenea, birourile acestora au fost sigilate. Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Braşov, Aristotel Căncescu, administratorul public al instituţiei, Radu Ispas, vicepreşedintele CJ, Mihai Pascu şi şeful Serviciului de achiziţii publice, Emil Cirică, se află, luni, la audieri la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) - Serviciul teritorial Braşov. Preşedintele CJ a ajuns în jurul orei 13,00, la scurt timp fiind urmat de vicepreşedintele Mihai Pascu. În acelaşi timp, la sediul CJ continuă percheziţiile începute luni dimineaţă.

Una dintre firmele vizate de ancheta DNA pentru contracte de achiziţii publice atribuite ilegal de Consiliul Judeţean Braşov este SC Gotic SRL, aparţinând deputatului PC Ion Diniţă şi care are o serie de contracte cu CJ Braşov şi cu primării din judeţ, afirmă surse judiciare. Astfel, firma a încheiat 13 contracte cu Consiliul Judeţean Braşov, începând cu 2007. Valoarea totală a contractelor încheiate de SC Gotic cu CJ Braşov şi cu primării din mai multe localităţi, între care Făgăraş, Sighişoara, Râşnov, Rupea, Cristian, este de peste 112 milioane de lei.

Procurorii DNA au intrat, în sfârşit, în mocirla corupţiei din Braşov. Ei fac percheziţii la CJ Braşov şi acasă la preşedintele Aristotel Căncescu. Sunt vizate acte de corupţie care implică şefi şi funcţionari din Consiliul Judeţean Braşov precum şi firme şi 3 oameni de afaceri.

În vizorul anchetatorilor este și unul dintre vicepreședinții Consiliului Județean, mai mulți funcționari, precum și 3 oameni de afaceri.

Procurorii DNA fac luni pecheziţii la Consiliul Judeţean Braşov şi la locuinţele preşedintelui şi vicepreşedintelui CJ, într-un dosar în care sunt vizaţi mai mulţi funcţionari, pentru fapte de corupţie, potrivit unor surse judiciare.

UPDATE 8:52 - Biroul preşedintelui CJ Braşov, Aristotel Căncescu, a fost sigilat de procurorii DNA

Procurorii DNA au sigilat, luni dimineaţă, biroul preşedintelui Consiliului Judeţean (CJ) Braşov, Aristotel Căncescu, care nu ajuns încă la sediul instituţiei, iar la ora transmiterii acestei ştiri fac percheziţii în biroului vicepreşedintelui CJ Mihai Pascu.

”La ora 8.20, când am ajuns eu, colegele mele erau pe hol , iar biroul preşedintelui CJ era sigilat. Deocamdată nu am putut intra acolo. Acum procurorii sunt în biroul vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Mihai Pascu”, a declarat corespondentului MEDIAFAX Mihaela Ticomban, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Braşov.

Ea a precizat că până la ora transmiterii acestei ştiri Aristotel Căncescu nu ajunsese la sediul Consiliului Judeţean.

Sunt vizate de anchetă şi două firme din judeţ, SC Gotic SA şi SC Ramses, prima fiind controlată de parlamentarul Ion Diniţă.

Potrivit anchetatorilor, Aristotel Căncescu, cu sprijinul unor funcţionari, ar fi favorizat cele două firme să câştige contracte mai ales pentru deszăpezirea drumurilor din Braşov, construirea şi repararea lor.

Procurorii DNA suspectează acordarea nelegală a unor contracte finanțate din bani publici. Este vorba, cu precădere, de lucrări de reablilitare a zidurilor cetății, care au avut loc între 2008 și 2012. 

Prejudiciul ar fi zeci de milioane de euro. Până la acest moment, ar fi de 10 milioane de euro, în urma supraevaluării lucrărilor.

Spre exemplu, valoarea uneia dintre lucrări ar fi crescut artificial de zece ori.

Suspecții vor fi duși la audieri la sediul din Brașov al DNA.

Se pare că deputatul PC Ion Diniţă este audiat la DNA Braşov.

Aristotel Căncescu este preşedintele al CJ Braşov din 2000, fiind la al patrulea mandat. El este liderul PNL Braşov, iar în legislaturile 1992-1996 şi 1996-2000 a fost senator.   

Comunicatul DNA

Procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Brașov efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție.

În cursul dimineții de 06 octombrie 2014, ca urmare autorizării de către instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 15 locații situate în municipiul Brașov și localități învecinate, din care două la instituții publice de interes local, trei la sediile unor societăți comerciale și zece la locuințele unor persoane fizice.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Serviciului Român de Informații și din partea Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare.

