Preşedintele CMR: Continuarea dezbaterii publice în cazul dr. Beuran, înainte de finalizarea anchetei, pune presiune greu de suportat pe echipa medicală
Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), dr. Gheorghe Borcean, consideră că a continua o dezbatere publică privindu-l pe medicul Mircea Beuran şi accidentul care a avut loc la Spitalul Floreasca, înainte de finalizarea unei anchete în acest caz, "va pune presiune greu de suportat pe echipa medicală" şi, totodată, îi roagă "pe prietenii săi, pe foştii săi pacienţi să ia atitudine în apărarea lui" şi îi sfătuieşte "pe mai puţin prietenii săi şi pe neprietenii săi să nu se bucure".
"A continua astăzi o dezbatere publică, înainte de finalizarea unei anchete, va pune presiune greu de suportat pe echipa medicală, care tratează un caz de maximă greutate umană, o patologie, complicaţiile fireşti legate de aceasta, dar, mai ales legate de accidentul combustional survenit fără voia lor, dar pe care sunt obligaţi să îl trateze", afirmă dr. Gheorghe Borcean, într-o declaraţie de presă transmisă duminică AGERPRES.
Potrivit preşedintelui CMR, în ultimele zile asistăm "la un asalt mediatic indecent, neprofesionist şi neinformat la adresa unuia dintre colegii noştri cu un renume profesional, care nu merită cu nimic a fi ştirbit prin dezvoltări ideatice fără legături cu relaţiile de cauzalitate, care au dus la acele întâmplări, da, adevărate".
Acesta subliniază că doctorul şi profesorul Mircea Beuran, provine dintr-o şcoală de un prestigiu inegalabil în chirurgia de urgenţă din România. "Noi medicii, chirurgii, poate foştii pacienţi, dar în niciun caz politicienii noştri, ştim cine au fost aceşti mari doctori, ştim ce înseamnă, pentru chirurgia de urgenţă, şcoala medicală de la Floreasca. Ţurai, Papahagi, Soare, Bucur, Vintilă, Borş, Constantinescu, Doboşiu, Dop, Blidaru, Tiron, Popovici-Zeno, Şuteu şi mulţi alţii au făcut parte din aceeaşi şcoală, al cărei continuator este astăzi, Mircea Beuran. Înainte de a fi membru PSD sau universitar, Mircea Beuran este un chirurg de elită. Dovada acestei afirmaţii este că, între pacienţii lui se numără personalităţi de primă mână ale vieţii politice româneşti, ale lumii mondene, ale mediului social, economic, sportiv şi ale mass media", arată dr. Borcean în declaraţia sa.
Preşedintele CMR precizează că ar dori ca opinia publică să cunoască câteva date elementare despre acest caz, fără a încălca principiul confidenţialităţii.
"Pacientă cu patologie malignă, tratată şi recidivată, refuzată în alte servicii, operată cu aproximativ 10-12 zile înainte de incidentul care face subiectul acestui scandal, dezvoltă o complicaţie catastrofică, post-operatorie precoce hemoragică. Lucrurile se petrec în perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă şi în afara programului, aşa cum survin urgenţele. Titularul pacientei era dr. Mircea Beuran. Faţă de urgenţa hemoragică, ameninţătoare de viaţă, echipa aflată la acel moment lângă pacientă, îşi anunţă şeful care indică reintervenţia chirugicală imediată, cu scopul salvării vieţii pacientei. Doar cei care nu au participat la astfel de evenimente nu ştiu ce înseamnă o hemoragie exteriorizată pe tubul de dren de peste 1000 de ml, asociată cu hemoragie digestivă superioară exteriorizată prin hematemeză şi melenă a pacientei operate cu puţină vreme înainte pentru o neoplazie depăşită chirurgical. În această situaţie de catastrofă, echipa chirugicală, în absenţa lui Mircea Beuran, demarează procedurile, transferă pacienta la sala de operaţie, instalează dispozitivul operator, aseptizează câmpul cu soluţie alcoolică şi începe intervenţia chirugicală, cunoscând că profesorul urma să sosească de acasă, din clipă în clipă, aşa cum a promis. Modul, circumstanţele, împrejurările, cauzele pentru care s-a produs incidentul tehnic al combustiei vor fi cercetate amănunţit. Împrejurarea în care s-a produs evenimentul, adică, fiind vorba de precipitarea în faţa unei urgenţe vitale, nu poate constitui decât o circumstanţă atenunată în eventualitatea în care cineva s-ar găsi vinovat de faptă", relatează dr. Gheorghe Borcean.
Potrivit acestuia, doctorul Beuran a ajuns în sala de operaţie după producerea accidentului şi şi-a asumat întreaga responsabilitate pentru situaţia creată.
"Mircea Beuran a ajuns în sala de operaţie, după ce evenimentul prejudiciabil a avut loc. Acolo găseşte o echipă traumatizată psihic de acest eveniment şi face exact ce trebuia să facă un şef în adevăratul sens al cuvântului, adică preia răspunderea asupra tuturor întâmplărilor legate de acel moment în care a fost implicată pacienta sa. A continuat şi a finalizat intervenţia de hemostază, pentru care s-a intrat în sala de operaţie, participă împreună cu echipa de plasticieni la tratamentul complicaţiei combustionale şi finalizează evenimentul prin înscrisurile din protocolul operator, asumându-şi sub semnătura proprie, tot ceea ce s-a întâmplat acolo cu bune şi cu rele, ca un bărbat şi ca un chirurg", precizează preşedintele CMR.
Dr. Borcean subliniază că nu doreşte să facă afirmaţii care pot fi interpretate ca antepropunţare într-un viitor dosar, dar se declară convins că este de datoria sa să intervină în această dezbatere, care a devenit publică, pentru a face precizările de mai sus.
"Desigur, Mircea Beuran, ca orice om mare în profesia sa, are atât prieteni cât şi neprieteni. Pe această cale, îi rog pe prietenii săi, pe foştii săi pacienţi să ia atitudine în apărarea lui şi îi sfătuiesc pe mai puţin prietenii săi şi pe neprietenii săi să nu se bucure. A continua astăzi o dezbatere publică, înainte de finalizarea unei anchete, va pune presiune greu de suportat pe echipa medicală, care tratează un caz de maximă greutate umană, o patologie, complicaţiile fireşti legate de aceasta, dar, mai ales legate de accidentul combustional survenit fără voia lor, dar pe care sunt obligaţi să îl trateze", conchide preşedintele CMR. AGERPRES