Președintele cere Guvernului să retragă „ATENTATELE”!
Preşedintele României cere retragerea proiectelor OUG privind legea graţierii şi modificarea Codurilor penale: Sunt neavenite, inacceptabile şi par a fi făcute cu dedicație, o spun cele mai autorizate voci din Justiție! Preşedintele României, Klaus Iohannis, a solicitat, într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook, retragerea proiectelor de OUG privind graţierea şi modificarea Codurilor penale. Şeful statului a calificat aceste legi drept "inacceptabile şi făcute cu dedicaţie".
"Proiectele de Ordonanțe de Urgență privind grațierea și modificarea Codurilor penale sunt neavenite, inacceptabile şi par a fi făcute cu dedicație, o spun cele mai autorizate voci din Justiție. Parchetul General, DNA, Înalta Curte de Casație şi Justiție, DIICOT, asociațiile magistraților și organizații ale societății civile s-au pronunțat ferm împotriva modificării cadrului legislativ referitor la corupție, abuz în serviciu și integritate, în regim de urgenţă, fără analize obiective şi în condiţii de totală netransparenţă. Sunt suficiente argumente care să determine Guvernul să retragă aceste Ordonanțe de Urgenţă", a scris Iohannis pe pagina sa de Facebook.
Iohannis a facut miercuri o vizita supriza la sedinta de guvern la care, potrivit surselor, urma sa fie adoptata o Ordonanta de Urgenta de dezincriminare a unor infractiuni si o Ordonanta de gratiere a unor infractiuni.
Iohannis a anuntat la inceperea sedintei pe care a prezidat-o ca premierul Grindeanu i-a promis ca Ordonanta de gratiere si cea de modificare a codurilor penale nu vor fi adoptate miercuri.
Iohannis a mai spus ca aceste ordonante (al caror text e tinut secret) trebuie intai dezbatute public.
Ministerul Justitiei a publicat proiectele de ordonante ulterior in cursul zilei de miercuri.
Augustin Lazăr, procurorul general al României, a criticat dur ordonanţele de urgenţă pentru graţiere şi modificarea Codului Penal. Magistratul a acuzat interese oculte aflate în spatele acestor ordonanţe, care vor scăpa de pedepse primari, parlamentari, consilieri locali şi judeţeni. La rândul său, şefa DNA, afirmă că ordonanţele pot deschide calea unor ilegalităţi.
Într-un interviu pentru Ziare.com, Augustin Lazăr a desfiinţat proiectele graţierii şi modificării Codului Penal şi de Procedura Penală: „Cei care au iniţiat acest montaj, cu un paravan în faţă unui interes ocult, au subestimat IQ-ul românilor şi al presei de investigaţii, care imediat a arătat adevăratele interese“.
Argumentele Guvernului în favoarea graţierii nu şi-au găsit un aliat nici în statisticile Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor: doar circa 3.500 de deţinuţi s-ar încadra pentru graţiere, în timp ce pentru a elimina supraaglomerarea din puşcării ar fi nevoie de peste 8.500 de locuri. În schimb, mult mai multe persoane care acum sunt judecate nu ar mai ajunge în spatele gratiilor dacă cele două proiecte de modificare a legii ar intra în vigoare.
Un nou protest faţă de proiectele de ordonanţă privind graţierea şi modificarea Codului Penal, promovate de Ministerul Justiţiei, este anunţat pe Facebook, pentru duminică, la ora 17.00, în Bucureşti şi mai multe oraşe din ţară, dar şi la Copenhaga.
„Duminică ne strângem la Universitate începând cu ora 17.00. Pornim în marş la ora 18.00”, este anunţul făcut pe Facebook sub sloganul „Nu Legii graţierii şi amnistiei”. Proteste similare sunt anunţate pentru duminică la ora 17.00 şi în Piteşti, Piatra Neamţ, Baia Mare, Suceava, Satu Mare, Braşov, Iaşi. Şi la Copenhaga este anunţat protest duminică, în faţa Ambasadei României.
Proteste au avut loc şi miercuri și joi seară
Aproximativ trei mii de oameni au ajuns, miercuri seară, în faţa sediului Guvernului, scandând „Demisia, demisia!“, „DNA să vină să vă ia!“, „Jos penalii!“, „La închisoare, nu la guvernare!“, „Dragnea, nu uita, România nu-i a ta!“, „Hoţii!“, „România, trezeşte-te!“, „PSD, ciuma roşie!“, „ALDE şi cu PSD, aceeaşi mizerie!“. Protestul a început în Piaţa Universităţii, iniţial participând câteva sute de persoane. După aproape două ore, manifestanţii au plecat în marş spre Palatul Victoria, iar pe drum li s-au alăturat sute de oameni. Proteste similare au loc în mai multe oraşe din ţară, între care Cluj, Timişoara, Craiova şi Sibiu.
Într-o intervenţie telefonică, ministrul Justiţiei, Florin Iordache, spunea în timp ce oamenii protestau că aceştia nu sunt informaţi corect, motiv pentru care un secretar de stat va merge şi va discuta cu cei aflaţi în stradă.