Cine este Aristotel Căncescu

Liderul baronilor din PNL se numeşte Aristotel Căncescu, poreclit Bebe. Aristotel este de meserie politician. Băiat descurcăreţ, imediat după Revoluţie, Bebe a intrat în Partidul Democrat. A fost ales pentru două mandate de senator, începând cu anul 1992. Din 2000 devine preşedintele Consiliului Judeţean Braşov şi câştigă 4 mandate consecutive. Este cel mai bătrân baron al PNL. Unul care tace şi face.

Aşadar, baronul Bebe are o reţetă destul de simplă prin care şi-a păstrat puterea la Braşov timp de 16 ani. Şeful CJ Braşov şi-a construit un trust de presă: radiouri, televiziuni locale şi ziare. Trustul de presă deţinut până în 2007 i-a prezentat pozitiv activitatea sa măreaţă în slujba braşovenilor. Duşmanii săi politici însă erau “politicieni corupţi”, astfel că erau executaţi deontologic de către jurnaliştii trustului. Cu această reţetă simplă, Bebe Căncescu conduce şi acum judeţul Braşov, deşi numele său a fost implicat într-o serie nesfârşită de afaceri ciudate şi controverse publice. A fost anchetat pentru evaziune fiscală de către procurorii DNA, pentru modul în care a vândut licenţele de radio pe care le deţinea. Căncescu a cumpărat 24 de licenţe audiovizuale pe firma Canet Radio de la alte două firme deţinute de fratele său şi de un apropiat. Preţul total plătit de firma lui Căncescu a fost de 2400 de euro. Apoi Bebe a vândut acţiunile firmei pentru 5, 9 milioane de euro. Bebe are un dosar de incompatibilitate, pentru că a făcut parte din conducerea companiei de apă şi canal a Braşovului, în timp ce era preşedintele Consiliului judeţean.

Din lungul şir al afacerilor controversate făcute în cele 4 mandate de şef al judeţului Braşov amintim: afacerea aeroportul, o promisiune electorală din anul 2000 a lui Căncescu, neîndeplinită. Compania la care soţia baronului a fost angajată a obţinut contractul de proiectare al aeroportului pentru câteva milioane de euro. Anonima societate Dinoram avea un singur angajat şi era patronată chiar de naşul de căsătorie al baronului Căncescu, care nu avea experienţă în domeniul aeronautic. Drumurile judeţene de la Braşov au fost un bun prilej de îmbogăţire pentru prietenul politic a lui Aristotel Căncescu, pe nume Ion Diniţă. Diniţă este şeful Partidului Conservator Braşov. Prin compania de construcţii Gotic, conservatorul a umflat lucrări de modernizare de zeci de milioane de euro. La fel a încasat şi Gabriel Bâgiu, un amic al lui Căncescu, prin compania de drumuri RAMB Sistem.

Aristotel Căncescu are un domeniu bine păzit la marginea pădurii

Aristotel Căncescu este printre cei mai bogaţi şefi de Consilii Judeţene din ţară şi are în conturi peste 4 milioane de euro. Pe Valea Glăjăriei din Râşnov, departe de ochii lumii, la marginea pădurii, are o casă de vacanţă unde se retrage la aer curat.

Casa de vacanţă a lui Aristotel Căncescu este ca o fortăreaţă, cu garduri înalte, plase de protecţie, special construite pentru a-i alunga pe curioşi. Dincole de gardul impunător este însă un adevărat domeniu, care pe lângă vila din lemn construită în stil rustic, include şi o adevărată grădină zoologică. Mai multe specii de păsări, dar şi cai, căprioare sau cerbi se plimbă pe domeniul preşedintelui Consiliului Judeţean. De-a lungul anilor ai existat zvonuri că Aristotel Căncescu ar fi avut şi un urs, dar acest lucru nu a fost niciodată dovedit. Zona denumită Valea Glăjăriei din Râşnov este plină de vile impunătoare. A fost aleasă de mulţi oameni cu stare, deoarece este extrem de liniştită, ferită de ochii lumii, la marginea pădurii într-un decor natural suberb. Casa nu apare în declaraţia din 2013 a lui Aristotel Căncescu. În declaraţie sunt menţionate doar casa din cartierul braşovean Şchei şi un apartament. Aristotel Căncescu a intrat în politică în 1993 ca senator PNL, şi a rămas în acest partid. Din anul 2000 este în fruntea Consiliului Judeţean Braşov. Are în cont 3,98 milioane de dolari bani pe care i-a încasat după ce a vândut o reţea de posturi radio sub siglă Mix FM, în 2006. Modul în care a obţinut însă banii a fost un subiect controversat şi a făcut obiectul unui dosar DNA, care însă nu a mai ajuns în justiţie. Astfel, pe 22 ianuarie 2007, societăţile Canaris SRL şi Radio Tâmpa SRL au vândut un număr de 24 de licenţe audiovizuale către firma Canet Radio SRL, al cărei unic asociat era Aristotel Căncescu. Tranzacţia a fost făcută în familie, din partea celor două firme contractele fiind semnate de fratele liberalului şi de un apropiat al acestuia. Preţul plătit de Căncescu pentru propriile licenţe radio a fost de 100 de euro bucată. Apoi, Căncescu a vândut firma care deţinea deja licenţele unei companii străine pentru sumă de 5,9 milioane de euro. A plătit impozitul de 16 %, iar diferenţa a ajuns în propriile conturi. Ani la rând procurorii au făcut cercetări pentru a-l acuza de evaziune fiscală, dar dosarul nu a mai ajuns în instanţă, iar Căncescu a scăpat basma curată. Pe lângă banii din această tranzacţie, mai are în conturi potrivit declaraţiei de avere 605.205 euro, tot din 2006 şi 508.000 de dolari din 2013. Anual câştigă de la Consiliul Judeţean, tot potrivit declaraţiei de avere, 50.564 de lei.

