Președintele CNCD despre "Legea defăimării": Putem risca o supra-reglementare, dar în mare parte e un progres

Președintele CNCD despre "Legea defăimării": Putem risca o supra-reglementare, dar în mare parte e un progres

Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, Asztalos Csaba, consideră că proiectul de lege privind promovarea demnității umane și toleranței față de diferențele de grup ("Legea defăimării"), aflat în dezbaterea Camerei Deputaților, reprezintă o îmbunătățire a cadrului legislativ cu elemente noi, dar că poate exista și riscul unei supra-reglementări.

"Acest proiect de lege nu apare într-un vid legislativ. Suntem ancorați ca stat în anumite valori și principii, iar libertatea de exprimare este una dintre valorile pe care le protejăm. (...) Nu cred că această lege se referă la faptul că un cetățean înjură un politician sau altul. Nu este vorba despre acest lucru. (...) Este o îmbunătățire a cadrului legislativ cu elemente noi. Putem să riscăm și o supra-reglementare, este adevărat, dar în mare parte, pe politici publice, eu cred că e un progres", a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, Asztalos Csaba.

El susține că CNCD va aplica această lege, după adoptare, în acord cu "principiile de drept și echilibrul care caracterizează instituția".

"Este un act normativ cu o serie de elemente de noutate. Văd că dezbaterea publică se plasează în zona libertății de exprimare, raportată la critica exprimată de politicieni, dar eu cred că această lege nu se referă la aceste aspecte. Legea, de la articolul 3 încolo, are niște prevederi destul de utile. Este bine ca atunci când avem un concurs de ocupare a unei funcții publice să avem în curriculă și legislația referitoare la drepturile omului și antidiscriminare. Cred că pentru educație avem un progres în ceea ce privește promovarea principiului nediscriminării. În măsura în care Parlamentul va adopta acest act normativ vom analiza obligațiile care rezultă din actul normativ și îl vom aplica având în vedere principiile de drept și echilibrul care ne caracterizează ca instituție", a adăugat Asztalos.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Cine este angajata SRI care a furat 915.000 de lei din fondurile operative și i-a trimis „iubitului” în conturi din Turcia

2 Dezvăluire surprinzătoare despre ce se întâmplă în Ucraina, amănunt foarte puțin amintit...

3 „DeepSeek”, dovada că nu știm niciodată de unde poate veni dezastrul. Unii spun că este doar începutul...

4 Sabalenka, acuzată că a urinat pe nedoritul trofeu primit la Australian Open

5 Laura Vicol, reacție la zvonurile despre relația cu Leo de la Strehaia. „Îmi asum ce am făcut în viață”