Președintele CJ Mureș, Ciprian Dobre: Acuzațiile DNA sunt foarte grave, mi se impută lucruri absolut halucinante
Președintele Consiliului Județean (CJ) Mureș, Ciprian Dobre, a declarat, miercuri, după anunțul făcut de Direcția Națională Anticorupție că a dispus extinderea și efectuarea în continuare a urmăririi penale față de el pentru luare de mită și spălare de bani, că acuzațiile formulate de procurori sunt foarte grave și că i se impută lucruri "absolut halucinante".
"Am aflat despre urmărirea penală cu o jumătate de oră înainte de comunicatul de presă. E o presupusă faptă care s-ar fi petrecut în urmă cu 8 ani. Eu am fost foarte transparent în acel moment, am primit o donație într-un cont deschis la o bancă, pe care l-am folosit în campania electorală din 2008 (...) Nu am o explicație, însă eu nu cred în întâmplări, nu cred că e întâmplător. Acuzațiile sunt foarte grave... Dar ați văzut că lucrurile sunt absolut halucinante, că nu aș fi atacat niște hotărâri ale CL Târgu Mureș. Nici nu știu măcar despre ce hotărâri este vorba. Ei spun că am beneficiat de acea donație în luna 23 aprilie 2008, iar eu nu mai eram prefect din 10 aprilie 2008. La data aceea eram prefect demisionar. Acuzațiile sunt dure și nu am o explicație pentru ele. Am făcut totul la vedere", a declarat Ciprian Dobre, pentru AGERPRES.
Președintele Consiliului Județean Mureș, Ciprian Dobre, este urmărit penal de procurorii DNA pentru luare de mită, spălare de bani și folosirea influenței ori autorității în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, fapte săvârșite în calitate de prefect al județului. Potrivit unui comunicat al DNA transmis miercuri AGERPRES, în perioada 30 noiembrie 2006 — 27 septembrie 2007, Consiliului Local Târgu Mureș a emis cinci hotărâri care vizau, în esență, concesiuni de terenuri, aprobarea prețului de achiziție a unui teren situat în municipiu, aprobarea unui studiu de fezabilitate, toate fiind aprobate pentru a sprijini interesele unui om de afaceri.
DNA susține că, în același context, la 23 aprilie 2008, Ciprian Dobre, în calitate de prefect al județului, care avea obligația de a verifica și, după caz, de a ataca hotărârile Consiliului Local neconforme prevederilor legale, a primit de la omul de afaceri suma de 120.000 lei, într-un cont personal deschis în mod expres pentru astfel de "încasări".
"Din suma astfel încasată, suspectul a retras în numerar 23.389 lei, iar o tranșă de 40.000 lei a fost direcționată către o asociație care avea sediul la aceeași adresă unde funcționau firmele controlate de omul de afaceri. La 16 iunie 2009, suspectul Dobre a înserat în declarația de avere faptul că a primit suma de 120.000 lei cu titlu de 'donație', în condițiile în care acest aspect trebuia menționat într-un document similar întocmit anterior", afirmă procurorii.
Anchetatorii au constatat că, începând cu 2008, Ciprian Dobre, în calitate de prefect și președinte al organizației județene a unei formațiuni politice, și-a folosit influența și autoritatea conferite de funcțiile publice și politice deținute în vederea obținerii de sume de bani pentru a fi folosite atât în interes personal, cât și în vederea finanțării campaniilor electorale.
AGERPRES / (A, AS — autor: Dorina Matiș, editor: Marius Frățilă, editor online: Gabriela Badea)