Ion Diniţă, copia din oglindă a lui Aristotel Căncescu

 Numele tovarăşului de arme al baronului de Braşov este Ion Diniţă, care este practic o copie fidelă a mentorului său Căncescu. Diniţă este patron de televiziune locală şi peste o reţea de radiouri (aşa cum era şi Căncescu acum câţiva ani). Diniţă s-a îmbogăţit din afaceri cu statul, în special prin lucrări de construcţii făcute pe seama Consiliului Judeţean Braşov, condus de Căncescu, şi a primăriilor din judeţ. La fel, Diniţă este şi el politician cu funcţie, anume şef al Partidului Conservator Braşov şi deputat USL, ales la grămadă în 2012 odată cu Revoluţia majorităţii de 70 la sută. Diniţă nu a ocupat vreo funcţie publică înainte să fie ales deputat, a fost ocupat însă să se îmbogăţească datorită mărinimiei lui Căncescu. 

Cheagul afacerilor sale este societatea de construcţii GOTIC SA, abonată la lucrări publice. Conservatorul a apărut pe o listă oficială în top 10 cei mai bogaţi 10 candidaţi la alegerile parlamentare care au făcut afaceri cu statul. Sumă calculată în ultimii 5 ani câştigată de deputatul Diniţă din afaceri publice se ridică la impresionanta cifră de 21 de milioane de euro. 

Începând cu anul 2007, compania GOTIC SA a încheiat 13 contracte de reabilitare drumuri şi extindere canalizare cu primăriile din judeţul Braşov. Însă afacerile cu statul ale firmei Gotic SA, datează din 2002, pe vremea în care Diniţă era membru PSD şi construia case pentru ANL. După ce Alianţa DA a preluat puterea, Diniţă s-a lipit de Aristotel Căncescu şi s-a reprofilat pe activităţi de deszăpezire şi asfaltare de drumuri. 

Ca o paranteză, lucrurile la Braşov sunt destul de simple: pe piaţa politică există acum trei mari jupâni: şeful PSD Braşov, Constantin Nită, marele ministru al Energiei, liberalul Aristotel Căncescu, şeful Judeţului, şi Ion Diniţă, pe post de nouă vedeta politică a USL şi om de afaceri prosper. 

Nită, Căncescu şi Diniţă se cunosc foarte bine, între ei, cei trei baroni ai Brasovului, existând o istorie complicată de afaceri şi interese. Cea mai cunoscută afacerea legată de cei trei este eternul proiect al construcţiei Aeroportului Braşov. Firma lui Diniţă s-a ocupat de amenajarea terenului de la Ghimbav pe care ar urma să fie construit aeroportul. Interesant este că Diniţă a încasat şi o sumă exorbitantă, de circa 860 de mii de euro, de la Consiliul Judeţean Braşov cu titlul de despăgubiri, deoarece avea concesionate de la Primăria Ghimbav câteva suprafeţe de teren pe amplasamentul aeroportului. Diniţă exploatează pietriş pentru lucrările de construcţii făcute prin firma GOTIC. La început, Căncescu şi Diniţă s-au certat că la uşa cortului, conservatorul nevrând să cedeze terenurile pentru visul megaloman al lui Căncescu de a avea aeroport la Braşov. În final, au pus batista pe ţambal, iar Diniţă a început să încaseze bani grei din aşa-numit "afacere aeroportul".

 Diniţă deţine nu mai puţin de 42 de terenuri în ţară, dar şi în Marea Britanie, alte 9 apartamente, 3 case de locuit şi 3 case de vacantă, împărţite între Bucuresti, Marea Britanie, Braşov şi Constanţa. Mogulul conservator mai deţine acţiuni şi plasamente care îi aduc venituri de peste 800 de mii de euro pe an. 

Declaraţia de avere a deputatului Ion Diniţă este aproape ireală 

http://www.cdep.ro/pls/parlam/structura.mp?idm=101&cam=2&leg=2012&pag=5&idl=1



populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…