Preşedintele ceh, stigmatizat pentru tăcerea sa în conflictul diplomatic cu Moscova
Preşedintele ceh, Milos Zeman, considerat a fi un politician prorus, şi-a atras glume şi critici marţi în ţara sa pentru lipsa de atitudine faţă de conflictul diplomatic în curs de desfăşurare între Republica Cehă şi Rusia, potrivit AFP şi AroundPrague.cz.
Cele două ţări şi-au expulzat reciproc zeci de diplomaţi după ce Praga a acuzat serviciile secrete ruse că ar fi orchestrat o explozie ucigătoare într-un depozit de armament de pe teritoriul Cehiei în 2014, în urma căreia au fost distruse circa 50 de tone de muniţii, iar doi cetăţeni cehi au decedat, conform presei cehe.
Responsabilii cehi, care au anunţat expulzarea a 18 diplomaţi ruşi sâmbătă, au indicat că preşedintele Milos Zeman este la curent cu acest dosar şi a aprobat decizia.
Zeman, care întreţine legături strânse cu preşedintele rus Vladimir Putin, a declarat totuşi că va reacţiona mai târziu la aceste evenimente, într-un interviu televizat preconizat pentru duminică.
În noaptea de luni spre marţi, activişti au proiectat asupra castelului din Praga, sediul preşedinţiei, un mare panou cu inscripţia luminoasă în culoare albastră "Velezrada" ("Înaltă trădare").
"În calitate de preşedinte ceh, Milos Zeman a utilizat două tipuri de comportament alternativ - inactivitatea şi înalta trădare. În ultimele ore, el le-a combinat cu abilitate", a insistat grupul autointitulat "Să oprim înalta trădare", într-un comunicat difuzat pe reţelele de socializare.
În virtutea Constituţiei cehe, înalta trădare poate duce la destituirea preşedintelui.
Milos Zeman, 76 de ani, veteran al stângii şi fost comunist, a exercitat presiuni recent în favoarea agenţiei ruse Rosatom în cadrul unei licitaţii pentru construirea unei noi unităţi într-o centrală nucleară cehă.
El a promovat de asemenea cumpărarea vaccinului rusesc Sputnik V pentru combaterea COVID-19 şi i-a cerut personal lui Vladimir Putin să asigure livrarea acestuia.
Dar în urma conflictului diplomatic, guvernul ceh a decis luni să excludă Rosatom de la licitaţie şi să înceteze să aibă în vedere achiziţionarea de Sputnik V.
Glumele care îl vizează pe preşedinte au invadat între timp internetul, una dintre ele sugerând că Zeman aşteaptă ca opinia sa cu privire la aceste probleme să fie mai întâi tradusă din limba rusă.
"Zeman şi-a cerut scuze că a distrus explozibile ruseşti", se poate citi pe o imagine care îi reprezintă pe Zeman şi Putin strângându-şi mâinile.
Milos Zeman a fost de asemenea criticat pentru tăcerea sa, în timp ce mesaje de solidaritate cu Praga sosesc din partea a numeroşi lideri străini.
Purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Jiri Ovcacek, a declarat că panoul proiectat asupra castelului din Praga este "ruşinos" şi a apreciat că opoziţia cehă "răspândeşte ura".
Potrivit presei ruse, armamentul din depozitul ceh urma să fie achiziţionat de firma Emco, al omului de afaceri bulgar Emilian Ghebrev, şi el victima unei presupuse otrăviri cu o substanţă necunoscută de către agenţi ai serviciilor secrete ruse în 2015. Armele urmau să ajungă fie în Ucraina, fie în Siria, conform filialei ruse a Deutsche Welle. AGERPRES